Отдаване и наемане на имоти - какво се случва реално? - ТЕМА 29

• 39 353
  • 846
  •   1
Отговори
# 525
Те може да имат договор до края на март с друг наемодател, но това няма отношение към мен. Някакви умерени отстъпки и от двете страни - да, но изисквания за едностранно съобразяване - не.

пп - пропуснала съм въпроса за цвета. За бяло съм.

Последна редакция: пт, 13 яну 2023, 13:51 от EmmaT

# 526
поискаха лека отстъпка от наема и да разсрочим на две части втория депозит (за това съм Ок), но могат да влязат от 1.02. и съответно съответно наема да започне да тече оттогава. Хората естествено не са съгласни, готови са да сключваме договор сега и да платят необходимото, но не и наем за януари, склонна съм да се съглася с тях. Какво мислите за тази ситуация?
Ако много ми допаднат, бих склонила единствено на даване на ключа след две седмици. На по-нисък наем и забавяне на депозита - не.
----------------------
Личните ми впечатления са, че голям брой отстъпки не вещаят стабилни бъдещи отношения.
Под последното се подписвам, два пъти ! Wink По скоро ФАКТа за колко много неща преговарят. Така започне ли се ... така и продължава.
Бих изчакала 2 седмици ако мисля, че това са наемателите, които "виждам" в жилището.
По-нисък наем единствено и само ако има предплащане няколко месеца напред.
За депозита без коментар.

Мунчо за бяло съм и аз.

# 527
Олив, твърдо против съм и аз при толкова отстъпки, които са в твой ущърб. Даже такива най ги харесвам. Още в началото си показват какви са и ги изключвам от списъка с потенциалните наематели. Ти кога пусна обявата? Има ли интерес? Колко огледа направихте? Сам човек не е задължително нещо лошо, ако човекът ти вдъхва доверие.

Мунчо, и в твоя случай съм в отбора на мнозинството с бялата боя. Дори вкъщи сме навсякъде с бяло. При нужда, се боядисва само един участък или може да изшкуриш леко например. Цветното не знам колко по-скъпо е, но се налага да се пребоядиса цялата стена май, че иначе стои като кръпка?

# 528
@мунчо
Покриване с бяло преди две години беше почти два пъти по-скъпо, ако отдолу е шарения може и по-нагоре да отиде.

# 529
  • Бургас
Аз скоро покривах с бяло цветни стени в единия апартамент, който отдавам под наем. Покривах хубав латекс на Левис, с обикновен латекс на Леко.
Много е важно да се сложи грунд (универсален на Боро ползвах аз), защото ако е само боя, няма покриване.
С грунд и две ръце отгоре, стана прилично бяло.
Цената за материалите беше около 300 лв., за 60 кв. м апартамент, всички стени и тавани. Боя, грунд, шпакловка, найлони, валяци, ванички, всичко.
И един трик от майстор, който всяко лято подготвя хотели за новия сезон с освежаване - освежаването върху бяло задължително се прави с много разредена боя, защото иначе се наслагва отгоре, става на шупли и пада. Човекът обяснява, че абсолютно всеки сезон освежавали така стени и тавани.
Рискът е, че разредената боя много пръска, така че всички мебели и повърхности се покриват много добре.

Последна редакция: пт, 13 яну 2023, 16:28 от Tintina

# 530
За места с шарении ползваме просто бял грунд. После две ръце бяла боя Супер Неопал на Вивехром  и става идеално бяло.

С отстъпките като се почне край няма. Аз също съм против. Едно е да извадят и предплатят за 6 мес и да направите такава договорка за плащане с предплата 2 пъти годишно, друго е просто ей така да се намалява. Не обичам пазарлъци щом си правя труда да слагам пазарната цена. И ние отказахме едно семейство преди години, които се молеха на ММ. После предложиха да плащат обявената цена, но аз не исках да рискуваме. Вече бяха обявили, че щяло да им дойде над бюджета за едни 50-60 лв, викам си - НЕ мерси.

Относно боята, аз не си падам по шарении, та съм за едноцветно в пастелен или някакъв пречупен бял цвят, ако щеш и чисто бяло, особено ако са тъмнички.

# 531
За съобразяването с датата на напускане на предходната квартира: не съм страна по техния договор и не е редно да търпя загуби по тая причина.
Веднъж се съобразих с датата на нанасяне в друго жилище, като си мислех, ще ще застъпят двете жилища, за да може спокойно да си изнесат вещите си и да почистят, но се получи така, че освобождаваха при нас и се нанасяха в един и същ ден, т.е. не си бяха предвидили дори 1 ден за почистване. В края на краищата решиха да не се местят, но това ми е за урок да се съобразявам само с моите планове.

Последна редакция: пт, 13 яну 2023, 17:16 от krasimilo

# 532
  • София
Олив, твърдо против съм и аз при толкова отстъпки, които са в твой ущърб. Даже такива най ги харесвам. Още в началото си показват какви са и ги изключвам от списъка с потенциалните наематели. Ти кога пусна обявата? Има ли интерес? Колко огледа направихте? Сам човек не е задължително нещо лошо, ако човекът ти вдъхва доверие.
Барбалена, на 2.01. я пуснах, но понеже до 10.01. имаше ремонт, не правех огледи - беше строителна площадка с боядисване и мебели накуп. Освен това не успявах да вдигна на всички позвънявания, тъй като съм на нова работа оттогава и през деня ми е сложно да говоря, а агенциите звънят основно през деня, вечер почти никой не звъни. Странното е, че съм написала, че директно отдавам, но частни лица почти не звънят, само агенции с всякакви екзотични клиенти. Тоест интерес има, но предвид, че е подходящо за сам човек /може би за 1 ще е големичко все пак/, двойка или най-много 2 с дете става /и то малко, детската е малка/ е по-свито търсенето. Имах предложения за 2 момчета, 2 момичета /от Пакистан в МУ/ и т.н., но не ми изглежда устойчиво за дългосрочно живеене. Аз съм ок за сам, но видях само една дама и определено не я искам точно нея. Ще последвам съвета на Аззи за 2-3 дни да видя как върви и после ще реша.

