Отдаване и наемане на имоти - какво се случва реално? - ТЕМА 29

• 39 385
  • 846
  •   1
Отговори
# 465
А какви са дългосрочните ви планове за това жилище - планирате ли след време да живеете пак в него. Ако няма да се връщате и пускането му под наем сега ще ви докара дискомфорт и тревожност от мисли как се стопанисва и амортизира, според мен продажбата може да се окаже по-удачна.

# 466
Аз мебелите визирах основно, защото обикновено по тях има най-много щети, ако те са 50 хиляди евро не знам колко време ще избивате...
аа не не, мебелите не са толкова, даже не сме се изхвърляли, идеята винаги е била да е удобно и функционално. В апартамента беше живяно, но го преправихме изцяло - настилки, бани, тавани, врати, поизкъртихме малко и така.

EmmaT съмнявам се да живеем някога отново там. Докато бяха малки децата даже доста ми харесваше, много спокойно място, работата ми е близо, общо взето се прибирах само да спя. Сега с избора на училища и разни други мотиви доста спонтанно решихме, че искаме да сменим локацията и даже все още нямам идея дали ще успеем да приспособим новия апартамент за нашите нужди /там има наематели в момента/. Да видим в крайна сметка кой ще остане за отдаване или продажба. Thinking

едит: забравих да вметна, че бих му търсила наем около 1200лв /за апартамента и гаража/, не знам дали е реалистично

Последна редакция: пн, 09 яну 2023, 16:55 от Tickles

# 467
  • Бургас
Абсолютно реалистично.
Даже е малко.
Бих пуснала гаража отделно.
Ето един многостаен в Овча купел. Вярно старо обзавеждане, но изглежда голям и функционален.
https://www.imot.bg/pcgi/imot.cgi?act=5&adv=2e166272836348511&slink=8sv1pi&f1=1

# 468
Тиклес, 1200 лв. е много ниска цена за жилището ви и гаража..
Ако няма да се връщате в него, бих мислила за вариант продажба и за тези пари покупка на два двустайни. Или двустаен плюс ателие. Ще ви носят много по-висока доходност.

# 469
  • София
Ето, и аз така - и за мен 700 лв диван е скъп, среден клас така да са каже ценово, а 1000 лв вече като показаните скоро са ми в графа скъпи. За това и питах преди да се покаже диван с лукс изглед за 300-400 лв, но се показа такъв за над 1000 лв.
Не е вярно. Нали нямаше да манипулираме мненията. Показах ТРИ апартамента с дивани от 400 лв и 500 лв.

Значи малко разяснения за диваните. Те се състоят от корпус, пълнеж и дамаска/кожа. Най-евтините се произвеждат освен с най-евтините дамаски, така и с корпус от талашит и прочее крехки, нестабилни материали. Шансовете да се поправят са малки или направо нулеви. Ако, обаче, изберете диван с масивен корпус, там вече говорим за по-здрава и дълготрайна инвестиция- викате дърводелец /тапицер и откъртената облегалка се заковава обратно лесно, има едни машини са пране на дамаски - услугата не е никак скъпа и перат килимите, дамаските, матраците и имота светва. Махат и петна. Разбира се, остава и възможността за цялостно претапициране след хикс години ползване и видимо амортизиране на дамаските, но тогава вече са се изплатили многократно и смяната с нови би била по-уместна, както и цялостното освежаване на имота.

В този ред на мисли, изкушавам се да покажа какво направих с една чамова спалня- нали се сещате за кои говоря- тип велинградска мебел от масивен, оранжев, лакиран чам. Боядисах я, резнах таблата и краката, поръчах нови крачета /16 лв/, тапицирана табла /100 лв/ и стана прекрасна, луксозна спалня. Трябва да намеря снимки готова, за да ви я покажа, ако ви е интересно.

Последна редакция: вт, 10 яну 2023, 10:52 от Azzy

# 470

Ето, и аз така - и за мен 700 лв диван е скъп, среден клас така да са каже ценово, а 1000 лв вече като показаните скоро са ми в графа скъпи. За това и питах преди да се покаже диван с лукс изглед за 300-400 лв, но се показа такъв за над 1000 лв.
Не е вярно. Нали нямаше да манипулираме мненията. Показах ТРИ апартамента с дивани от 400 лв и 500 лв.
Azzy, дали ще е удобно пак да пуснете снимки на тези интериори, че ги изпуснах, а следя темата с интерес. Благодаря!

# 471
Благодаря за отговора. Много ми харесват цените, на които отдавате. Подмяна на диван и столове би ли вдигнала цената на този апартамент и ако отговорът е положителен с колко? Интересно е да знам дали си струва галимацията?

Последна редакция: пн, 09 яну 2023, 21:46 от Мъфин

# 472
  • Бургас
Предполагам, че на тези цени са отдадени на чуждестранни студенти, или греша?
Доколкото видях на предишни снимки, ги отдава агенция?
Т.е. ти се занимаваш с подготовката на интериора, а след това отдаването е професионално, или целият процес е комплексен бизнес?

