Сгрешени граници на имот... Сега какво?

• 748
  • 5
  •   1
Отговори
Здравейте! Имам един казус, който много тормози майка ми и докато търсим решение на проблема, ми се иска да попитам и тук, ако някой е бил в подобна ситуация. Майка ми е наследник на дворно място и част от къща от родителите си. Освен нея, има още двама наследника. Къщата има преден и заден двор. Приживе дядо ми решава да направи пътче между къщата и задния двор, за да влиза с каручката. За тази цел мести оградата между двата парцела на няколко метра в задния двор. Още тогава е казал на майка ми за това, защото е смятал да й остави задния двор в наследство и е искал тя да знае, че това е част от двора. От много години вече ги няма и майка ми е собственичка на част от къщата и на задния двор. Наскоро леля ми, която живееше там допреди 2-3 години, реши да продаде къщата, заедно с предния двор. Тъй като майка ми имаше брат /той почина/, който беше болен, баба ми каза, че който гледа вуйчо ми, ще има права върху неговата част от къщата, с изключение на 1 стая за майка... Впоследствие й взеха и нея. Сега ще продават и смятат да й дадат една нищожна сума, за да се съгласи. Не това е проблема, обаче. Оказва се, че когато са минавали да замерват, са взели предвид оградата на дядо ми и са поставили там границите между двата парцела. В такъв случай майка ми бива ощетена с едни 100 кв. м. На следващо място, тя има нотариален акт за целия парцел от над 700 кв. м, а въз основа на скицата са 600 кв. м. Тя е притеснена от това объркване и не знае как да подходи. Аз смятам, че скицата е с по-голяма тежест, но как да се поправи това? Ако тя поиска да продаде двора какво следва? А ако леля ми продаде къщата с тези допълнителни 100 кв. м? Ситуацията се усложнява от това, че майка ми живее на над 500 км разстояние от въпросния град, в който е къщата и за нея е трудно да пътува и да се разправя с тамошните институции.

Последна редакция: сб, 10 дек 2022, 01:20 от YanaFR

# 1
Много неясноти имам:
На кого е била къщата и дворното място? На дядо ви, на баба ви или смяташ, че и на двамата е била?
Първо е починал дядото - бабата ти и трите и  деца (майка ти, вуйчо ти и леля ти) получават дял. След това починал вуйчо ти. Майка ти не го е гледала и как така само една стая, подписвали ли са нещо? Или устна договорка?
Имате и къща  и земя. Но още като е починал дядо ти, наследниците получават части от къщата,  и от земята. Има ли завещание, има ли делба? Някакви споразумения?
Сложи едно чертежче къде е тази ивичка на дядо ти спрямо къщата, интересно е положението?
В момента майка ти няма нищо от къщата ли? Само земя? С какъв документ си удостоверява собствеността на земята? Какво пише там, колко кв.м? И пише ли граници и съседи?
Сега искат да продадат всичко или си продават предната част и къщата? Имотът делим ли е?
"има Нот. акт за целия парцел? Кое наричаш 'целия парцел' -- само задния двор или цялата земя изобщо?
Думата парцел е важна.
Трява да уточниш дали са съсобственици с лелята? Баба ти жива ли е - ако да, и тя има дял? Или нещо са се споразумявали, но ние не знаем?
Според мен Нотариалният акт е по-важен, но толкова е сложен казуса, че трява адвокат да ви прегледа всички  промени на собствеността.
Ако са го вкарали в кадастъра с грешки, има начин за поправяне, но трябва да докажеш грешката с документи, може с Нот. акт на майка ти за 700м, а какво пише в нот акт на лелята?
Ако всичко това обаче е един парцел, най-добре е да се продаде общо и да си поделят парите. Нищо, че ти си ги наричаш предния и задния парцел.

. "Ако тя поиска да продаде двора какво следва? А ако леля ми продаде къщата с тези допълнителни 100 кв. м?"--ами имаш проблем, ако сте съсобственици, ще имаш нов съсобственик, или нов съсед. Затова тези неуредици трябва да се оправят незабавно. Майка ти да упълномощи адвокат да и оправи нещата там на място.

При парцелите много често се получава метрите по документи да не отговарят на метрите в кадастъра.

# 2
Много неясно представен казус. Имотът собственост на дядо и баба ли е или само на дядо ви? Баба жива ли е? Това 2 отделни имота ли са в кадастъра-преден и заден двор. Делим ли е имотът? Имате ли договор за делба.
Много е вероятно двете сестри заедно с баба да са идеални съсобственици на целия имот. Неясен е делът на бабата. Така никой не може да придаде част от имота без съгласие ма другия.

# 3
Майка ви не е длъжна да продава имот, който не желае да продава. Ясно, че всичко е много объркано написано, но по мои впечатления подобни имоти обикновено са неделими и в идеална съсобственост с останалите наследници. Та, който иска, да си продава идеалната част, да видим кой ще се навие да мъюу я купи.
Ако майка ви реши все пак да продава, нека адвокат установи нейната част от имота, за да получи съответната сума.

# 4
  • Атина
Грешката се оправя в кадастъра. Свържете се с тях и ще ви кажат как се процедира. Ако сте далече, опитайте първоначално по телефона.

# 5
Малко неясно е описан казусът. Но ако за всички тези договорки - кой кого ще гледа, кой колко стаи и дворове ще вземе и тн., няма документи, не са изповядани пред нотариус, не важат изобщо. Така че това си изяснете. Имам чувството, че лелялата доста наивно смята, че може да продаде къщата и "предния двор", но може и да не е толкова лесно. Ако майка ти има собственост върху къщата, дори и 2 кв. сантиметра, леля ти не може да продаде къщата без нейно съгласие. Пък самото дворно място може реално изобщо да е неделимо на 2 и да не може да се продаде само предната част или само задната. По другия въпрос - не е възможно тези, които замерват, да са ви намалили двора с някакви квадрати само защото са видяли, че има сложена ограда. Целта на това замерване е именно да се определи точната граница на имота, независимо кой къде си е слагал огради през годините. Лошото е, че понякога има разминавания в границите на имотите по скица и по нотариален акт, но в случая не знам дали е така.

Общи условия

Активация на акаунт