Отдаване и наемане на имоти - какво се случва реално? - ТЕМА 29

• 39 427
  • 846
  •   1
Отговори
# 345
  • София
Това със суперсекретните ключове е смях в залата Simple Smile. Въпрос на няколко посетени ателиета и малка сума отгоре на цената. Казвам го от личен опит. Мой наемател беше извадил допълнителен ключ за приятелката си без дори да ми спомене за това. Чак като се изнесоха, просто ми даде двата ключа Simple Smile))))))) Същата работа е и с чиповете за контрол на достъпа. Просто монтирайте средна хубост патрони и купете още дин два броя за оборотни. Аз поне винаги след изнасянето на поредния наемател, сменям патрона с оборотен.

П.П. Предполагам сте чували какво казват самите полицаи в такива случаи - молете се да не ви нарочат обирджиите. Спасение няма.

Последна редакция: чт, 05 яну 2023, 10:15 от Mунчо

# 346
  • Варна
И аз да кажа, че и без резервен ключ, щеше лесно да се намери денонощен ключар, който да отключи на девойчето.

# 347
Което малко ме притеснява в тази фирма с процентите е, че ще се опита да увещае собственика да отдаде на по-нисък наем от пазарния. За да си гарантират, че наемателите няма да избягат скоро. И вероятно си подбират имотите, така мисля.
Те отдават на наемателите на пазарен наем. Ако примерно е 500 лв. на собственика ще се изплатят 375.
Със сигурност си подбират имотите. Имат стриктен контрол и наемател не може да се изнесе така както беше описано преди няколко страници - без последствия.
Преди време в Господари на ефира имаше сигнал с/у една такава фирма от бивш наемател - защо това му удържали, защо онова.

И аз да кажа, че и без резервен ключ, щеше лесно да се намери денонощен ключар, който да отключи на девойчето.
Потвърждавам, за 30 мин се уредих такъв в София преди месец - 130 лв.

# 348
И аз да потвърдя че е следвало да се обърне към ключар да й отвори. Какви два дена на улицата..няма такива истории. Щом аз в провинцията го знам този вариант, за столицата пък съвсем...

# 349
  • Бургас
Боже, въобще не ми хрумна това за денонощния ключар! Първият ми вариант беше резервният ключ в брокерката, въобще не мислех оттам-нататък...

# 350
Естествено. Те си го и казаха - ако искаш договор с фиксирана сума, тя ще е с 25% по-ниска от пазарната. При нормалното управление 12% е комисионата от пазарния наем, като те се грижат да го актуализират своевременно.
За мен е добър вариант, защото не живея в София. Всяко идване, ако е специално заради това и не е съчетано с другата ми работа, ми е минимум 300 лева за еднодневен престой, а ако трябва да правя и ремонт, разходите стават още по-големи. Засега нищо няма да предприема, защото наемателката ме устройва, но при евентуално нейно напускане ще се замисля.
И пресен пример от вчера - наемателката ми си загубила ключа и не може да влезе в жилището. Бях оставила резервен при брокерката, жената се вдигна посред нощите, отиде до офиса и й го даде. Ако не беше ми предложила този вариант, наемателката два дни щеше да се чуди къде да спи, докато й изпратя резервен.
Сега възниква въпрос - на колко се оценя изгубеният ключ? Патронът е скъп, резервен ключ мога да извадя само аз с една специална карта.
направи си някакво дистанционно заключване, скоро ходих в airbnb собственикът дори не идва, всичко му е дистанционно командвано.

# 351
Евтино кафе и ниски наеми - София е втора сред най-добрите градове в Европа за работа от разстояние
Евтино кафе и ниски наеми на местата за настаняване – тези два важни фактора за всеки човек, работещ от разстояние, са достатъчни, за да осигурят на София второто място в британска класация на най-добрите градове в Европа за такъв тип работа, наложена от COVID пандемията.

Според застрахователната компания Reassured недостатъците на българската столица като по-малкия брой пространства за съвместна работа и безплатни wi-fi зони, съответно 4443 и 48, са повече от достатъчно компенсирани от евтиното кафе – 1,75 евро, и ниски наеми на стая от едва 48,96 евро на ден.

