Професия учител - 15

• 63 675
  • 742
  •   2
Отговори
# 360
Здравейте!
Моля за съвет за моя племенник, който иска да стане учител по Информатика, Информационни технологии и компютърно моделиране.
Притеснява се, че по обявите в РУО за свободни места винаги пише "Математика и информатика".
Той е работил като програмист и няма проблем с математиката още от ученик, но не иска да я преподава по ред причини.
Моля за съвет от хора в системата, как стоят точно нещата и има ли смисъл да завършва за учител по ИТ и Информатика без правоспособност по математика или е загуба на време и после няма да го вземат никъде?
Последните дни много се ядосва и чак валериан пие на няколко пъти (на гости ми е, за да се видим и да поговорим, защото родителите му го натискат да завърши Математика, Информатика и ИТ, а аз винаги съм била по-толерантна и разбираща, защото знам, че човек трябва да прави това, което обича и насила хубост не става) и малко се притеснявам.
Има искрена страст и желание да се занимава с образование и да остави следа в сърцата на младите хора, може да ги научи на много, още повече че е бил в реална работна среда, но държи да преподава Информатика, ИТ, Моделиране и не може да разбере защо все искат и математика по обявите, това са 3 предмета, не им ли стига хорариума или каква е причината.

# 361
  • Добрич
Информатика се преподава  само в профилираните гимназиални класове.

Информациони технологии и компютърно моделиране са 1,5 или  1 часа седмично, според класа. Само с информационни технологии  катедра може да се направи в по-големи училища. С математика шансовете да се намери работа  са по-големи. Освен, като учител, могат да го назначат и като завеждащ ИКТ в училище. Пак ще има часове,, но по-малко. В такъв случай стажът се води педагогически. (Рядко има зав. ИКТ  без часове и тогава не е педагогически стаж).

# 362
Кажи му на племенника ти, да обърне внимание на СТЕМ. Това е бъдещето, към което плавно всички училища ще преминат. И ще има недостиг на учители по химия, физика, биология с ИТ. Да не пренебрегва математиката е моят съвет.

# 363
  • Sofia
Да изкара и математика! Ще похарчи време и пари за ИТ, ще запъне в намирането на работа или в събирането на норматив, и после ще си бие главата защо не си е изкарал и математика. За нея винаги ще има търсене и гладът за такива учители става все по-голям. Ако има органическа непоносимост към математиката, е друг въпрос.

# 364
  • European Union
Аз много обичам математиката, но не искам да бъда учител по математика. И го разбирам много добре момчето.
В среден курс не може да се направи норматив с ИТ, ако няма профил или нещо подобно. В десети клас ИТ се учи 0,5 часа.
Но идеята за ИТ с нещо друго (нямам идея дали се предлага в някой университет) е добра. ИТ с биология, химия, физика... ще си намери работа със сигурност.

# 365
  • при моите деца .....
А къде мога да изкарам ИТ, аз имам биология и химия?
Има ли университет с дистанционно обучение?
Ще разгледам, но ако някой сподели лични впечатления ще ми е полезно.

# 366
  • Пловдив
Принципно не ми харесва идеята човек да се натиска да запише това или онова. Но смятам, че в конкретната ситуация родителите са прави. В крайна сметка става въпрос за избор на двойна специалност - Математика и информатика, ако все още се нарича така в университетите. Аз също съм с двойна специалност и намирам само полза от това.

# 367

не съм се интересувала подробно, но в бургаския свободен сдк-то беше дистанционно, май само с ходене за финален изпит
в су имаше присъствено сдк "информатика и ит" (само ит едва ли има), но не знам какви са условията за прием
информацията ми е по спомени от преди няколко години
до колкото имам повърхностен поглед моделирането на 3 и 4 клас го предава основната учителка, а 5 и 6 клас е един предмет с ит
в 11 и 12 клас, ако не е профил програмиране, не се учи ит изобщо - не всички училища имат такъв профил

# 368
  • Добрич
Ще разгледам, но ако някой сподели лични впечатления ще ми е полезно.

С магистратура съм по химия и физика (и учител по химия и физка). Преди повече от 10 години завърших професионална квалификация учител по информационни технологии и информатика. Имаше колежки, които не искаха информатика и им обясниха, че в регистъра на професиите няма за учител само по  ИТ. Не зная как е сега. Обучението беше 3 семестъра през събота и неделя, но така го организираха, че  се проточи две години. Беше в ДИКПО Варна към Шуменския университет. Колежките, които бяха от по-далече нощуваха в базата на центъра, но Добрич е близо и аз  ходех с колата без преспиване.

