Какво кафе пиете? Препоръчайте ми марка кафе или смеска кафе! - тема 3

• 69 064
  • 704
  •   1
Отговори
# 495
Nescafe ALLegria и Лаваца безкофеинова капсула.

# 496
  • The Evergreen State
Цоп и аз в ароматната тема за кафе, и ние в къщи пием всяка сутрин.
Купуваме кафе предимно от местното Костко, тукашни марки са които се предлагат в Костко. И тук е скъпо кафето цяло. На Костко е изгодно защото продават в голямо количество - 2 пакета от по 3 паунда, средно качество са, но нас ни устройва. Понякога взимаме френч роуст, а понякога разнообразяваме с по-кисели лайт или мидиъм роуст кафета. Понякога взимаме някой друг пакет Лаваца като се сетим, която поръчваме от Амазон или взимаме от местен специализиран магазин за кафе. В специализирания продават предимно ниш кафета, опитахме веднъж и от тях но не е нашето - скъпо продават, в малки торбички които не ме устройват нито като цена нито като количество. Там си е за ценители. От Костко ми е удобно с големите пакети защото има дълго време и не го мисля. Взимаме на зърна и си мелим в кафемелачката за машината за кафе.  Обичаме еспресо, преди години го пиехме чисто, сега вече добавяме по малко мляко.
Забравих да добавя - робуста не съм виждала никъде по магазините, всичко е арабика което продават навсякъде.
Робустата си беше популярна в България по спомени и си я пиехме, може би и затова обичам по-препечения вкус на френч роуста тук Simple Smile .

Последна редакция: ср, 19 мар 2025, 01:38 от Athena

# 497
Поне за мен е различна горчивината която робустата си има от тази която идва от препечено кафе, то ми е като загоряла манджа направо ако е много препечено.
Но у нас си се шири наистина виждането че кафе което не горчи е слабо... и съответно много хора не търсят такова, по-горчивото го считат за по-силно и че повече си струва да го изпиеш. Да ги питаш и защо го търсят горчиво, като повечето му слагат и захар, ама това е вече друга тема Grinning

# 498
А за това кафе на какво мнение сте?  Coffee Broastery Brazil Guaxupe

https://www.emag.bg/kafe-na-zyrna-coffee-broastery-brazil-guaxup … m#reviews-section

На Vergnano, Anticabottega по-малко ли горчи от Gran Aroma?

Последна редакция: ср, 19 мар 2025, 11:17 от Поточе

# 499
  • Melmak
Днес си отворих най-после пакетчето на Верняно, много ми хареса!

Пишеше, че е средно печено, не е загоряла манджа, както тук ползвате лафа. 😁😁😁

Купих си го от Италия като бяхме последно, но имах друго отворено пакетче.
Пиех едно от Виа Тракия, което обаче не ми хареса, ни вкус, ни аромат, нищо.

# 500
Кой модел Верняно?
От Виа Тракия Верняно ли е било също?

# 501
Поне за мен е различна горчивината която робустата си има от тази която идва от препечено кафе, то ми е като загоряла манджа направо ако е много препечено.
Но у нас си се шири наистина виждането че кафе което не горчи е слабо... и съответно много хора не търсят такова, по-горчивото го считат за по-силно и че повече си струва да го изпиеш. Да ги питаш и защо го търсят горчиво, като повечето му слагат и захар, ама това е вече друга тема Grinning

Така е, горчиво кафе означава най-вече изгоряло, а не непременно силно. Добре приготвено кафе с V60, например, изобщо не горчи, даже и на хора които по принцип не пият кафе вероятно няма да им горчи. На повечето места не умеят да приготвят кафе, изгарят го и после го маскират с мляко, захар, сиропи, аромати и т.н.

Също много хора си мислят, че колкото по-късо е кафето, толкова по-силно - и това не е вярно. Ултра късото еспресо което го пият италианците изобщо не е силно. Концентрирано е, вкуса му е наситен, но съдържа по-малко кофеин от едно дълго кафе. И хем получаваш аромат и вкус, хем се посъбуждаш, хем не се "надрусваш" да ти треперят ръцете.

# 502
  • Melmak
Кой модел Верняно?
От Виа Тракия Верняно ли е било също?

Този.

Не, пт Виа Тракия не беше верняно, някаква непопулярна за мен марка. Не съм виждала това кафе другаде.

# 503
  • При децата ми
Аз вече споменах, че правя и капсула, не намирам разлика във вкуса. Но харесвам само кафява и лилава капсула.
Оро-то съм случвала да купя в София метална кутия и не ми е ок, вероятно при запечатването се губи нещо.
Друго - пакетите със зърна, които ми доставят са вакуумирани и имат клапан. Не зная дали в търговската мрежа са така, как ги съхраняват, откъде внасят.. Зърната стоят мазни след отваряне и ароматът е много специфичен и разкошен, особено след смилане.
Преди години купувах Давидоф, беше хубаво, вече не се пие (поне правих един опит миналата година).
Пелини имат хубави видове мляно кафе, 250 грама пакети, но пак само чиста Арабика.
Мама беше взела биокафе, собствена марка на Лидл, пробвах го и не беше лошо, пак чиста Арабика.
Лятото ще взема от Дъбов, наблизо до вкъщи са и все се каня да пробвам какво предлагат.

Кое е кафето от "Лидл", бихте ли казали?

# 504
Най - голямата смешка която съм чела, че на Дъбов кафетата са "парфюмирани". Точно обратното е, на масовите се добавят аромати. Специалните кафета са най - качествените които се произвеждат от малки ферми.

# 505
Hrispa76, не успях да намеря друго изображение, ето това беше:

# 506
Нормално е да се каже нещо такова.
Хора пили изгоряло - горчиво кафе, което е над 90% от всичко което се предлага в световен мащаб, след като пробват нещо качествено, може да го усещат така и да не им харесва.

# 507
Каня се да пробвам Старбъкс зърна, има различни видове, но опаковките са големи и това ме спира. Само Арабика предлагат.

# 508
Хм, пише ли на него степента на изпичане? Поне аз тяхно каквото съм пробвала е било все безобразно препечено. То никакво значание арабика ли или какво е като са го изгорили...

# 509
Хм, пише ли на него степента на изпичане? Поне аз тяхно каквото съм пробвала е било все безобразно препечено. То никакво значание арабика ли или какво е като са го изгорили...

Не съм гледала в детайли, спира ме това, че са големи пакети.
Има мелачки, ароматът е супер, когато някой преди мен е мелил. Ще се престраша, ако не е ок ще смесвам с ванилова сметана за кафе и ще го пия. Ще кажа, като пробвам.
Пише степен на изпичане на пакетите, да.
Различно е и като сорт и локация, доколкото съм ги чела.

Общи условия

Активация на акаунт