Отдаване и наемане на имоти - какво се случва реално? - ТЕМА 29

• 39 396
  • 846
  •   1
Отговори
# 240
В наемните отношения или си свързан с Човеци, или с "измекяри". С едните ще си стиснете ръцете и ще си пожелаете хубави неща за в бъдеще, с другите по никакъв начин няма да успеете да постигнете да си платят дължимото било за наем, било за последни консумативи или да си поправят нанесените щети.  Разбрала съм,  че с какви хора ще комуникирате е въпрос на ......късмет, макар и добрия подбор, който правя преди наемане. Чета, че в чужбина е трудна мисия да се изнижеш  без да са изправни финансово взаимоотношенията, но моя опит тук е коренно различен.

Мога много да ти пиша от годините като бях студент в Германия, няма лабаво, собственика може да ти разкаже играта но тук сме България Grinning

# 241
тук вече държавата трябва да помогне, като си върши нейната работа. Аз отдавам апартамент в чужбина, и всяка година данъчен специалист  ме проверява  до дни след като си подам декларацията. Като ми е проверил всички сметки, фактури приходи/разходи на компютъра си. Ако има грешки, примерно не съм знаела за някои новости в съответната година, ме карат да си оправя декларацията, след това имаш срок до кога да платиш. И в още една държава съм подавала данъчна декларация, там пък още същия ден ми се обадиха по телефона. Как смогват, откъде имат толкова служителки? Simple Smile

Друго различно, че собственикът може да подаде молба за премаване на адресната регистрация на наемател в съответната служба, като покаже документ за изтекъл договор за наем.

Да не говорим за съдебната система, че нещата стават много бързо и измекярите се страхуват  да платят  освен дължимите суми  и разноските по делото...

Веднъж ходих на адвокат да ми види договора и да ми каже дали е ок, в случай на търсене на пари от наемател по съдебен път. Та той ми каза, че най-често проблем се получава при делата, ако собствениците карат наемател да им плаща примерно Фонд "Ремонти"  или други неща, които трябва да плаща собственикът. Наемателите в чужбина имат много права също, например: да им се осигурява жилище-заместител, в случай, че по някаква причина, без той да е виновна страна е невъзможно да остане в жилището. И собствениците си пишат една клауза: "Не осигурявам жилище-заместител." Simple Smile "Наемателят плаща и Фонд "Ремонти". Simple Smile

Има светлина в тунела, ето някой беше писал за БГ, че вече има ново в  разпоредбите за адресната регистрация и собственикът вече може да отпише някоя мъртва душа от адреса.
Ще се оправят нещата постепенно.

# 242
Не мисля че има светлина аз  Simple Smile много си оптимистично настроена...
Все така забатачено ще си е, както и всичко останало...
За адреса го промениха заради изборите и сметките и схемите покрай тях, не за наше удобство...

# 243
Няма много светлина за адресната регистрация. Има много противоречива съдебна практика, което означава, че зависиш от волята (разпорежданията) на кмета на дадената община (в София - на малката община) как тълкува закона. А след това - от съда, как конкретният съд и съдия тълкуват закона. Затова и много наемодатели решават да си спестят нерви, пари и време и НЕ регистрират адресно. Не (толкова) заради данъците (някои сигурно и заради това не го правят, не мога да отрека).

# 244
Ако разполагате със свободен апартамент и нямате отчаяно нужда от допълнителни доходи, бихте ли си спестили усилията и рисковете покрай отдаването му под наем и сблъсъка с измекяри или пък ще го държите заключен? Какъв е шанса да попаднете на некоректни наематели и колко ви струва това на фона на общите приходи през годините?

