Отдаване и наемане на имоти - какво се случва реално? - ТЕМА 29

• 39 382
  • 846
  •   1
Отговори
# 450
Здравейте, не спирам да ви чета, но няма с какво да се включа. В момента довършваме един двустаен зад Мол България. Докрая на януари ще сме готови с баня, ламинат, врати, боя и дребни неща като осветителни тела, подпрозоречни первази и корнизи. Кухня имаме поръчана, трябва да се сглоби, вероятно през февруари. Предстои ни да купуваме мебели тип диван, легло, гардероб, тв шкаф, антре. Може ли да ме насочите към кои производители да се обърна, за да са в добро съотношение цена/външен вид/качество?
Ние също влагаме повече в баня и настилки, а мебелите довършваме със среден клас, както някой беше писал малко по-нагоре.
Интересува ме и ако във въпросния имот има гараж в подземието с врата с дистанционно - включвате ли го в наема или го предлагате отделно?

# 451
  • София
Аз ползвам гараж към апартамента, в който живеем под наем - цената за двете е отделна и според мен така е по-добре, за да може при актуализация да е ясно кое за какво е, а и някой може да не желае гараж и да го отдадете на друг евентуално.
Исках и аз да видя апартамента с добрите отзиви, много бързо се сложи и махна.

# 452
Добро утро и от мен,
И аз харесвам силно стила на Аззи. Но не мога да преценя до каква степен е удобен за живеене. В самото начало, когато човек се нанесе да живее, си идва само със сака с дрехите. Но с времето натрупва вещи. Не знам дали има достатъчно гардероби, които да ги скриват тези вещи. Ако са единични младежи наемателите, може и със сака з дрехи да.си останат, макар моите да не са такива. Инак, за стил аирбнб - признавам, страхотно е. Но за човек с зимни и летни дрехи, бански, някакви хобита, поне 5-6 чифта обувки, дребни уреди, и прочие битовизми. Аз не знам дали няма да се окажат разпилени.

# 453
Румка , така си е, но съм забелазяла по себе си, че съм склонна да трупам вещи ( в доста случаи излишни ) когато съм в моето си постоянно жилище. Докато съм била под наем хич не съм плюшкин.
Харесва ми да има "въздух" в пространството което обитавам, и на някой хора им изглежда недовършено Simple Smile Не обичам секции - от тези "отворените" които само ми събират прах. Повечето ми места за съхранение са тип гардероби, или шкафове разположени в ниши.

А и много от наемателите ми са имали малки мебели - за които да има място - фотьойли, табуретки, пуфове, лаптоп масички.

# 454
  • Бургас
На въпроса кой наема една стая дългосрочно - наемат се, и още как. И аз отдавам подобно студио в София.
Гараж бих давала отделно от апартамента. Не винаги наемателите са с кола, може да се отдаде на други съседи.
За съотношение цена-качество, мога да препоръчам Икеа и Юск, но всъщност ако се разтърси човек, може да намери много прилични предложения и от български производители.
Диван 700 лв. на мен ми е скъп за под наем.
Моето е малко диванче, разтегателно. 260 лв. Simple Smile
Скрит текст:

# 455
Ето, и аз така - и за мен 700 лв диван е скъп, среден клас така да са каже ценово, а 1000 лв вече като показаните скоро са ми в графа скъпи. За това и питах преди да се покаже диван с лукс изглед за 300-400 лв, но се показа такъв за над 1000 лв.

Мотивите ми да не купувам скъп диван, дори среден като цена - ако го изцапат и омърлят, и не може да се изчисти дамаската, по-лесно ще го заменя с друг за 300 лв., отколкото с друг за  1 000 лв.
В тази връзка да попитам - как подменяте тези скъпи дивани , подменяте ги с нови, или? в случай че са безвъзвратно повредени и омазани имам предвид...

# 456
  • Бургас
teta75, скорошния издънен диван претапицирах сама, като купих дунапрени  от специализиран магазин. Самите му възглавници са с цип и лесно подмених стария дунапрен с нов.
Отгоре сложих еластичен калъф от този тип:
https://happystorelife.com/products/classic-black-gray-geometry? … nt=30093323698260
Целият разход е 80 лв.
Жалко, че го нямам фронтално.
Скрит текст:

Майка ми си "претапицира" повредения от котката диван, като купи тапицерия и сама си уши калъфи.

Бих търсила варианти за претапициране, вместо купуване на нов. Ама и то вече не е евтино и доближава цена на нов.

# 457
Според мен като цяло най-добре диван с калъф, за да може само калъфа да се сменя. А понякога и едно професионално пране върши работа. Ако вече са по-тотални щетите може би нов диван. Зависи и колко е съотношението цена на претапицирани/поправка към цена на дивана.

# 458
като чета темата от няколко седмици, май се разубеждавам да отдаваме под наем жилището, което предстои да освободим. Там е обзавеждано с мисълта, че ще си живеем в него още дълги години и всичко е избирано като за нас - диван от над 3К, вграден хладилник либхер /възможно най-скъпия тогава/, вградени миялна, сушилня, пералня Bosh, всички гардероби са по поръчка, кухнята е с най-скъпите механизми и изобщо визията и е неразличима от нова, та почвам сериозно да се замислям за продажба, вместо отдаване под наем. Друг е въпросът, че аз много харесвам цветовете, някой по-разчупен стил, но не се решавам да експериментирам и все си мисля, че няма да ми се получи и ще стане кич. Залагам на супер изчистени форми и цветове - сиво, бяло, дървесно, и е доста скучно като визия, уж разнообразявам с аксесоари, ама не особено успешно.

