Не пропускайте година без цитонамазка! Това може да ви коства живота! Тема № 57

• 44 418
  • 749
  •   1
Отговори
# 330
Здравейте момичета, най-накрая ми излезе хистологията ! Да де ама с това съвсем се обърках: А: "Хроничен цервицит; дисплазия 2-3 степен на метапластичен сквамозен епител - HSIL;
Б: Карцинома ин ситу с обхващане на жлезни ходове."
Ясно е, че ще се консултирам с лекаря ми, но ми е притеснено.... . Може ли някой да ми разясни лекинко ! Благодаря Ви!:revolving_hearts:

# 331
Най-важното е дали е изрязано до здраво? Пише ли някъде нещо такова, или за резекционната линия нещо споменава ли се?
Резултатът значи, че е хванато преди да стане много лошо. Ако резекционните линии са чисти - продължавате напред с често следене. Ако не са - трябва реконизация до чисто. Все още не е рак, но е в 0-stage, т.е. има променени клетки, но на такова ниво и място, че не се налага химио- или лъчетерапия. Лекарят ще ви обясни.

# 332
Най-важното е дали е изрязано до здраво? Пише ли някъде нещо такова, или за резекционната линия нещо споменава ли се?
Резултатът значи, че е хванато преди да стане много лошо. Ако резекционните линии са чисти - продължавате напред с често следене. Ако не са - трябва реконизация до чисто. Все още не е рак, но е в 0-stage, т.е. има променени клетки, но на такова ниво и място, че не се налага химио- или лъчетерапия. Лекарят ще ви обясни.
Чета за кой ли път, но не виждам. Определено ще разговарям с лекаря ,но разбираш притеснението ми .прикачвам и снимка (ако е по правилата разбира се )
Скрит текст:

# 333
Здравейте! За пръв път пиша тук, ще бъде малко дълъг пост, много съм притеснена и ми идват какви ли не мисли в главата.. На 28 години съм и преди няколко месеца след направени колпоскопия и биопсия ми откриха ЧПВ. Резултата от биопсията беше ,че е обикновен папилом без ракови клетки( тогава цитонамазката беше 3а група). Пих 3 месеца Изопринозин по схема и слагах гел Папилокер - без резултат. Изгориха ме и доктора каза да се върна след 6 месеца да видим има ли рецидив. Ами имам,но този път по-малък участък. Доктора каза повторно горене. Чела съм за Leep процедура и се чудя да сменя ли с нея и дали ще има по - добър ефект. Имам съмнения от къде съм го лепнала,понеже бившият ми приятел имаше една брадавица там ,която сама изчезна. С моят мъж сме заедно от 4 години и много искаме бебе вече ,но покрай ЧПВ нещата се забавиха. Възможно ли е дори да приспя вируса той да продължава да ме заразява, след като аз съм му го предала а правим опити,но дори и да не правим опити повече да не правим секс без презерватив ли? Прочетох, че и той не предпазва на 100%. Изобщо тотална каша ми е вече и не знам какво да направя.

# 334
Чета за кой ли път, но не виждам. Определено ще разговарям с лекаря ,но разбираш притеснението ми .прикачвам и снимка (ако е по правилата разбира се )
Скрит текст:

Добре четеш, но не пише Neutral Face Дано не съм лош пророк, но редът със засегнати жлезни ходове говори, че не е изрязано до здраво. Пак казвам - дано не съм права и всичко е ок. Кога ще се видиш с доктора? Тя ще обясни и, ако трябва, ще се свърже с патолозите на МД и ще разбере, ако трябва да погледнат наново блокчетата.

