Професия учител - 15

• 63 500
  • 742
  •   1
Отговори
# 240
Без значение дали човек работи като учител или нещо друго, без разрешение на работодател не е длъжен работодателят да разреши отпуск.
От опит зная, и съпругът ми( не е учител)  и той наблюдава от неговите колеги, че е така. Моите стажанти сега се чудят как да си вземат отпуска за да си проведат стажа.Аз и двата пъти исках разрешение и не ми е отказано, но разни хора...

# 241
Наясно съм, че работодателят трябва да позволи. Моята директорка влиза в положение и е разбран човек, но ми се искаше да знам дали има вратичка, за да може аргументирано да го изговорим отново! Благодаря Ви! 😊

# 242
Вратичка има, и тя е работодателят да е съгласен. Обаче в твоя случай означава да ти дава допълнително платен отпуск, над това, което ти се полага по договор. Тоест, ще има допълнителни разходи за персонал и осигуровки. Защо да го прави, като ти днес си тук, утре кой знае? Щом си имаш отпуска, ползвай си я. Или болничен вземи, или неплатена. Никой работодател ме е длъжен да финансира обученията си на служителите, освен в някои определени от закона случаи. Но твоят не е такъв

# 243

Предпочитам да направя нещо, което си е мое, безплатно, но както и където си преценя...

На същото мнение съм. Относно раницата, и аз вчера тъкмо нея разглеждах... Ми, то няма нищо там (визирам Библиотека), пък Тиймс вече не ползваме.... За какво ми е тази раница...? От МОН ми изтриха важни видеоматериали качени в Тиймс, така че повече на МОН нищо авторско не подарявам.

# 244
Тези деца вкъщи по цял ден слушат, че тия мързеливи учители абсолютно нищо не правят освен да искат още пари! А онлайн обучението е истински рахат - бъркаме боба в същото време пием кафе на дивана и това, разбира се, в работно време, което е както всички знаем, най-много половин ден. Останалата част от деня ние, мързеливи и нагли учители, искаме пари! Що за наглост! Ние, избрали тази благородна професия, трябва да я вършим благотворително! Как смеем да искаме пари!

Та така.... деца, закърмени с това мислене, няма как да ни уважават.

Един пикл@ началото на годината в 8. клас ми рече - "К'во се напъвате, всички даскали чакате парите в края на месеца". Та тъй.
Младо и умна дама си, но трябва да ти е ясно, че общественото мнение за всяка професия се формира от най-лошите представители на професията, независимо дали става дума за учители, лекари, митничари, полицаи и т.н.
Тук е ролята на останалите да не проявяват криворазбрана солидарност.
Опитай се да не се идентифицираш с черните овце. Заради такива като тях вие, които давате всичко от себе си, поемате нагативите от обществото, а и трябва да попълвате празнините в обучението като поемете техните ученици.
Факт е, че имаше такива, за които онлайн обучението премина като дълга домашна отпуска с елементи на готварство, домашни козметични грижи и отглеждане на деца и внуци, засегнати от същото това онлайн обучение. Една госпожа беше забравила и микрофона си да изключи, докато си уравновесяваше хормоните...
Факт е и, че и при присъствено обучение много учители практически не водят учебен процес, други се занимават с набиране на клиенти за частния бизнес, трети се чудят по кой проект да отидат в чужбина на екскурз... опс... семинар.
Мислех да напиша да не ти пука, но като чета за кратко време през колко разочарования и унижения си преминала, се чудя въобще как издържаш.
Успех желая на тебе и всички млади колеги!

# 245
Благодаря!
Успех на всички млади колеги! ❤️

# 246
Здравейте! Може ли някой да сподели образец на заявление за старши учител?
Аз попълних в свободен текст. Всъщност моето беше заявление да ми признаят третото ПКС, което ме прави и старши учител.
И при мен е същото. Вие какво приложихте към заявлението? Аз прилагам копие на самото ПКС и копия от обучения с кредити. В понеделник ще го дам. Да видя дали ще го одобри директора.  😃
Приложих само копие на документа за ПКС.
Моето заявление за старши учител не се одобри, защото не е минало атестация на училището. 😀 Има ли някъде написано, че не е нужно да мине атестация?

# 247
  • Някъде по Дунава
Здравейте! Може ли някой да сподели образец на заявление за старши учител?
Аз попълних в свободен текст. Всъщност моето беше заявление да ми признаят третото ПКС, което ме прави и старши учител.
И при мен е същото. Вие какво приложихте към заявлението? Аз прилагам копие на самото ПКС и копия от обучения с кредити. В понеделник ще го дам. Да видя дали ще го одобри директора.  😃
Приложих само копие на документа за ПКС.
Моето заявление за старши учител не се одобри, защото не е минало атестация на училището. 😀 Има ли някъде написано, че не е нужно да мине атестация?
Не би трябвало атестацията да е проблем. Явно не искат да Ви направят старши учител, заради допълнителните разходи.

# 248
  • Добрич
Колеги, може ли някой да ми даде линк към актуалната програма "Изграждане на училищна STEM среда"?
Ще ви бъда много благодарна!
 Следващата седмица има организирана среща от МОН и ИА "Програма за образование" и много ми се искаше да се запозная предварително с информацията по темата, обаче не мога да открия нищо актуално за тази година.  Откривам само за миналите години. За тази година намирам програма за национален STEM център и регионални STEM центрове, но нищо за училищна STEM среда.
Търсих в сайта на МОН, търсих в сайта на ИА "Програма за образование", търсих в търсачката... Нищо актуално за "Изграждане на училищна STEM среда".

# 249
  • European Union
Вела, мисля, че още няма национална програма.
Ето тук съм чела миналата година, когато още беше проект:
https://web.mon.bg/bg/100886
Слез надолу до "Приключило обществено обсъждане на Концепция (публ. 27.10.2022 г.)" . Там е списъкът с училища, сумите и т.н. Но имаше публикации, че списъкът с хардуер е много ограничаващ и го променят, разни други промени, които не съм срещала никъде.

# 250
  • Добрич
Кети B, благодаря!
Информацията от тези линкове я разгледах, даже и файловете изтеглих и както пишеш, не са за тази година. За тази година е списъка на одобрените училища и сумите, но концепцията е само проект.

Срещата в петък е работна (явно информационна). Искаше ми се, да не гледам, като теле...

Последна редакция: сб, 11 фев 2023, 22:54 от Вела

# 251
Вела, днес минах една обучителна програма и говориха точно за STEM. Провери линка дали ще ти е от полза. Това е презентация по темата.

# 252
# 253
  • Добрич

Не е задължително за директори. Ще има и пом. директори, ще има и учители. Поне от нашата област.
Директорите си решават, кого ще пратят.

тинити, благодаря! Ще разгледам  презентацията.

Последна редакция: нд, 12 фев 2023, 19:09 от Вела

# 254
Откъде следите за безплатни обучения или в училище ги обявяват?

Общи условия

Активация на акаунт