Професия учител - 15

• 63 673
  • 742
  •   1
Отговори
# 375
Аз не съм съгласна с Вас за Търново, защото съм завършила Българска филология там. Смея да твърдя , че от 60 човека завършихме само 15           
 ( изпитите по Синтаксис и лингвистика при проф. Гецов бяха най - трудни и много се отказаха).               ( Гръцки, старогръцки, старобългарски и т. н)

Да, аз също се отказах навремето заради Гецов и Генов основно, но като цяло всичките се бяха подбрали и си беше терариум с няколко изключения.
Изпитите не са трудни, преподавателите са "трудни".
Бяха ме предупредили, че е голяма сеч там, но аз бях на принципа "Като си науча всичко, да видим как ще ме скъсат". Ами късаха ме и голямо влачене беше от година на година и в 3-ти курс се отказах. Имаше и оценки, които ми ги нанасят в книжката и после не ги нанасят в протоколите. Звънях им, търсих ги по кабинетите и казват "Да, ей сега ще отида с протокола и ще я нанеса, не знам как съм пропуснала" и така си остава. После се явявам втори път на взет вече изпит. Не само аз, винаги бяхме по 7-8 човека поне,  на които ни липсваха оценките. Доцент Ния Радева го обичаше тоя номер и два пъти ни го погажда, а бяхме останали с впечатлението, че е много разбран и добър човек, но под маската се крие отново чудовище.
Другите душмани са: Харалампиев, Христакиев, Владислав Маринов, Велин Петров, Илияна Димитрова, Мария Спасова (сама се нарича Мери Спейса).
Не спирах да чета през цялата година и лятото (литература) и да се упражнявам по езиковите дисциплини, но накрая ми писна да търпя униженията и гаврата на тези чудовища. Това не са хора, не са преподаватели, които желаят да научат на нещо студентите си, не се радват като те видят, че знаеш, ТЕ ТЪРСЯТ КАКВО НЕ ЗНАЕШ и те мерят с техния аршин. Да не говорим, че писмени изпити почти нямахме и просто няма как да оспориш оценката и да поискаш преразглеждане от комисия. А дори и да се явя на комисия и да се промени някоя оценка... представям си после как ще завърша при тези хора на кукуво лято.
Разбира се, имаше и прекрасни хора там, преподаватели, които с плам и сърце завладяват аудиторията, но бяха пренебрежително малък процент.
Бях с модул журналистика и исках да работя като такава, защото учителската професия винаги ме е ужасявала и отблъсквала. В крайна не съжалявам, че се отказах, животът ми се подреди добре след това и може би така е трябвало да стане.
Имаше студенти, които бяха доста напред с материала още преди да се запишат (имаха родители филолози) и се отказаха още през първата година, защото няколко пъти споделяха, че "дошли сме тук, за да се учим, а не да търпим унижения". Предполагам, че такива будни умове са продължили обучението си в други университети, но прекъснаха всякаква връзка с нас след като се махнаха.
В крайна сметка завършиха тези, които изтърпяха всичкият ад и терор, с който ги заливаха и с изключително нисък успех в дипломите, което им беше сериозна пречка за реализацията.
Завършиха и много други, които не се напъваха особено, но стояха "под крушата" и след 4 години допускаха правописни и пунктуационни грешки, а с литературата бяха скарани, защото бяха прекалено заети да "живеят" и нямаха време и желание да четат обемисти книжки.
Поддържах контакт с три момичета, с които си станахме близки още от самото начало, защото и те като мен бяха "зубрачки" според всеобщото мнение.
Въпреки зубренето и безсънните нощи и те бяха с прилично нисък успех, което сериозно ги спъна при кандидатстванията им в средните училища (още от самото начало си бяха решили, че искат да са учители), а останалите от курса, които си завършиха буквално с 3.00... ами те се реализираха в Мтел, БДЖ и търговските фирми.
Моля за извинение за offtopic-а, но съм пристрастна към темата за Българска филология във ВТУ и бих искала да предупредя младите хора, които биха желали да се захванат с тази иначе много интересна специалност. Нека знаят какво ги очаква и в никакъв случай да не се обезкуражават, но все пак да обмислят и други университети, където се преподава тази наука.

