Отдаване и наемане на имоти - какво се случва реално? - ТЕМА 29

• 39 380
  • 846
  •   1
Отговори
# 195
Не може ли да смени само котлона?
Няма да боядисва. Ще изчистите да е чисто.
70 лв плаща тока.
С 300-те нов вентилатор и перде.
И отдавате..

Играете с наличните карти. Това е.

Или вади пари от събраните наеми за нова врата и печка.

Течът е неприятен.

# 196
От всичко най-странно ми е пробитата врата Rolling Eyes

Иначе щом жената е трудно подвижна и няма близки, които да й помагат, може би  по-добре да не отдава.. дори и да са свестни наемателите, има си занимавки с имот под наем. Ето например с теча - независимо кога е разбрала, жената трябва да се разправя и да го оправи. Повреди по уреди се случват понякога и без вина на наемателя, пак наемодателя трябва да се занимава и да купува.

# 197
Претенции. Простащина. Потрес.
Така мога да охарактеризирам състоянието на оставения апартамент. Не знам как ги чупят вратите тези наематели /едни мои включително/. Защо аз не си чупя вратите?

# 198
  • Бургас
Мунчо, чудно е положението. Поне сладолед са ти оставили, за душата. Плюс бонус котешка храна.
Що за дебил трябва да си, нищо, че си IT, че да счупиш вратата?
Вентилатор неработещ и аз сменях, беше сдал багажа след дълги години работа, ама и на мен не ми бяха казали. Един вентилатор е към 30-ина лева.
Защо е за боядисване апартаментът? Не може ли просто да се измие латексът?
В банята може да се оправи течът и да се боядиса таванът.
Котлонът се сменя, няма нужда от нова печка.
Има и преносими керамични котлони, струват 30-60 лв.
Никакъв депозит няма да им връщаш, плащаш сметките, оправяш щетите и докъдето стигне.

Тангра, колко е според теб реална цена към момента на едностаен до Студентски град? Моят е отдаден за 450 през пролетта, не мисля, че може за повече...

# 199
Ем да го отдава така...а без това пак така ще стане.
Да се лъсне да а чисто..и айде на пазара пак...

# 200
Явно много наематели смятат, че като оставят нещо, което не им трябва, автоматично се подразбира, че ще свърши работа на наемодателя 😁

Относно другите неща: вкъщи сменяме вентилатор на по-малко от две години, така се получава. В гаранция са, но за 30 - 60 лв. не ни се занимава. Това би могло да мине за нормална амортизация, но липсата на вентилация влошава положението с мухала. Пак у нас котлони ръждясаха на една печка за 120 лв. Осен да си задържите депозита и да се радвате, че 5 години е имало наематели вътре, нищо друго не ви остава. Можеше и по-зле да е положението. Няма как след 5 години ползване и никаква намеса на наемодателката всичко да е изрядно.

# 201
  • София
Вратата я чупят при скандал. Ит-то се сдържа да нанесе удар на гаджето - офисен планктон и цапардосва вратата. Поне у нас такава я бяха свършили. Но после и на сватба ме поканиха.
Теча в банята за да се оправи трябва да се види къде по вертикала тече от тръбите. За целта се вика човек със специална камера/около 100 лв. 2020 г/. Като установи къде е се молиш съседа са си смени тръбите. Иначе може да го заличиш временно, но пак ще избие.
И двете неща са изпитани и платени лично.
Да, няма смисъл от отдаване на 400 лв,  но преди 5 г. може толкова да е бил наема в квартала. А и за неподвижна баба - всеки лев е от значение. Трудно ще е да се занимава. Във ФБ ми излизат реклами на фирми за утравление на имоти, не съм ползвала. Може би родата на бабата да ги поразпита и отдава чрез тях.
Сметката едва ли ще е само 70 лв ток, би трябвало и за водата да дойде. Поне режийни за входа плащали ли са?

# 202
Мунчо, разбирам че сте близки с бабата. Но след като има роднини в Германия един непоискан съвет и лично мое мнение. Отдавам под  апартамент на щерка ми. Няма нито време, нито желание, нито имаше финансови средства да го ремонтира. И наема го получавам аз. Ако желае тя да го управлява и намира наематели - воала. Но след едни такива индивиди и след като улучи и един "баш майстор" за сега аз движа нещата. Но съм се разбрала с нея точно, ясно и категорично. В един дом сме  и се дракаме за дреболии по някога.Но за това - пълен консенсус.
 А  ти да започнеш да пооправяш нещата я бабата ще е недоволна за нещо, я родата в Германия. Ами да дойдат да я навестят и да оправят жилището.

