Отдаване и наемане на имоти - какво се случва реално? - ТЕМА 29

• 39 429
  • 846
  •   1
Отговори
# 330
  • София
Аз съм на коренно противоположното мнение относно отдаването без брокер, ама "всеки сам си преценя. Но говоря за твой читав брокер, с който си имаш отношения, а не просто някой си брокер.
Днес имах обстоен разговор с фирма за управление на имоти. Слагам в скрит текст, ако му е интересно на някого да чете.
Скрит текст:
Една от най-известните софийски фирми. Два варианта за договор - с фиксиран наем, който вали, гърми, има наемател, няма наемател, ти си получаваш. Той е с 25% по-нисък от пазарния. Т.е. фирмата изцяло ти управлява имота и ти не се занимаваш с нищо, плаща ти дори при напускане на наематели, нямаш празни месеци. Втори вариант - срещу 12% месечна комисиона управление на имота - плащане на сметки, следене на състояние и т.н. И в двата случая - ремонтите след наематели се извършват от фирмата, ти не плащаш нищо. Т.е. те така "дисциплинират" наемателите, че хората трябва да върнат имота във вида, в който е нает. Депозитът при тях е двоен, отново с "дисциплиниращ" ефект. Силно се замислям дали при следващи наематели да не ползвам услугите им.
Актуална цена на еднопространствен апартамент в района около и в Студентски град - 600 лв.

Каква е приблизителната квадратура на еднопространствения апартамент за тази сума? Това "еднопространствен" ми звучи малко като боксониера Simple Smile

# 331
Не разбрах комисионните - на първата фирма е 25 процента от наема, на втората е 12 процента ли?

# 332
  • София
Не разбрах комисионните - на първата фирма е 25 процента от наема, на втората е 12 процента ли?

Двата варианта са на една и съща фирма.

# 333
Тинтина, може ли инфорамция за фирмата и на мен. Мерси!

# 334
  • Бургас
Мунчо, около 30 кв. м е студиото. Баш боксониера, или хотелска стая, ама с всичко за живеене вътре, включително и кухнята.
Тета, фирмата е една и съща. Просто при първия вариант подписваш договор за фиксирана сума, която ти ще получаваш от нея, която е с 25% по-ниска от пазарната цена, но ти е гарантирана, независимо има ли, или няма наематели.

# 335
  • пустинята Гоби
На думи звучи прилично, ама делата, ако са като на фирмите домоуправители…Чакай някоя фирма да ти стопанисва добре имота в България!

# 336
Пък аз имам един брокер, който, факт, избира по-добре от мен. И аз така си мислех, точно като тебе, но аз веднъж попаднах на измамници, и то сама ги избрах, не че нямаше кандидати!  
Веднъж след това съм го питала как подбира наемателите -  той ги разпитва и не със всеки работи.  При една наемателска кампания му разказвам за един съмнителен  мъж-кандидат, и той ми каза, че го знае, и на него му е звънял, ама го разкарал, без да го е виждал. А на мен мъжът  ми дойде и на оглед.
И това е относително.По-често брокерите ''одобряват'',който пръв извади парите.

# 337
  • Бургас
В договора на брокера има клауза, че ако наемателят напусне предсрочно, преди първата година, се задължава да намери друг без комисиона за наемодателя.
Така че не е съвсем без подбор и който пръв извади парите. Щото занимавай се после да търсиш нов, че и без заплащане. А ако имаш повече несполучливи избори, значи съвсем без заплата да работиш. И да си плюеш на реномето.
Ама това ако си читав и си разбираш от работата.
Повечето брокери са еднодневки.

# 338
В договора на брокера има клауза, че ако наемателят напусне предсрочно, преди първата година, се задължава да намери друг без комисиона за наемодателя.
Така че не е съвсем без подбор и който пръв извади парите. Щото занимавай се после да търсиш нов, че и без заплащане. А ако имаш повече несполучливи избори, значи съвсем без заплата да работиш. И да си плюеш на реномето.
Ама това ако си читав и си разбираш от работата.
Повечето брокери са еднодневки.
Означава също и че, ако се наложи да търсят друг наемател преди изтичане на първата година, ще натресат първия, появил се.

# 339
Или няма да търсят особено усърдно наемател за точно това жилище, защото ще вземат само половин наем-от наемателя.

# 340
Абе..на вълка за това му е дебел врата, защото САМ си върши работата  ! Grinning

# 341
Аааа не е без заплащане, а с половин - защото вземат от следващият който наема. И с този договор си ( мислят ) усигуряват, че хазяина ще работи само с тях за да не плати комисион на други.

# 342
Което малко ме притеснява в тази фирма с процентите е, че ще се опита да увещае собственика да отдаде на по-нисък наем от пазарния. За да си гарантират, че наемателите няма да избягат скоро. И вероятно си подбират имотите, така мисля.

# 343
  • Бургас
Естествено. Те си го и казаха - ако искаш договор с фиксирана сума, тя ще е с 25% по-ниска от пазарната. При нормалното управление 12% е комисионата от пазарния наем, като те се грижат да го актуализират своевременно.
За мен е добър вариант, защото не живея в София. Всяко идване, ако е специално заради това и не е съчетано с другата ми работа, ми е минимум 300 лева за еднодневен престой, а ако трябва да правя и ремонт, разходите стават още по-големи. Засега нищо няма да предприема, защото наемателката ме устройва, но при евентуално нейно напускане ще се замисля.
И пресен пример от вчера - наемателката ми си загубила ключа и не може да влезе в жилището. Бях оставила резервен при брокерката, жената се вдигна посред нощите, отиде до офиса и й го даде. Ако не беше ми предложила този вариант, наемателката два дни щеше да се чуди къде да спи, докато й изпратя резервен.
Сега възниква въпрос - на колко се оценя изгубеният ключ? Патронът е скъп, резервен ключ мога да извадя само аз с една специална карта.

# 344
  • София
Много е неприятно това с ключа. Вкъщи сме с такъва брава и ключове, които само лицензирани ключари могат да правят.
Веднъж си загубих ключа и прекодирахме бравата, да, скъпо беше.

За под наем, бих сменила с по-евтин вариант брава. А тази ще я запазя за лична употреба.

Самият ключ едва ли е много скъп, но рискът от загубен ключ е много неприятен.

Общи условия

Активация на акаунт