Съгласна съм с Вас! Аз завърших с 5,48! Много беше трудно и като Вас залягах много над книгите, защото ми харесваше. По синтаксис и лингвистика се явявах на комисия...

# 376
Здравейте! Имам дребен въпрос. Скоро са ми практиките в училища към СДК, която карам. В тази връзка ми стана любопитно, как е редно учениците да се обръщат към стажантите? Тъй като съм доста над 30 г. и разликата ми с всички класове (5-12), в някой от които ще ми бъде практиката, е доста голяма, не ми се струва подходящо обръщението по име. В този случай, върви ли да е обичайното "госпожо", тъй като в случая не съм точно тяхна учителка?

# 377
“Госпожо” е подходящо.

# 378
Има ли някой, който преподава в села около Варна? Чудя се дали в тези училища има осигурен транспорт или задължително трябва да си шофьор. Може би си зависи и от училището, но вече да стана учител по английски ми се струва мисия невъзможна.

# 379
  • Добрич
"Госпожо/госпожице" е уважителна форма на обръшение към всяка дама, независимо от повода, по който се обръщаме към нея (даже среща на улицата с  непозната). Съвсем естествено е, това да бъде обръщението от учениците.

# 380
  • European Union
Ако се насочи само към информатика, ИТ и моделиране, трябва да търси училище с профилиращи предмети информатика и ИТ в 11 и 12 клас (най-често това са математически гимназии).
Може би и в доста професионални гимназии има часове. Прави ми впечатление, че е много модерна специалността Икономическа информатика. Не съм гледала какво се учи в нея, предполагам има доста информатика, но ми е интересно, че се предлага от всякакви училища, включително и селскостопански.

# 381
  • Бургас
Аз също съм в процес на избор на магистратура и се насочих към "Информатика и информационни технологии" в Пловдивския университет от септември месец. Там е с продължителност една г-на за разлика от Търновския университет, където е година и половина за неспециалисти.
Стана ми любопитно да прочета какъв гадняр е станал Гецов - по мое време беше все още доцент и ни беше любимец, не помня някой да е имал сериозен проблем с него, специалност "Български език и история" бяхме.

# 382
За неспециалисти си записала. Така ли? Какви са изискванията и таксите, може ли да кажеш?

# 383
  • Бургас
Все още не съм се записала, от септември е приемът и може би тогава ще има актуална информация за таксите. Това е от сайта засега:

# 384
Факултетът по педагогика обявява кандидатстване за нов курс СДК "Учител" -

от 20.02 до 15.03.2023 г.

https://www.uni-sofia.bg/index.php/bul/universitet_t/fakulteti/f … aciya/sdk_uchitel

Последна редакция: пн, 13 мар 2023, 12:07 от amy_nka

# 385
  • Sofia
Ехеее, хич не си поплюват - 2000лв. В ДИУУ последно педагогическата правоспособност беше 800лв., но сега гледам сайта, че вече предлагат само ПКС.

# 386
  • Добрич
Ехеее, хич не си поплюват - 2000лв. В ДИУУ последно педагогическата правоспособност беше 800лв., но сега гледам сайта, че вече предлагат само ПКС.

Както се казва " Интересът клати феса". В последните години доста народ реши, да се преквалифицира в учител и щом има търсене, цената се вдига. Пазарна икономика...

Последна редакция: пн, 13 мар 2023, 15:55 от Вела

# 387
  • София

Как предлагат само ПКС? А, СДК- тата не са ли в същия департамент?

# 388
Здравейте,
тези, които работите в детски градини, какво работно облекло носите? Имате ли униформи или е както по училищата?

# 389
Всички учители, вкл.  в детските градини имат право на представително облекло ( т. е по личен избор), само помощния персонал са с работно облекло.

Общи условия

Активация на акаунт