# 203
Според мен печката трябва да се смени с нова, предполагам, че е свободностояща. Има евтини 350-400 лв., куча марка китайски, но пък печката не е ядрен реактор, технологията е от повече от 70-80 години. Или едно шкафче за печка тип Раховец и мини печка тип Раховец, но двете заедно пак ще станат като цена като за голяма печка. Вентилаторът се сменя с нов, течът се оправя. В строителните хипермаркети се купува нова врата, най-евтината, сигурно няма да е същата като цвят и дизайн, ама за толкова пари - толкова дизайн. Пребоядисване в бяло, почистване, пердета - от най-евтините. И така. Депозитът няма да покрие разходите по ремонта, но пък все пак за 5 години наемът е 24 К. Ако бабата не може да даде парите (много вероятно е наемът да ѝ допълва мизерната пенсия), роднините от Германия да се бръкнат с едни 500Евро. Или да си помислят дали пък да не се почисти жилището, да се изнесе багажът и да го пуснат за продажба, парите - по сметка на бабата, ще си живее с тях като с наема.
Ако Мунчо ще се занимава с организацията на ремонтите - да си говори с роднините в Германия, натоварването като координация с майстори, купуване на уреди, чистене и т.н. си е достатъчно времеемко...

# 204
И аз съм имала случай с такава дупка във вратата на банята, наемателката беше много нежно и мило момиче 1-2 курс студентка, ама си намерила гадже, което идвало отвреме-навреме. Заплатиха ремонта още по време на периода им на живеене в жилището. Изглежда да се е напил приятелят и. Иначе не мога да си обясня.

Веднъж имах французин-студент, той се стара, момчето, да чисти, но нямаше време до самолета. Остави си всичките големи торби хранителни запаси по време на Ковид историите.

Пък друг път, имах англичанин-студент, този беше почистил по-добре от мен, не знам сам ли, или фирма е викал.

@Мунчо
Не знам дали един наемател може да предизвика ръждясване на котлоните...? Според мен и собственикът има някои задължения, освен да взима наема. Наемателите е трябвало да си поискат нова печка или котлон, щом стария се разпада от ръжда, но не са го направили. Ако бабата е наглеждала жилището периодично няма как да не забележи теча, а и банята си е занемарена също, представям си само по ъгълчето от снимката. Тия наематели са живели 5 г и само са плащали, наемодателят нищо ново не е направил за тези години. Едно жилище си иска грижи.

# 205
Няма смисъл от нова врата, това води и до ремонт на стените около нея.
Достатъчно е дупката да се запълни с кит, после фолио отгоре.

# 206
е-е, една алуминиева врата с кааса е към 200 лева, какви са тези запълвания с кит и фолио...?  ПВЦ има и за 129 лева!  Може даже да се смени само крилото на вратата за 100 лева (и няма измазване на стени, ако е толкова страшно).
Наемателите са хора като вас, не са хора втора категория, ако е в твоя апартамент тази врата, ще правиш ли такива кърпежи?
Каквото жилището, такива наематели то привлича - в буквалния смисъл. Следващият наемател ще е с куче, което ще изгризе китосаната врата. Simple Smile (шегичка)
Това го казвам като генерален извод, колкото повече повишавате категорията на жилището  (може и цената), толкова по-читави наематели ще имате.

@Мунчо
обади се на 'германците'. ще дадат някой лев. Знаят те германският хазаин как би ги одрал за такава врата. Хазаите взимат оферти за най-скъпа врата и му показват на наемателя, колко ще му приберат от депозитите.

# 207

Доколкото виждам вратата е тип пдч с фолио.
Имах такъв проблем преди време в мой апартамент и фирма ми я оправи точно с кит и мебелно фолио. Стана прекрасно.
Мунчо, ако има желание, ще му дам телефон.

Пепина, тона ти е неприемлив.
Никой не казва, че наемателите са втора категория, няма нужда от перифразиране.

# 208
  • София
Виждам, че казусът на бабата е нажежил страстите Simple Smile Уточнявам някои подробности - бабата е получавала наема "на крака" Simple Smile Носели са й го, за да не се опитва да се придвижва сама. При всяка такава среща тя се е интересувала от евентуални проблеми. Отговорът винаги е бил "Всичко е наред, не се притеснявай!" . Нали стана въпрос за човещинка? Ето, че не трябва да има човещинка а само наемодатели-цербери, както беше споменато по-рано. В случая има нагледен пример, колко на място е една клауза в договора за ежемесечна проверка на жилището от наемодателя.

П.П. След НГ се изнася и наш наемател арабин. Ще видя и там какво наследство ме чака Simple Smile. А на него съм му правил един куп компромиси. Един допълнителен диван, че детето не давало да спи, пък втори диван за тъщата, по-голям хладилник за многото навалица. Сега трябва да се чудя къде да ги дявам тези работи, защото първо са захабени и второ, не се вписват в първоначалната концепция.

Последна редакция: сб, 24 дек 2022, 16:47 от Mунчо

# 209
И ако й бяха казали за теча, тя какво? С проходилката щеше да иде да го оправи ли? Тук са и спестили това...в тях ущърб е било да обитават с теч, в неин плюс.
Квит са общо взето...тя не е отстранила теча...те са счупили вратата.
И двете страни са правили компромис...

Щото има наематели дето звънкат да им смени хазаина и крушката. Тези не са били от тях..

Течът е ангажимент на собственика, със съседа горе се уточняват и го отстраняват. Наемател няма вина.

И какво реши бабата сега?

Общи условия

Активация на акаунт