Отдаване и наемане на имоти - какво се случва реално? - ТЕМА 29

• 39 339
  • 846
  •   1
Отговори
# 555
За хазяите, наематели, които брокерът ги води на по-висок наем, са рискови. Да се окаже, че наемът и всички консумативи им идват в повече.

# 556
Simple Smile Понеже е свободен пазар, любителите на пазаренето да бъдат така добри да се ориентират към себеподобни. И да, "над бюджета ми е" е червен флаг за бъдещи трудности. А ако е придружено както в съседната тема от аргумента "какъв скапан имот, искам да платя по-ниска цена"...

Иначе и аз съм имала забележителни "преговарящи" кандидати за наематели - един искаше да бута стена, писала съм. Много му харесвал имота де, но беше страшно изненадан, че не мина кастинга.

# 557
  • София

Разбира се.
Ако беше едно и също, продавачите на Женския пазар щяха да са дипломати, политици или топ търговци в корпорациите.

Да не казвам, че в листата на брокерите често присъстват "кухи" огледи, с цел да покажат на клиента няколко имота, с предварителната настройка, че вашият не е фаворит, а просто сравнителна характеристика.

# 558
За хазяите, наематели, които брокерът ги води на по-висок наем, са рискови.
Когато търсех за себе си квартира, също казах на брокер по-ниска цена ( 10% ) . Защото знаех, че ако кажа наистина тавана ще ме водят и по по-скъпи отколкото аз бях склонна да платя.
Когато сама съм се свързвала с хазяина - никога не съм звъняла на много по скъпи отколкото искам да дам.

# 559
Вероятно има и такива разумни наематели, които дават дори занижен максимален наем.
Но ми се струва, че младите хора (които са значителна група кандидат-наематели) по-скоро са склонни да се изхвърлят в прогнозите си. Допълнително, не са съвсем наясно колко ще им бъдат режийните разходи месечно и особено през студените месеци изведнъж рязко се изненадват колко трябва да платят общо.
Не ги критикувам, просто може би това е естествено съзряване и натрупване на жизнен опит, от личен опит, защото  иначе, когато сме млади, сме склонни да не вярваме на предупрежденията на мама/тате и по-възрастните. Laughing И аз съм минала през този период, разбира се.

Иначе не знам защо брокерите така правят - дали защото наемателите имат нереалистични представи за нивата на наемите заради фалшиви набирателни обяви и/или защото гонят по-голяма комисиона.

# 560
А когато преподписвате договор с текущ наемател вдигате ли наема на база инфлацията?
В нашия договор има такава клауза, но съм толкова доволна от наемателят, че досега не съм го правила.

# 561
А когато преподписвате договор с текущ наемател вдигате ли наема на база инфлацията?
В нашия договор има такава клауза, но съм толкова доволна от наемателят, че досега не съм го правила.

И аз имам такава клауза в договора, но не съм я прилагала досега. Обикновено вдигам наема при смяна на наемателите.

# 562
Благодаря за отговора.
Досега инфлацията винаги е била много малка, а тази година си е двуцифрена. Затова се замислих. Но въпреки това реших да не вдигам наема и тази година.

# 563
  • Бургас
И аз имам подобна клауза, също не съм вдигала наема. Само при смяна.

# 564
Аз не съм  го правила, но си подписвам винаги срочни договори, и ако искам да повиша, просто изчаквам да изтече и на следващите ще вдигна. Обикновено не тормозя хората.

# 565
Някой отдавал ли е с Управление.бг?Наистина ли ангажимента към фирмата е само 50% от първоначалния наем-те само намират наемател и до там приключват отношенията с тях, или има договор и осигуряват някаква поддръжка/гарантиран наем?

# 566
  • Бургас
Скоро писах за тях. Влез им в сайта, пише всичко.

# 567
И аз мойте наематели ''не ги тормозя'',но като живеят дълго време на подпазарни цени,естествено,че повишавам наема.Не,че има някава благодарност.Никога не повишавам фрапиращо наема.Имам чувството,че последните освен,че го очакваха даже по-рано,ами май се учудиха,че не го повиших с повече.Може би напролет.Ще видим.

# 568
  • Бургас
Казус: кой плаща за профилактиката на климатика - наемодателят, или наемателят?
Уредът е на наемодателя. Обаче го ползва наемателят.

# 569
Принципно наемателя, практически ако ги накарам нещо те да платят, следващия път като се развали нещо, просто няма да ми кажат и на изнасянето ще е "surprise,surprise" или "то така си беше".

Общи условия

Активация на акаунт