Отдаване и наемане на имоти - какво се случва реално? - ТЕМА 29

• 39 368
  • 846
  •   1
Отговори
# 180
Това не е мода, а ниша, от която доста хора се възползваха. В нашия блок  (Младост-4) поне половината паркоместа са на един собственик, който ги дава под наем. Купувани са вероятно по около 5-6 хил.евро преди 7-9 години, дават се по около 120 лв. сега. Става дума за паркоместа в закрит паркинг, а не гаражи. Скоро беше продадено такова паркомясто за 15 хил. евро.

# 181
  • Бургас
Тази "мода" е поне отпреди десетина години, конкретно за София. Друг е въпросът, че отстрани изглежда лесно, ама не е, като всеки бизнес. Първо, новостроящите се сгради не продават в началото на външни лица паркоместа, а едва като продадат апартаментите и остане нещо свободно.
Второ - гаражите вече струват баснословни цени.
Трето - иска се бая обикаляне и свободен кеш. Банка кредит за паркомясто няма да даде.
И последно - да, не искат пердета и обзавеждане и всеки месец ти "снасят". 150-200 лв. на месец са наемите на паркоместа в София, за 300 не съм чула. В Бургас също са толкова, а цената на инвестицията е по-ниска. Две паркоместа ти носят наем колкото една гарсониера (почти). Без занимавка и рискове да ти потрошат имота.
Аз също се ориентирах в тази посока и вече купих три.

# 182
Там, където наемите на гаражи са 300 лв, цената на гаража не е 15 к, а 35-40 к. в евро Wink В централната част на града, където е пълно със стари сгради и дефицит на паркоместа и гаражи има такива цени.

Както Tintina писа, това в София е много стар бизнес и то не от 10-ина, а от преди 20 години...

# 183
И аз исках да купя 5-6 паркоместа преди няколко години, но трябваше да имам имот с НА в сградата. А аз нямах. Още ме е яд. Бяха по 5-6000 евро, а наемът в момента е около 120-140 лв

# 184
Този имот как е като обзавеждане? Ще мине ли на тази цена?
https://www.imot.bg/pcgi/imot.cgi?act=5&adv=2c166730551966887&sl … 8quv00&f1=1&fe7=1
Супер изглежда като обзавеждане, харесва ми много, най-вече мокета в спалнята и лоджията Heart Exl
Ако сградата е построена добре и с хубава дограма при затворени прозорци няма да се чува нищо ( Наскоро бях на гости в апартамент със същата заобикаляща среда, но когато излязох на балкона ... ами шумно си е, не е за релаксиращо кафе с цигара Wink )
С климатици е най-изгодно отопление което е на ток
Цената и възможността за наемане, не мога да коментирам, защото не познавам вече пазара в София.

Наистина ли в София плащат по 300 лева наем за гараж  Rolling Eyes Просто те пускат в празната дупка и почваш да снасяш по 300 лева всеки месец.
В центъра на Варна също вървят по толкова ( примерно бизнес центъра CENTRAL POINT има подземен охраняем паркинг ) Въпроса е дали ще имаш късмета да намериш наемател Wink основно са фирми - защото синята им зона на месец така или иначе е 340 лв. а плюса е , че няма да се разравяш с идиоти, които паркират на служебното ти място. Целодневното паркиране в района е 16 лв., което излиза 480 лв. месечно. Сега и украинци наемат.
Но и не може да се намери свястно паркомясто да купиш на разумна цена.
дето казва и Драго - цената им е като на апартамент Wink

Знам и за сграда, в която строителя даже не продавал паркоместата - само ги отдавал под наем Astonished

. Отделно доколкото ми е известно за кола не било хубаво да стои в гараж понеже по бързо корозирала ?
Навремето съм го чувала това и аз, но няма такъв кеф зимата да не се налага да я чистиш от лед и сняг, да влизаш в "топла" кола, а лятото да не се чувстваш като в сауна Wink

Мен повече ме учуди една позната брокерка, която инвестира в офиси за отдаване под наем. Като гледам колко помещения има празни, и с хоум офисите след пандемията ми се вижда рисковано, но според нея е по малка занимавка, по дългосрочни наематели. Аз само се моля моите да не напуснат...

Последна редакция: пт, 23 дек 2022, 09:51 от Casual

# 185
Този имот как е като обзавеждане? Ще мине ли на тази цена?
https://www.imot.bg/pcgi/imot.cgi?act=5&adv=2c166730551966887&sl … 8quv00&f1=1&fe7=1
Сградата е хубава, обмислях там покупка като взеха акт 16. Гледахме тристайни, хола им беше около 50 кв. м.
Та се учудих колко е малък хола от снимката. Обзавеждането е ОК, но аз не бих го наела заради липсата на нормална маса. /В нашето семейство масата е важна част Simple Smile, обичам да готвя много и често. И се заседяваме на масата Simple Smile /. Но за някой хора това не е важна част от обзавеждането.

