Професия учител - 15

• 62 763
  • 742
  •   1
Отговори
# 615
  • European Union
Розова магнолия, в последните години ДИУУ работят съвместнот със СБУ. СБУ организират членовете си, които се явяват за различни степени и също така организират обучения с кредити. Обученията се водят от преподаватели от ДИУУ, но са си организирани от СБУ, съответно СБУ издават кредитите.
За 5 ПКС се кандидатства след 1 юни и се прилага 1 кредит от текущата година. Кандидатите обикновено прилагат кредитите от СБУ, но на теб не ти е нужно, ако имаш някакъв кредит.
Създава се впечатление, че СБУ спомага да придобиването на ПКС, което не е така, но в значителна степен улесняват членовете си.

# 616
  • Sofia
Колеги, някой от Вас участва ли в обучението за 4 и 5 ПКС, организирано от ДИУУ, което се проведе в събота?

Какво обучение е започнало? В сайта на ДИУУ е обявено, че записването ще започне от 1 юни.
И аз чакам да кандидатствам за 5 ПКС, нещо изпуснах ли?

Имаше обучение за самия изпит. Обучението дава 1 кредит, който е необходим като минимум, за да кандидатстваш. Дадоха ни домашно, което да предадем преди датата за подаване на документи/кандидатстване. Така всъщност получвам сертификат с кредита (лично подписан от Янка Такева, както беше натъртено поне 3 пъти).
Обърни се за инфо към коoрдинатора на синдиката, към който си. При нас единият синдикат никога не дава никаква информация, а от другия постоянно се пращат мейли.

Реално не си изпуснала нищо, ако вече имаш обучения с кредити за тази година и знаеш какво да правиш за изпита.

Иначе обучението беше пълна подигравка! Трябваше да започне в 9 и да продължи до 11 ч, но проф. Димитър Веселинов, който трябваше да го води, най-вероятно беше забравил! А го изкараха, че имало техническа грешка. Поне да бяха написали едно извинение..
Само ще кажа, че бяхме 250 човека (за 4 и 5 ПКС), всеки платил 90 лв. за това обучение. Правете си сметката..

# 617
Здравейте, получават ли някакви "заслуги" /независимо под каква форма - материална, грамота или потупване по рамото/ учителите на представителите се най-добре на НВО четвъртокласници?

# 618
  • European Union
Вишняна, тези обучения обаче са на малки групи. Обикновено 1-2 общини. Ще трябва да намериш някой от вашето училище за въпроси. Аз знам, че моите колеги бяха преди месец някъде.

# 619
  • Добрич
Здравейте, получават ли някакви "заслуги" /независимо под каква форма - материална, грамота или потупване по рамото/ учителите на представителите се най-добре на НВО четвъртокласници?

Не знам на кое ниво са се представили най-добре ( училище, град, област), но обикновено ги споменават в статистиката, например на септемврийските съвещания на РУО

# 620
  • Върху лъчите на Слънцето.

Получават завистта на колегите си.

# 621
Здравейте, момичета!
Дълго време работих и продължавам като готвач! Харесваше ми и си мислих/когато бях млада/, че това е моето призвание и поприще, наистина влагах много страст и хъс в работата ми, но осъзнах, че е крайно време да се преориентирам.
Тепърва ще създавам семейство, деца, а заради динамичното естество на работата ми е мисия невъзможна, особено, когато няма роднини на близо за помощ.
Насочила съм се към вашата професия, защото това беше и моята детска мечта, която не превърнах в реалност! Като малка си представях как преподавам на куклите, пишех им задачи и упражнения на импровизирани дъски Grinning ... с цветните тебешири.
Имам няколко въпроса.
Първо- късно ли е на 25г възраст тепърва да запиша педагогика?
Второ-как стои въпроса с реализирането? Имам ли шансове, след получаването на диплома да заработя по специалността, или това вече е мираж, предвид големия интерес?
И трето, относно най-големи шансове за реализация, кои специалности имат?
Там, където съм се ориентирала мога да избирам между ПУПЧЕ, НУПЧЕ(английски) и НУПЧЕ(информатика).
С коя специалност имам по- голяма възможност да се реализирам?
Моля Ви за мнения! Blush

# 622
В две от трите училища, в които съм била, имаше начален етап. За място там се явяваха по над 100 души. Това за мен е специалността, по която има най-малък шанс за реализация. Изключвам вариантите, при които имаш човек в системата, който ще те препоръча тук-там.
В момента има глад за математика, информатика или информационни технологии, и някои чужди езици. Между другото, в нашия град постоянно се търсят и ресурсни учители.

На 25г не е късно изобщо, но като завършиш след 4 години, ще ходиш на интервю с още повече хора, които последните години разбраха, че учителството рая на земята.

# 623
Моето мнение е, че вече има прекалено много начални и детски учители, получи се пренасищане от такива кадри, защото всеки си мисли, че е по-лесно. Реализацията като такъв учител ще е доста трудна, не невъзможна, но все пак... По-добре се ориентирайте само към английски език или към информатика и информационни технологии, ако имате необходимите познания в тези области и Ви "влекат".

# 624
  • при моите деца .....
Завършила съм "рядка" специалност, смятана за търсена.... и пак с години съм чакала за място - ХИМИЯ.
Но наистина сега доста филиали и филиалчета дават възможност за завършване на ПУПЧЕ/НУПЧЕ.
А ако имаш документ за готвач - преподавател в професионална гимназия с подобна насоченост - може да избереш преподавател по теория или практика на специалността???

# 625
Ясно, ще е невъзможно без връзки, но аз нямам такива и винаги при мен се случва по трудния начин! 
Да, разбирам, че няма да имам шанс за реализация?
Колежът към ШУ, предлага тези специалности + изучаване на информационни и информатика, а това никога не ме е влечало в училище.
ШУ има повече специалности, но като човек, който живее във Варна, предпочетох всекидневно пътуване до Добрич, пред алтернативата Шумен.
Иначе в училище обичах География, но не знам как стои въпросът за изучаването и.

# 626
  • при моите деца .....
Лично мое мнение - запиши две специалности!
Аз съм биология и химия.
Двете равностойно, с 2 дипломни работи.
Работя в гимназия, ако има по 2 паралелки от випуск с предметите - биология, химия, география, физика НЕ  можеш да направиш половин норматив по предмет!!!
Да не говорим за цял!

# 627
Как така, Боби?
Първо да запиша бакалавър Биология и География примерно, а след това как се придобива право за преподаване, т.е колко години би продължило обучението?

# 628
  • Добрич
Как така, Боби?
Първо да запиша бакалавър Биология и География примерно, а след това как се придобива право за преподаване, т.е колко години би продължило обучението?

ШУ - география и биология

# 629
Kitty007, моя приятелка завърши във ВИНС-а (Тиризъм, мисля), по-късно изкара и педагогическа правоспособност. Сега работи в гимназия по туризъм и преподава по специалните предмети. Както са те посъветвали по-напред, проучи тази възможност.

Общи условия

Активация на акаунт