# 473
На мен диванът просто не ми се връзва стилово, обаче колко би се вдигнал наемът... Повече си го представям с диван, фотьойлче.

# 474
Точно затова питам. Сам по себе си не е лош и не е супер евтинджос, но не се връзва много със стила на апартамента. Когато го купувах не отделих никакво внимание на този детайл и замених пасващ си (издран от домашен любимец) диван с този. Сега мога да поправя тази грешка, но се чудя дали това би променило наема.

# 475
  • София
За мен наличният диван сваля цената. Вместо нарочно търсен стил, се получава "всичко е старо и подменям по малко - когато и каквото мога". Според мен го сменете. По-добре втора ръка запазен, но в стила на останалите мебели.

# 476
Azzy,
Ти не си типичен рентиер, а интериорен дизайнер Wink
Ако нямаш против, като си купя някой апартамент, ще ти пиша да дойдеш да удариш едно рамо с мебелите. Ще се спогодим някак да ми измислиш някъде и един (ефирен дву или три крилен) гардероб, наред с твоите идеи Wink

# 477
# 478
Според мен ако стилът допадне на някого, то диванът няма да го откаже. Не е нито амортизиран, нито ми изглежда на примъкнат от немай къде, въпреки различния стил, т.е. не ме навява на мисълта, че сте си махнали стария диван от вкъщи и го хвърляте на наемателите. По-скоро, че сте сложили удобен мек и дълбок диван.

Иначе предполагам можеш да го сложиш ако пасва, на някой от новите по-модерни интериори, които ще правиш.

А фотьойл лесно може да си купи всеки наемател или донесе, ако пространството позволява, за да увеличи местата за сядане при необходимост.

Нещо такова иначе ми се струва по-подходящо от сайта на bubkab https://www.bogdanmebel.com/meka-mebel/divani/divan-ex-home-model-elizabet-desen

# 479
  • София
На много хора искам да отговоря, а не смогвам. Моля да ме извините, ако пропускам някой.

Тинтина, само в единия от апартаментите е българин- единия на Парчевич- младо момче, току що завършил в чужбина, дете на заможно семейство, занимават се с фармация и той работи при родителите си и вече иска да е самостоятелен. Останалите са чужденци- писах по-назад, на Аксаков е компютърен инженер от Израел, трета година е там, а в останалите другия на Парчевич, който е доста голям е студентка стоматология германка, родителите имат стоматологична клиника и двамата са стоматолози и детето, логично продължава. На Медицинска е англичанин /индийски произход/ и двамата родители са лекари. Странно, мислех, че момиче ще го ангажира, защото има толкова много гардероби и шкафове за обувки, но ето, че момченце го хареса, но с усет към модата Simple Smile
Снимките са с логото на агенция, но случайно, отдаде се за часове и снимките останаха за мен. Отдаде го друга агенция.
Ползвам агенции, тоест, техните клиенти, плащам комисион, но понеже сама си управлявам имотите, имам и различни контакти с посолства, фирми консултантски, които водят чуждестранни студенти тук и прочее и спремо имота, който е на дневен ред, звъня на съответния брокер /примерно, като ни заключиха с Ковида и спряха полетите, звъннах на едни, които имат квота от Еразъм и напълнихме имотите с деца по Еразъм, който се оказаха заключени тук, признавам беше безкрай забавно, защото в един апартамент се озоваха парижанка, полякиня, две испанки и едно момче от Афганистан. Ще разказвам друг път, ще се смеете.

Мъфин, според мен апартаментът е чудесен, уютен, солиден, с масивни мебели и спокойно може да бъде отдаден без да се докосва нищо, освен някакви дреболии. Диванът го освежава, младежки и минималистичен е, изобщо не го пипайте. Разчупва формата и аз, обратно мисля, е ако се обзаведе със същия вид диван /солиден, кожен старомоден тюфлек/, ще изглежда старомодно и автоматично ще загубите минимум 60% от потенциалните наематели. Даже бих сменила и трапезните столове с нещо по-модерно /по 50-70 лв са за брой в Юск/, бих махнала картината на стената и бих я заменила с минималистични рамки в черно,. Един модерен килим в сиво, примерно, плюс масички и ще добие съвсем различен вид.

В този ред на мисли, да кажа, че днес ми повериха една млада дама, която ще работи в Луфтханза, на която трябва да търся дом в София под наем. На летището ще работи и трябва да стига до там удобно, бюджетът е плаващ, спрямо имота , освен, че може да почака някакво време, ако нещо се ремонтира, ще бъде приютена в стаята за гости за месец, два, докато и намерим дом, така, че ако профила на младата дама ви харесва по описание и предстои да се търси наемател, пишете ми да ви я доведа, или да ви разменя координатите за оглед и да спестим по един комисион на някой брокер.

Последна редакция: пн, 09 яну 2023, 23:06 от Azzy

Общи условия

Активация на акаунт