# 245
  • София
Ако разполагате със свободен апартамент и нямате отчаяно нужда от допълнителни доходи, бихте ли си спестили усилията и рисковете покрай отдаването му под наем и сблъсъка с измекяри или пък ще го държите заключен? Какъв е шанса да попаднете на некоректни наематели и колко ви струва това на фона на общите приходи през годините?
Ключът от бараката е в отчаяната нужда. Че има и нужда, без да е отчаяна, но все пак нужда.
Или казано по друг начин - ако все пак имам някаква нужда, бих го отдал след сериозен подбор.
Ако наистина нямам нужда - не бих! От мързел дори - що да се разправям с нещо, като по-лесно ще е без?! Един свободен апартамент не пречи с нищо - най-малкото може да се ползва за гости от чужбина вместо да плащат хотели.
Личното ми жилище дори е свободно за приятелите ми докато ме няма. Знаят къде има ключове и че могат да разчитат.

# 246
Много е индивидуално: колко наем може да се взима, колко време, усилия и нерви струва управлението на имота. Шансът да се попадне на некоректни наематели не може да се прогнозира. Теглите чертата и решавате дали си заслужава, иначе допълнителен приход си е допълнителен приход.

# 247
Без поне два депозита - никакви наематели.

# 248
  • Бургас
Най-скъпото жилище е празното жилище.
Губиш пари от него всеки ден. Губиш повече, отколкото би загубил от некоректни наемодатели.
Празно жилище не бих държала и не държа. Не обичам да губя пари.
За гости има и добри хотели.
Не е "отчаяна нужда", а бизнес.

# 249
но в София има много, много празни жилища. Бях чела статистика, че са към 32%

# 250
Цитат
Идете с мъж на издаването на апартамента, за респект, не сама жена!!!
И при подписване и влизане на наематели,и при издаване,все с мм ходя.Същата история,мрънкане,глупости,от които толкова ми опротивява,че искам да изчезват по-бързо и да се ориентирам към почистване и др.неща,които се налага да се свършат.Хладилник не размразен,нещо стои вътре,ама нали те ще се обадят и ще дойдат специално да оправят.Open Mouth Joy Аз съм звъняла за намерен в/у висок шкаф лаптоп,не вдигат.Имаше неразпечатан плик с кредитна или дебитна карта,някакъв документ за земи.Пазя известно време и изхвърлям.Ами м@@ната им.Държала съм празно жилище при миналата криза.Тогава беше по-жестока.Отказах се,защото само цървули идваха и се пазаряха.Като например сега да влязат,депозит после.Писна ми и затова изчаках няколко месеца.

# 251
  • Варна
но в София има много, много празни жилища. Бях чела статистика, че са към 32%
Мога да ти гарантирам, че повече от половината от тези проценти са точно отдадени под наем жилища, които не са декларирани. В държава с толкова много сива икономика, статистиката изобщо не отразява реалността.

# 252
  • София
Диди, какво значи да са отдадени и не  декларирани?
Как разбираш кой съсед си декларира приходите в НАП?
Около нас настроиха доста нови блокове - Артекс и ПИБ вдигнаха небостъргачи, в улицата има 2 -3 по-малки. Всички вече се сдобиха с Акт 16. Ами като минавам си личи кои ще си останат необитаеми, недоправени, на ШЗ. Може би в 1/3 от всичките има струпани материали, мърдат майстори. Няма как да разбера кои са за лично ползване, кои за под наем, кои за вторична продажба или за влагане на пари. Но видимо последните 2 преобладават.

# 253
  • Варна
Просто познавам доста наемодатели, които са ми споделяли, че не декларират. Не говоря за съседи.

# 254
Чета, че в чужбина е трудна мисия да се изнижеш  без да са изправни финансово взаимоотношенията
В чужбина (поне където живея) всички сметки се откриват на името на наемателя, а НЕ на името на собственика, така че просто няма как да му увиснат неплатени. Често самите брокери предлагат подготвен договор за ток и газ и се подписва със сключването на договора за наем. Ако не ти харесват предложената компания и тарифите, може и да си търсиш снабдител сам, но трябва да си го уредиш бързичко, иначе няма да имаш ток.
Изивинявам се, че се намесвам така. Чета от скоро от любопитство и ми стана много интересно колко малко неща се включват в договорите в Бг.

Общи условия

Активация на акаунт