Тази обява е от доста време в imot.bg

# 186
Красив е този апартамент, но аз не виждам къде ще си побера целия багаж. Дори козметиката ми не виждам къде да си я сложа... Може би е подходящо това жилище за съвсем млад човек, който още не е акумулирал много вещи.

# 187
  • София
И някои не съвсем млади не акумулиране ненужни вещи 🙂
Не ми харесва жилището на бул България, което е субективно, разбира се.
Но цената ми се вижда висока, абстрахирайки се от емоции. 600 макс.

# 188
Апартаментът в сградата на бул. България не е лош като изпълнение, но има някои подробности. Първо, изложението няма никакъв Юг, основно Запад с леко Север, но да кажем Запад ще мине номера. Локацията и цената могат да са опция основно за някой чужденец работещ в района в някоя от бизнес сградите по булеварда. Шум със сигурност ще има и то не само от България, но и от Околовръстното. Ако си наемател с автомобил, влизането и излизането от точно тази сграда е много специфично  ивинаги минаваш през най-големите задръствания на България без значение в коя посока искаш да отидеш. Този мокет в спалнята за апартамент под наем аз поне не го разбирам, след 2-3 години някой наемател ще се прости с депозита си заради нуждата от смяна на мокет.
Иначе отоплението на ток и климатици няма да е проблем, стаите са малки и сметките ще са ниски.

# 189
Предвид локацията - абсурдна цена.

# 190
Ако климатиците са добра марка, а не по 600-700 лв. с монтажа, да, отоплението на ток с климатик е доста икономично. Но пък първоначалната инвестиция за климатиците я има. Ако са читави - инвестицията ще се отплати.

# 191
Любопитно ми беше да чуя мнения относно дизайна, защото след около година ще обзавеждам подобен като квадратура апартамент (една идея по-голям) и искам да преценя доколко пари вкарани в подобен клас материали и обзавеждане ще се избият. При мен дневната е подобна като големина (за съжаление не е правоъгълна), но след като вкарам мокрото помещение и част от коридора към нея ще се събере прилична по размер кухня и ще има достатъчно място за маса за хранене. Напълно съм съгласен с bubkab, че трапезната маса е много важна, въпреки че е напълно възможно и храненето на остров да е удобно. Спалнята при мен е малко по-голяма и ще има място освен за гардероб и за тоалетка с добри размери. В коридора също ще има немалък гардероб. Сградата ще е направена с топ материали и се намира на по-тихо място в същия квартал. Вероятно наемът, който ще мога да получа ще е подобен на реалния наем на този апартамент. Какъв обаче е той още не ясно. На мен 750 евро ми се виждат множко. По-скоро си мисля, че 600-650 са по-реалистична сума.

# 192
  • Бургас
Дизайнът е много добър, а може да се направи и съвсем не скъпо. Проследи дали ще изчезне обявата и ще стане ясно дали има мегдан за подобен наем. Лично мен булевардът също ме смущава и смятам, че мястото е проблемно. Каквато и дограма да сложиш, пак е шумно и прашно.

# 193
  • София
Бях обещал да споделя как е оставено едно едностайно жилище след 5-годишно пребиваване в него на младо семейство IT специалисти. Ще карам по ред на номерата:

Кухнята с оставени боклуци, котешка храна и пълен хладилник

Банята с прецакан вентилатор, може би като следствие цялата е в мухъл, плюс че не е съобщено за теча, който е бил от горните етажи.

Стаята с пробита врата и без пердетата, които са били закачени в началото

Една неплатена сметка за ток от 70 лева. Задължително пребоядисване на целия апартамент.

Накратко - кое по-напред с оставения депозит от 400 лева ??? Собственичката не може да се занимава, защото се движи с проходилка и живее на друго място. Няма роднини под ръка, защото са на работа в Германия.

П.П. Пропуснах това, че единият котлон на готварската печка е унищожен от ръжда, което води след себе си и нова печка.

# 194
  • София
Не ми харесва хола и кухнята на оня двустаен за 1500лв.
Малък хол, малко прозорци, малка кухня, само 1 диван, и тн и тн.

Лукс, лукс, ама на гол тумбак ...
И аз мисля, че на 600 евро собствениците трябва да са много доволни. Даже и по-малко.
А снимките са ужасно разтеглени.

В София просто 400лв е нереална цена. Спрете да отдавате за толкова.
Котлон на печка се сменя.

Общи условия

Активация на акаунт