Какво би ви накарало да се разведете?

• 39 172
  • 984
  •   1
Отговори
# 180
Не забравяйте, че хората се променят. Колко от прекрасните 20-годишни младежи са същите на 40, 50, 60...?
Нали гледам какво става с познати и приятели – все прекрасни хора преди години, а сега половината са алкохолизирани несретници и комплексари. Ако на 20 години след 1-2 чашки ставаш весел и забавен, душата на компанията, след 40-те алкохолът те превръща в заядлив и дори агресивен тип и изкарва всичката чернилка от душата ти на показ.
И при жените го има, разбира се. Милото и нежно момиче се е превърнало в заядлива и дуднеща тьотка, разяждана от завист, че приятелката, съседката или колежката има нещо по-скъпо и по-хубаво от нея или че мъжът ѝ изкарва повече и стандартът им е по-висок.
Поне половината от наборите се изпоразведоха и причините са най-често такива – алкохол в комбинация с агресивност и насилие при мъжете и черна завист и неудовлетвореност при жените, преминали в пасивна агресия. И изневери има, но са по-малък процент като причина за развод.

# 181
Някои тьотки с алкохолизираните си мъже си живеят в сговор Simple Smile И всъщност формират хармонични двойки Simple Smile

# 182
Хармонични, колко да са хармонични? До първия побой или и след това?

# 183
Познавам край мен дългогодишно 3 семейства, които пият много сериозно. До степен, до която нормални мъж и жена биха се натровили. Честно казано, не знам дори как го правят. Ами карат си така с години, не се разделят и някак успяват дори да ходят на работа (е това още пвоече ме озадачава как се случва?). Дали има у тях домашно насилие - не знам, виждам ги по-рядко и не сме близки. Но не се развеждат и са си фемили отдавна.

В други познати по един член на семейството почина млад от пиене Sad Много е гаден този проблем у нас.

# 184
Човек има право на грешни избори. Единственият начин никога да не направи такива е да не прави никакви. Лошият избор се решава с друг избор - да прекратиш това, което не става. Набиването на вина е напълно излишно и непродуктивно. Единственото важно е човек да си вземе поука - другият път да не повтаря същия избор и да го прекрати максимално бързо, когато разбере, че не е удачен.

Съгласен. Всеки може да сгреши или да бъде подведен. И всеки има право да поправи лошия избор. Не говоря за вина. Само ми става смешно, как някои след погрешния избор започват да говорят така, че те все едно са нямали участие в цялата работа. И започват да описват другия и неговите проблеми, а те едни такива безгрешни и идеални...        Smile
Колкото до поуката: Реалният живот показва, че малко го правят. Повечето настъпват същата мотика и то съвсем осъзнато.       Smile
Това за безгрешните и идеалните е в твоята глава.
Май ти си безгрешният, като гледам как отсъждаш отстрани. Представям си те поне с 20-годишен успешен брак. Първи и последен такъв. Simple Smile

# 185
Наистина хората се променят. Един го взимаш и след 10 години виждаш, че фабричните му настройки са се изменили.

Въпросът е, да не е , до степен непоносимост и тогално разминаване в ценностната система .
Тогава вече мача е свирен.

# 186
Според мен 😜 бракът трябва да може да се разваля бързо и лесно като трудов договор. Три месеца не се е явил на работа - аре чао.
/Сори, тази вечер съм зла./

Фактически, толкова лесно се разваля..
От подаването на молбата до явяването в съда и разтрогването , по-малко от месец.
Ако никой няма претенции..

А, че се променяме, се..
И разминаваме, понякога.
Не е фифти/фифти с компромисите.
И ако се изгуби равновесието, се трупа..
В един момент избива, от едната страна, когато наклони много...

# 187
  • София
Не мисля, че хората се променят, даже съм сигурна, че не се променят в общия случай, но нови обстоятелства показват техни страни, които често са трудни за харесване или приемане. Пияния насилник си е такъв и като трезвен, но не му достига смелост вероятно, иначе тези му чувства и желания са там.

Един приятел преди години живя в Япония известно време и каза, че там много често като се пенсионира мъжа и се развеждат, защото мъжете работят ужасно много, през това време жените учат разни неща, пътуват. И накрая се озовават напълно непознати вкъщи. Та и такива обстоятелства показват повече от хората. Едно е като млади се загаждат в компания и са постоянно навън, друго е като се родят едно-две деца, животът еднообразен, недоспиване, проблеми. Хората са си същите каквито са били и преди, но времената са други.