Последна редакция: пн, 09 яну 2023, 22:08 от Tickles

# 459
Продажбата е много добра опция, особено ако старото жилище е в регион, в който е трудно да се вземе адекватен на вложените пари (в случая висок) наем. Все пак не оставате на улицата, а сменяте едно собствено жилище с друго.

# 460
И аз мисля, че диван със сменяем калъф е най-добре. Имам на едно място диван Holmsund Ikea и купих за резерва калъф, за да подменя ако има нужда, а вземат, че ги спрат. Не са много евтини, но по-добре от чисто нов диван при съсипана дамаска. Ektorp също е не лош вариант, супер удобен стига да се вписва в интериора и да не се търси разтегателен.

Tickles, продажба и наем няма абсолютно нищо общо. Пускате го с висок наем и добър депозит за дългосрочно наемане. То поръчковото обзавеждане е скъпо, но колко сте дали за Вашето? Ако имотът е в София и с добра локация, позволява висок наем, си сметнете за 2 години дали ще си избиете все пак ползваното обзавеждане при тотална щета - всичко на боклука! Много е важно имотът да се наглежда докато е под наем и наемащите да са наясно, че държите да го поддържат, и ако забележите щети/занемаряване при огледите или отстраняват или напускат предсрочно.

Ако е случаят описан от Мъфин и аз съм ЗА продажба.

# 461
  • Бургас
И аз навремето бях правила едното жилище за мен, но се наложи да го отдам.
Дори да решиш да продаваш, няма как да "избиеш" вложеното. Това, че едно жилище е ремонтирано и обзаведено, не променя кой знае колко цената му.
Какво ще го правиш иначе? Ако стои празно и уредите не се ползват, те така или иначе ще се амортизират и ще остареят морално.
Висок клас уреди поне ще служат по-дълго време.
Каквото можеш от мебелировката може да продадеш, или пренесеш в новото жилище.
Продажбата също е вариант, ако изплащаш кредит, или има в какво да вложиш парите.
Скрит текст:
На мен лично много ми допадат подобни интериори и никак не са ми "скучни". Обичам неутралните и земни цветове, всичко останало ме напряга...

# 462
Проблемът с евтините дивани е, че се прецакват много бързо. На първото отдаване на жилище родителите ми бяха взели един, който за 1 1/2 година се беше изтърбушил, а дамаската протрила. Нямаше никакъв смисъл от подправка и понеже кооперацията нямаше асансьор, следващият който купих беше намалена мостра ( доколкото си спомням от мебелни къщи Ралица/ турски ) Е пообикалях доста магазини преди да го открия Wink Та този вариант го имайте предвид.

Лично за моето жилище, за гостна стая, миналата година едвам намерих диван, който да изглежда добре, да може да се спи на него - и да не фалирам Wink Направо изнудих консултантката да ми продаде ( и намали ) мострата, сега като му гледам повишената цена така се радвам, че ми трябваше спешно и не му мислих много много и извадих 1000-то лв.

За под наем ако се наложи сега да купя разтегателен диван бих взела от тази серия на Икея
https://www.ikea.bg/products/beds/sofa-beds-chair-beds/sofa-beds … -s-rakla/39216754
https://www.ikea.bg/products/beds/sofa-beds-chair-beds/sofa-beds … en-divan/50341148
спах на такъв, биват
като се има предвид новият 1-местен разтегателен диван каква цена обажда https://www.ikea.bg/products/beds/sofa-beds-chair-beds/sofa-beds … en-divan/09470237

# 463
Аз бях писала по-назад, когато се включих в темата. Апартаментът е 4-стаен (което само по себе си е трудно за отдаване), обзаведен със спалня, детска стая за момче и детска стая за момиче, кухня+трапезария+хол е 52 квадрата, доста просторно, определено е за голямо семейство + 30 квадрата надземен гараж. Локацията никак не е топ (и е единствената причина да се местим в по-малък апартамент) - до Нов Български Университет, в старата част на Овча купел.

drago_2008 даже не мога да изчисля вложеното, тъй като правихме постепенно ремонти три години подред. Пазя доста фактури и целия труд на майсторите е плащан по банков път, така че мога да си поиграя да сметна ориентировъчна сума, която ще е поне 50К евро.

# 464
Аз мебелите визирах основно, защото обикновено по тях има най-много щети, ако те са 50 хиляди евро не знам колко време ще избивате...

Не знам кой би наел такъв имот, но ако не възнамерявате да го пазите за децата си, то според мен продажбата би предизвикала по-голям интерес от отдаване под наем. Наемът пък няма да е кой знае колко висок, защото платежоспособни хора не съм сигурна дали ще отидат в Овча купел. При обзавеждане за 50 хиляди наемът трябва да е поне 1500 евро, а аз не знам дали и в лева толкова вървят там цените...

Общи условия

Активация на акаунт