Професия учител - 15

• 63 450
  • 742
  •   2
Отговори
# 210
  • Майничка
Ако стажът е преди 98 година и няма УП2 и УП3 за него или е била на договор под 4 часа е възможно. Ако е била на трудов договор, нека отиде в детската градина и да си поиска УП-тата, длъжни са да съхраняват архив. И на мен така ми висят към 2 години 95-97 и все не сколасвам, но ми е широко около врата, защото фирмата е голяма и си съществува, бивши колеги редовно си оправят висящи документи предпенсионно.

# 211
Как проверявате домашните на учениците?
Работя с два класа с различни домашни и се чудя как точно да се случат нещата, за да успея на време да проверя и подпиша всичко.

# 212
Работя с два класа с различни домашни и се чудя как точно да се случат нещата, за да успея на време да проверя и подпиша всичко.

Аз като работих в занималня, никога не съм проверявала дом. работи. Правих групова проверка, след като си напишат и толкова.
Но директорката беше казала на един съвет, че проверката на дом. работи са дело на класните. Разбира се, имаше класни, които не се съобразяваха с това и изискваха от учителите - ЦДО да проверяват.

# 213
  • Някъде по Дунава
И аз работя с два класа, понякога са различни домашните, друг път не. Проверявам и подписвам само сборниците и тетрадките за занималня, обикновено след самоподготовката в заниманията по интереси. Когато времето беше топло и излизахме, носех сборниците навън, за да успея навреме. Децата са 27. Ако домашното е от учебната тетрадка, само проверявам без да се подписвам, тъй като обикновено част от задачите и упражненията са ги правили сутрин.

# 214
Здравейте,

Един въпрос. В момента си търся работа като учител по английски в jobs.bg и ми се иска да си изготвя "начинаещо/мотивационно" портфолио, така да го наречем. Погледнах няколко примера из Google, дори гледах няколко клипа от YouTube, за това какво се включва в портфолиото. Проблемът е, че досега не съм работил като учител (длъжността ми като стажант в момента ми е първата работа като цяло). Единствено съм наблюдавал и водил няколко урока в Средни училища като част от обучението ми за бакалавър и магистър (това беше педагогическа практика, само че си беше част от учебния план както всички останали предмети). Тогава трябваше да изготвя няколко урочни плана и допълнителни упражнения по граматика, както и да си водя дневник, където отбелязвах наблюденията от уроците (учителят записва темата на дъската, работят върху ... упражнение на ... страница, т.н.). Правил съм урочни планове и упражнения и за други предмети от обучението си, най-вече като част от изпит. Дори в свободното си време, обичам да разработвам идеи за по-креативни и развлекателни уроци и упражнения по чужд език.
Та, въпросът ми е какво точно мога да включа в портфолиото? Не е задължително, засега поне, да го правя, просто ми се иска да съм по-организиран, и ако може да ми помогне с намирането на работа ще е чудесно. Освен документите (CV, мотивационно писмо и диплома за бакалавърската степен (дипломата ми за магистратурата още не е готова, а в момента не съм си взел удостоверение)) и, например, преподавателска философия (защо искам да преподавам), фактори, които смятам за важни в обучението по чужд език (ученето да е приятно за учениците, разнообразие, упражненията да симулират неща от реалния живот) и за успешна класна стая (мотивация, позитивни отношения, т.н.), какво бих могъл да включа?

Благодаря предварително за помощта.

# 215
  • European Union
На теория пишат, че в портфолиото се включват разработени уроци. На практика не мисля, че някой ги чете. Ако кандидатстваш за работа, ще обърнат много по-голямо внимание на сертификати, които прилагаш, отколкото на разработени уроци (мое мнение).
Ако имаш свободно време, може да се разровиш из нета. Предлагат се множество безплатни курсове онлайн. Не носят кредити, но на мен лично са ми били много по-полезни от обученията с кредити, в които се усвояват едни пари.
Сещам се за Teachers Academy (почти съм сигурна, че така се казваха, че в момента не мога да потърся). Постоянно имат курсове на различни теми. Наскоро от издателство Macmillan ми изпратиха покана за някакъв панаир, който е за международен за учители по английски език. В рамките на няколко дни могат да се слушат различни лекции. Мотивиращи са, а и дават идеи. Предполагам, че и сертификати дават. Преди години съм карала голям курс към eTwinning. Скоро не съм чела какво предлагат. Изобщо има много възможности, за учител, който говори английски.

# 216
Портофолио на какво? Rolling Eyes По-скоро ти гледат автобиографията - ниво на английски, къде и колко време си го учил, дали имаш преподавателски опит с деца/възрастни (частните уроци също са опит)... Който ти иска портфолио, трябва да ти посочи на какво точно.

# 217
Здравейте, да попитам може ли учител, назначен на 4-ри часа, да работи на втори трудов договор друга дейност?

# 218
Не знам дали може, но познавам  двама такива.

# 219
Здравейте, да попитам може ли учител, назначен на 4-ри часа, да работи на втори трудов договор друга дейност?
Може, при нас аз имам много проблеми с директорката от цялото училище и ме направи само мен на 4 часа,помолих я за 8 часа, но не го направи и ми се наложи да си търся на друго място, за да вземам после майчинство и болничния да ми е като хората поне.

# 220
  • Майничка
Може. И на 8ч. да е, пак може да работи до 4 часа на друго място, стига основният работодател да не възрази.

# 221
  • Добрич

Мои колежки, назначени на пълен щат, работят така всяко лято.
Иска се съгласие от основния работодател.

# 222
Наскоро от издателство Macmillan ми изпратиха покана за някакъв панаир, който е за международен за учители по английски език. В рамките на няколко дни могат да се слушат различни лекции. Мотивиращи са, а и дават идеи.

Къде ще се проведе този панаир?

# 223
  • European Union
Онлайн е.

# 224
Здравейте! В ново училище съм от началото на септември. На предишния ми работодател възстанових част от сумата, която получих миналата година за представително облекло, съответно представих бележка на счетоводителя в новата месторабота още тогава. Би следвало новият работодател да ми изплати сума за облекло за месеците септември, октомври, ноември и декември за мин. г., нали?
При вас заплаща ли се проверката олимпиади (общински кръг)?

Общи условия

Активация на акаунт