# 188
  • София
Кумпарсита, оня е така. На работа търпи да го гърчат, гърбят, гъзят, ама до кръв! Нощна, дневна, нон-стоп - трае.
Вкъщи - няма да е както каже жената, иначе ще е! Въпреки че любимата ми фраза е "аз бях права". И съм била.

# 189
Скрит текст:
...
Но понякога е изморително и това да влизаш в ролята не на Родител, не на Дете, а на психолог на половинката.
Аз например прекрасно можех да си обясня някои реакции на бившата си половинка и да я свържа със сътресения в детската му възраст. Но какво от това? Не е ли имало един момент, откойто нататък този човек да вземе да порасне и преработи тези травми. Като е толкова травмиран, нали затова има специалисти? Но нали ние БГ-жените можем да бъдем всякакви, защо да не се превърнем и в психотерапевти на мъжете си?

Само не разбрах, тази твоя половинка от Тото-то ли ти се падна или беше в шоколадово яйце на Киндер?        Smile

Не виждам защо трябва да се припомня, че тя го е избрала, мисля, че това е ясно. Ама вече е бивш, тоест не го е харесала и е направила рекламация. За всеки грешен избор е измислена и раздяла. Или вие грешни избори не правите? А ако направите, не ги поправяте, 'щото това сте си избрали? Сигурно и работа не напускате, кариера не сменяте, с приятели връзка не прекъсвате, в ново жилище не се местите?
И защо трябва човек постоянно да търси вина в себе си? Ако напуснете работа, защото шефът е гадняр и са ви намалили заплатата, ще търсите ли вина и в себе си? Защо на бялото трябва да казваме черно?

# 190
Е аз пък това не го схващам.. как може да е мишка навън, а вкъщи да е агресивен. Това са някакви базисни настройки от темперамента и не знам как може да подлежат на контрол според ситуацията.
Аз примерно, понякога си знам, че е по-добре да замълча, да не давам мнение и тн., ама пусто не мога, и не зависи от хората, ситуацията и нищо, аз съм си все една на всякъде и с всички. Вече в каква степен, е ясно, че има разлика.

# 191
Мда, то и работата си я избираш и те избират, пък после - развод с предизвестие от 30 дена.

П.П. Бях гледала един шведски филм. Там домашното насилие било много широко разпространено, не помня колко процента, но наистина много. Та там насилникът се мазнеше, чаровен навън, звяр вкъщи, а след като изпопребие жената, става вече и с нея мил, та да си я има за другия път за разтоварване.
Е такъв как да го разбереш предварително! Но вече като разбереш, няма оправдание да стоиш.

# 192
  • СИ

Това за безгрешните и идеалните е в твоята глава.
Май ти си безгрешният, като гледам как отсъждаш отстрани. Представям си те поне с 20-годишен успешен брак. Първи и последен такъв. Simple Smile

Безгрешен? Кой...? Аз? Брех, че ми стана едно хубаво такова...!            Smile
Колкото до брака, да толкова. Станаха 20 години и малко отгоре. Първи и май ще е последен. Това за постижение ли се води?        Smile

# 193
Е аз пък това не го схващам.. как може да е мишка навън, а вкъщи да е агресивен. Това са някакви базисни настройки от темперамента и не знам как може да подлежат на контрол според ситуацията.
Аз примерно, понякога си знам, че е по-добре да замълча, да не давам мнение и тн., ама пусто не мога, и не зависи от хората, ситуацията и нищо, аз съм си все една на всякъде и с всички. Вече в каква степен, е ясно, че има разлика.
Не си ли срещала хора, които се правят на интересни на гърба на някой по-слаб от тях - най-вече слаб като характер? Отстрани е много смешно и даже жалко, защото те са тихи, боязливи, без самочувствие, конформисти, съгласяват се винаги с по-шумните на масата, но дойде ли някой по-свит от тях (може дори да е някой болен, слаб, недееспособен), изпъкват на негов гръб, за да се правят на интересни пред останалите. Тези хора понякога се женят. Горко и тежко на жените им.

SeaHorse, само ако бракът е щастлив.

# 194
  • София
Оня примерно вика пред колегите. Ама да се качи пред шефа, да си отвори устата и да каже: Шефе, не съм съгласен с тези смени. Или ако ще ги правя, дай повишение. Тц!
По едно време беше отличник във фирмата с 40/ повече работа от другите. И кво? Ми нищо. Отсъстваше повече.
Всъщност основната причина за развода ми е това - той отсъства. Просто го няма с месеци и години. И пак това е решение, което взе напук на мен.

Последна редакция: пн, 19 дек 2022, 16:47 от Rockstar

Общи условия

Активация на акаунт