Сякаш имаше значение колко математика сме учили в университета (някои май имаха допълнителни предмети и изпити). Помня, че тогава казаха, че най-трудно ще бъде за тези, които нямат физика ( ИТИ били най-близо до физиката).

Останала съм с впечатление, че е по-лесно да се завърши такава магистратура (познавам няколко учителя с др. специалности, включително езици, завършили магистратура към Търново). За подготовката им обаче, не искам да коментирам....
Имам и модулите биология за човекът и природата. В Добрич има излишък от учители по всички специалности, така, че вече почти 30 години обучавам малцинствата... Поне съм в града, защото 20 години пътувах всеки ден, а първата година спяхме в селото...

# 369
Аз не съм съгласна с Вас за Търново, защото съм завършила Българска филология там. Смея да твърдя , че от 60 човека завършихме само 15           
 ( изпитите по Синтаксис и лингвистика при проф. Гецов бяха най - трудни и много се отказаха).               ( Гръцки, старогръцки, старобългарски и т. н)

# 370
За това излизат добри лингвисти от Търново. Simple Smile

# 371
  • Добрич
Аз не съм съгласна с Вас за Търново, защото съм завършила Българска филология там. Смея да твърдя , че от 60 човека завършихме само 15          
 ( изпитите по Синтаксис и лингвистика при проф. Гецов бяха най - трудни и много се отказаха).               ( Гръцки, старогръцки, старобългарски и т. н)
Това какво общо има с магистратура  по информационни технологии и информатика?

Ако въпросът е за наличие на документ, магистратурата в Търново е подходяща. За придобиване на знания и умения обаче, не бих казала. Последните можем да ги имаме и без долумент, но в такъв случай няма да сме правоспособни.

Всъщност, като се замисля, при нас имаше колежки, които се отказаха от обучението по ИТИ, защото нямаха необходимите базови знания от преди това и нямаше как да надграждат.

Последна редакция: сб, 11 мар 2023, 20:36 от Вела

# 372
Здравейте!
Моля за съвет за моя племенник, който иска да стане учител по Информатика, Информационни технологии и компютърно моделиране.
Скрит текст:
Притеснява се, че по обявите в РУО за свободни места винаги пише "Математика и информатика".
Той е работил като програмист и няма проблем с математиката още от ученик, но не иска да я преподава по ред причини.
Моля за съвет от хора в системата, как стоят точно нещата и има ли смисъл да завършва за учител по ИТ и Информатика без правоспособност по математика или е загуба на време и после няма да го вземат никъде?
Последните дни много се ядосва и чак валериан пие на няколко пъти (на гости ми е, за да се видим и да поговорим, защото родителите му го натискат да завърши Математика, Информатика и ИТ, а аз винаги съм била по-толерантна и разбираща, защото знам, че човек трябва да прави това, което обича и насила хубост не става) и малко се притеснявам.
Има искрена страст и желание да се за
нимава с образование и да остави следа в сърцата на младите хора, може да ги научи на много, още повече че е бил в реална работна среда, но държи да преподава Информатика, ИТ, Моделиране и не може да разбере защо все искат и математика по обявите, това са 3 предмета, не им ли стига хорариума или каква е причината.
[/spoiler]
Младежът тепърва ще започва да учи висше образование или вече има такова?
Имам поглед как стоят нещата в СУ "Св. Кл. Охридски"- има бакалавърска специалност "Математика и информатика" и е точно за учител, който може да пореподава математика, информатика, ИТ, сега вероятно са включили и КМИТ 5-7 клас. Тази специалност е от много години  в доста университети и затова по обявите в РУО я дават като изискване.

Във ФМИ на СУ има и следдипломни квалификации - има дългосрочни и краткосрочни. Във връзката са описани
https://www.fmi.uni-sofia.bg/bg/ednogodishni-programi-nov.
Имам някакви спомени, че имаше и комбинация химия+информатика, физика+информатика, но не съм се интересувала скоро дали съществуват.
Ако се насочи само към информатика, ИТ и моделиране, трябва да търси училище с профилиращи предмети информатика и ИТ в 11 и 12 клас (най-често това са математически гимназии).
Много зависи и за какво населено място става въпрос - за София мога да кажа, че е изключително трудно да се намери добър учител по информатика и ИТ особено за модулите в 11 и 12 клас.

Имам познати учители с други специалности (физика, биология), които изкараха 4-месечното СДК "Учител по КМИТ 5-7 клас" и след това 4-месечното СДК "Учител по ИТ 8-10 клас"  в СУ дистанционно и си намират работа и работят като учители по ИТ.