# 533
  • Варна
Аз също съм за бялото. Лесно се нанася, чисти, освежава. Цветното е по-скъпо, после ако забравиш формулите трудно се докарва същия цвят.

Тонирането оскъпява нищожно малко. Накакви стотинки на литър. Освен това през месец има промоции с безплатно тониране. И какви формули, какво докарване? Отиваш с номера на цвета от каталога и машината прави всичко. От години не съм чувала и виждала някой да бърка с пръчка и оцветители.

По основната тема - надявам се вече ги зачеркнахте тези кандидат наематели с трите (засега) условия. Няма да повтарям думите на мнозинството - на същото мнение съм.

Как пък не ще спестя на някого половин наем, понеже е решил да се мести и му се дублират две седмици. Това значи да лиша собственото си семейство от 300-400 лв. Не правя такива подаръци.
Аз самата съм сменяла много квартири и знам колко е трудно, но всичко съм си плащала. Все пак това е част от живота под наем. Никой никого не кара насила да наема.

# 534
  • София
Мда, да не преповтарям и аз, но къде е границата? Сега две седмици не искали да плащат, но искат да им се пази. Можеше да кажат и един месец или от март например.

Всичко зависи от интереса към имота, разбира се, защото ако няма интерес, две седмици не са чак такава драма. Но ако има интерес, защо?

Имах едни кандидати, харесах ги, те харесаха много апартамента, искали го със сигурност, така че да свалям обявата, но само да почакам до понеделник да подписваме, за да си обсъдят нещо. Още тук ми светна една лампа, но наивна, неопитна, ок, ще почакам, но не свалих обявата. Междувременно обаче изпуснах момиче, което също беше много ок като профил и излъчване. Познайте дали някой се обади в понеделник. После много извинения, много нещо. Добър урок беше. Договор, депозит, предплащане и тогава сваляне на обява, спиране на огледите и т.н.

За боята, при мен е бяло, сиво, второ сиво. Според мен, една идея цвят дава друг вид на жилището. Но бяло е най-лесно, спор няма.

# 535
С бяло изцяло са по-малки разходите за пребоядисване (труд), ако се викат майстори. Ако пък го правиш сам, то пак е по-лесно, не се занимаваш с отсичане (изисква време и допълнителни усилия).

Спиране на огледи за отдавано жилище - капаро (за 1 ден), ако в момента нямат всички пари (ясно е, че малко хора се разхождат с пачки кеш), на следващия ден - подписване на договора и изплащане на дължимите суми. Ако не се появят за подписване на договора - горят с капарото. Ние сме връщали капаро, ако на следващия ден не се появят за договор, но вече си мисля, че не си заслужава. Иначе на милозливи уверения колко са сигурни и ние (вече) не се хващаме. Те продължават да ходят по огледи, а ние чакаме Годо, щото сме много коректни.

# 536
От страна на наемодател, ако отсрещната страна вдъхва доверие бих се съгласила на малка отсрочка, но не и на отстъпка понеже не искам висок наем. Подписваме договор на момента, предплащат 2 х наем + депозит/и на момента. Аз връчвам ключовете в деня на нанасянето по договор. На повече от 2 седмици отсрочка за “пазене” не бих се съгласила. Ако се откажат, нищо не връщам. Ако искат..

В моят случай като се местих в Сф със собственичката се договорихме - отстъпка от наема с/у предплащане за 3 месеца. Подписахме договор някъде около 20-ти декември, нанесох се баш на 1-ви януари и тогава получих ключовете за апартамента. На подписването оставих пари за депозит + два наема, а на първи като се нанесох платих и третия наем. След близо три години се разделихме с отлично поддържан апартамент от моя страна и взаимни приятелски отношения. Та, малка отстъпка в началото никога ме пречи, въпрос на излъчване на хората колко може да им се има доверие. В моя случай се нацелихме Simple Smile

# 537
Olive, в този пазар не бих направила толкова отстъпки. На ваше място при подписване веднага, бих направила отсрочката с две седмици и договорът да влезе в сила от 01.02, все пак влизам в положение на хората. Но бих желала депозитът да ми се плати в цял размер, какъвто е уговорен, както и да не правя отстъпка в наема, особено при такъв пазар.   На въпросните кандидати може да им кажете, че вече имате и други желаещи на обявения наем, но тъй като сте харесали тях, условията са ви еди си какви…

# 538
3 депозита + 1 наем предплата или 2 депозита + 2 наема звучи добре, но не бих правил големи компромиси в цената, заради това. Чисти сметки - добри приятели. В този ред на мисли - колко наема/депозита предплата искате в момента?

Последна редакция: нд, 15 яну 2023, 11:20 от Нърд

# 539
Два наема е депозитът.
Аз направих отстъпка за две седмици по-късно да почне да плаща наем човекът, защото той искаше да прави някакъв ремонт (за негова сметка), който ремонт ми хареса като идея и визия. АП. Стана по-арт Wink и в допълнение, се бяхме уговорили за наем, който беше най& високият, който до момента бяхме уговаряли с други хора. Понеже жилището е специфично, се склонихме. Засега проблеми с човека нямаме.

Общи условия

Активация на акаунт