На първо място в класацията, в която са включени 38 града, е Истанбул, а след София в топ десет попадат още Лондон, Будапеща, Загреб, Букурещ, Мадрид, Варшава, Рига и Рим.

https://www.investor.bg/a/554-lifestyle/366957-evtino-kafe-i-nis … ta-ot-razstoyanie

# 352
Тази класация, сигурно е според българите.

# 353
Не виждам да се настанили нито британци в София,нито други западняци.Дори и туристите са по-малко от преди ковид.Какво целят?Народа да купува имоти на всяка цена и да чака работещите от разстояние да дойдат?При предишната криза,когато сделките бяха много малко,често излизаха подобни статии и някой брокер в централните новини.Всички казваха,че се забелязвало раздвиждване на имотният пазар.Тук в имотните теми им се подиграваха.Аз имам съвсем друга информация.Западняци работещи от разстояние,много предпочитали Хърватска.

# 354
В духа на предходните няколко коментара: Освен украинците тук по неволя, от къде ще дойдат тези дигитални номади при тази небивала криза/съкращения и защо например да си пият фрапето в София, Пловдив, Варна, Бургас.., вместо на плажовете в Гърция, Хърватска, Дубай, Бахами,..? Да оставим настрана проблемите на наемодателите, инфраструктурата, манталитета и прочие. Нямаме държавна политика най-малкото за привличането им. Подобно на Хърватска след приемането на еврото и ниските цени ще са в историята.

"Амазон" обяви най-големите съкращения в ИТ сектора. Технологичната индустрия е освободила повече от 150 000 работници през 2022 г. според сайта Layoffs и числеността им продължава да расте. Salesforce заяви в сряда, че планира да освободи около 10% от персонала, който наброява близо 8000 души към 31 октомври.

реф. https://www.dnevnik.bg/sviat/2023/01/05/4435016_amazon_obiavi_na … iia_v_it_sektora/

Последна редакция: пт, 06 яну 2023, 00:59 от Нърд

# 355
Тази класация, сигурно е според българите.
Ясно пише кой я е правил. Англичаните даже се гордеят с третото място на Лондон. Разбира се в статията удобно забравят да споменат, че София ги е изпреварила. Добре че са публикували таблицата с градовете и там се вижда, че София е на престижното второ място след Истанбул.

London Amongst the Top 3 European Cities for Hybrid Working!

https://www.londondaily.news/london-amongst-the-top-3-european-c … r-hybrid-working/

# 356
  • София
Според мен София е чудесно място за живеене.
Основният недостатък за мен, е климатът (защото съм си топлолюбива), но дори и той не е чак толкова зле.
Другото е въздухът в зимните месеци, но там до голяма степен проблемът се решава с домашен пречиствател на въздух.
Спокоен град, със сравнително ниска престъпност, почти без неинтегриращи се емигранти, много условия за работа, спорт, отдих, планина в непосредствена близост, езеро, язовир, водопад. Много зелен град, колкото и да има мрънкачи, София си остава една от най-зелените столици с много на брой големи паркове.
Има прекрасни ресторанти, всякаква кухня, страхотни кафенета, пекарни, а доколкото съм чувала (защото не съм по нощния живот) и барове, клубове и дискотеки.

Близо до нас има споделено офис пространство. Според мен доста им върви, съдейки по покривната тераса. Отначало бяха само едни банери, постепенно се добави озеленяване, арт стена, осветление, което не се изключва денонощно, редовни сбирки лятото.

Имах колега от Европейската комисия, чистокръвен холандец, който правеше всичко, за да си удължава работата в София. Просто му харесва.

Всъщност, има още един недостатък - част от хората си мислят, че законът не важи за тях, гледат да изклинчат, тарикатеят, някои и мутреят. Но това е национален проблем, а не софийски.

# 357
Не виждам да се настанили нито британци в София,нито други западняци.
Е то зависи къде ходиш Wink Шегувам се
Наскоро гледах предаване по някаква немска телевизия за Ковид емиграцията - представиха 3 семейства, които са се преместили тук заради липсата на толкова строги рестрикции както в други европейски държави. Едното семейство даже след 1 годишен престой са си продали апартамента в Холандия и закупили тук в Манастирски ливади Simple Smile
Аз също познавам 2 такива, те дойдоха преди пандемията - по малко по различни причини - заради масовата имиграция в техните градове на африканци и араби.

# 358
  • Бургас
София не знам, ама Бургас е завладян от рускоговорящи. В работните дни в центъра всеки втори говори руски. Това прави впечатление дори и без статистики. Същото е в Морската градина. Вечер и като е студено, по детските площадки има само рускоговорящи майки с деца. Във всяко училище има по 1-2 русначета/украинчета в клас. В нашия клас има две Simple Smile
Което оказва влияние и на наеми, и на пазара на НИ.

# 359
Както коментирахме преди няколко страници - и във Варна е същото.

Общи условия

Активация на акаунт