# 335
Скрит текст:

Добре четеш, но не пише Neutral Face Дано не съм лош пророк, но редът със засегнати жлезни ходове говори, че не е изрязано до здраво. Пак казвам - дано не съм права и всичко е ок. Кога ще се видиш с доктора? Тя ще обясни и, ако трябва, ще се свърже с патолозите на МД и ще разбере, ако трябва да погледнат наново блокчетата.
Дано успея още тази седмица, утре ще се звъни по телефоните (колкото и не сериозно да звучи, ама да пътувам 300км напразно...) и до колкото подразбрах от чете из форуми, ще се налага още малко да се позанимаваме с "туй" чудо.....Благодаря Ви и като имам инфо ще Ви запозная и Вас!

# 336
Скрит текст:

Не знам какво точно означава написаното, но при операцията обикновено се изрязват няколко участъка, за да се види дали всичко е чисто. (Четох доста в интернет по темата, каквото можах да намеря като достъпна информация.) При сестра ми на хистологията имаше проби от порциоконус, дорзален и ендоцервикален резектат, както и резултат от кюретажа на канала. Трябва ясно да пише ръбовете без диплазия ли са или не. Това финална епикриза ли е? Възможно е да не е описано всичко още хубаво. Не се притеснявайте излишно.

# 337
  • София
Дано не съм права, но и според мен не е изрязано до здраво. На всяка цена се свържете с лекаря утре.

# 338
Скрит текст:

Не знам какво точно означава написаното, но при операцията обикновено се изрязват няколко участъка, за да се види дали всичко е чисто. (Четох доста в интернет по темата, каквото можах да намеря като достъпна информация.) При сестра ми на хистологията имаше проби от порциоконус, дорзален и ендоцервикален резектат, както и резултат от кюретажа на канала. Трябва ясно да пише ръбовете без диплазия ли са или не. Това финална епикриза ли е? Възможно е да не е описано всичко още хубаво. Не се притеснявайте излишно.
Окончателна е...но ми се струва някак си. ..не пълна ,може би. Или така ми се иска.

# 339
Разбирам. И аз бих се обадила на лекарката за повече информация в такъв случай.
Но да не объркам някого, само исках да доуточня, че тези много проби при сестра ми се взимаха при инвазивен карцином, за ин ситу не знам дали се правят, честно казано.

# 340
Привет сладури, току що при нас прехвръкна сняг, на фона на прекрасната цъфнала череша и снега, се чух и с доктора ми относно епикризата. Първоначално  каза, че има нещо пропуснато да се отбележи в хистологията и ще ми върне обаждане след проверка. Е оказа се, че имам два варианта : Ре конизация или хистеректомия ...... лично аз се насочвам към второто....може и да съм в грешка,но мисля, че това е верният път.Благодаря Ви че ме изчетохте.

# 341
Второто си е сериозна операция и не разбрах има ли предпоставки?На колко години сте? Моя близка беше като Вас и направи ре-конизация.

# 342
Второто си е сериозна операция и не разбрах има ли предпоставки?На колко години сте? Моя близка беше като Вас и направи ре-конизация.
На 44 години съм,с две деца.....кандидат баба-Дай Боже! Не могат да ми гарантират след ре конизацията ,че всичко ще е наред. Отделно имам два миомни възела .който следя и съмнения за полипи, но така и не остана време за тяхното проследяване. Знам, че операцията си е сериозна, но все пак в понеделник ще се срещна и с гинеколога ,за да обсъдим всичко, по телефона не е удобно.

# 343
Да, гаранция няма, но не искате ли да опитате ре-конизация преди да решите да я махнете? Моята приятелка беше малко по-млада.Диспансеризираха я в Онкологията и се следи там, засега не е имала проблем.При нея също нямаше чисти резекционни линии и двама
патолози я гледаха.Беше решила като Вас в началото, но после лекарят я разубеди.
Пишете какво е казал Вашият и успех!❤

# 344
И аз бих посъветвала да помислите и да си направите обстоен разговор с доверен гинеколог, който да ви обясни плюсовете и минусите. Това си е сериозна операция, маха се орган, има си специфики... Каквото и да изберете, Ви желая здраве и дълголетие да отгледате много внуци и правнуци Simple Smile

Общи условия

Активация на акаунт