# 373
  • Бургас
Ако този млад човек е мой близък, бих го разбрала и бих го подкрепила в неговия избор. Като започне да работи твърде вероятно е да има достатъчно часове и нормативът му да е по специалността. Ако нещо не достига, ще му се наложи да допълва с няколко часа математика. Тогава той ще се справи и "пътьом" ще разбере дали му допада и това. Ако "Да", тогава ще си доучи  набързо и без проблем.  Поне стартът да е с желание ...

# 374
 ( изпитите по Синтаксис и лингвистика при проф. Гецов бяха най - трудни и много се отказаха).               ( Гръцки, старогръцки, старобългарски и т. н)

Да, аз също се отказах навремето заради Гецов и Генов основно, но като цяло всичките се бяха подбрали и си беше терариум с няколко изключения.
Изпитите не са трудни, преподавателите са "трудни".
Бяха ме предупредили, че е голяма сеч там, но аз бях на принципа "Като си науча всичко, да видим как ще ме скъсат". Ами късаха ме и голямо влачене беше от година на година и в 3-ти курс се отказах. Имаше и оценки, които ми ги нанасят в книжката и после не ги нанасят в протоколите. Звънях им, търсих ги по кабинетите и казват "Да, ей сега ще отида с протокола и ще я нанеса, не знам как съм пропуснала" и така си остава. После се явявам втори път на взет вече изпит. Не само аз, винаги бяхме по 7-8 човека поне,  на които ни липсваха оценките. Доцент Ния Радева го обичаше тоя номер и два пъти ни го погажда, а бяхме останали с впечатлението, че е много разбран и добър човек, но под маската се крие отново чудовище.
Другите душмани са: Харалампиев, Христакиев, Владислав Маринов, Велин Петров, Илияна Димитрова, Мария Спасова (сама се нарича Мери Спейса).
Не спирах да чета през цялата година и лятото (литература) и да се упражнявам по езиковите дисциплини, но накрая ми писна да търпя униженията и гаврата на тези чудовища. Това не са хора, не са преподаватели, които желаят да научат на нещо студентите си, не се радват като те видят, че знаеш, ТЕ ТЪРСЯТ КАКВО НЕ ЗНАЕШ и те мерят с техния аршин. Да не говорим, че писмени изпити почти нямахме и просто няма как да оспориш оценката и да поискаш преразглеждане от комисия. А дори и да се явя на комисия и да се промени някоя оценка... представям си после как ще завърша при тези хора на кукуво лято.
Разбира се, имаше и прекрасни хора там, преподаватели, които с плам и сърце завладяват аудиторията, но бяха пренебрежително малък процент.
Бях с модул журналистика и исках да работя като такава, защото учителската професия винаги ме е ужасявала и отблъсквала. В крайна не съжалявам, че се отказах, животът ми се подреди добре след това и може би така е трябвало да стане.
Имаше студенти, които бяха доста напред с материала още преди да се запишат (имаха родители филолози) и се отказаха още през първата година, защото няколко пъти споделяха, че "дошли сме тук, за да се учим, а не да търпим унижения". Предполагам, че такива будни умове са продължили обучението си в други университети, но прекъснаха всякаква връзка с нас след като се махнаха.
В крайна сметка завършиха тези, които изтърпяха всичкият ад и терор, с който ги заливаха и с изключително нисък успех в дипломите, което им беше сериозна пречка за реализацията.
Завършиха и много други, които не се напъваха особено, но стояха "под крушата" и след 4 години допускаха правописни и пунктуационни грешки, а с литературата бяха скарани, защото бяха прекалено заети да "живеят" и нямаха време и желание да четат обемисти книжки.
Поддържах контакт с три момичета, с които си станахме близки още от самото начало, защото и те като мен бяха "зубрачки" според всеобщото мнение.
Въпреки зубренето и безсънните нощи и те бяха с прилично нисък успех, което сериозно ги спъна при кандидатстванията им в средните училища (още от самото начало си бяха решили, че искат да са учители), а останалите от курса, които си завършиха буквално с 3.00... ами те се реализираха в Мтел, БДЖ и търговските фирми.
Моля за извинение за offtopic-а, но съм пристрастна към темата за Българска филология във ВТУ и бих искала да предупредя младите хора, които биха желали да се захванат с тази иначе много интересна специалност. Нека знаят какво ги очаква и в никакъв случай да не се обезкуражават, но все пак да обмислят и други университети, където се преподава тази наука.

Общи условия

Активация на акаунт