Отдаване и наемане на имоти - какво се случва реално? - ТЕМА 29

• 39 250
  • 846
  •   2
Отговори
# 750
  • София
Да, подвели са те. Но и те са се минали - не са си взели таксата за междинен отчет.

# 751
  • София
Ами тя жената това каза - че няма смисъл да идват само да ми взимат такса, нямало да има 2 сметки, само при смяна на собственици/партиди имал 2 сметки, можело и сама да си засека данните при напускане и да си сметна според нея.

# 752
Ами или са те метнали нещо, или при Техем е по-различно. Аз съм при Бруната и си има две сметки след края на отоплителния сезон.

# 753
Попаднала си на мързелива/недоспала/не наясно с нещата служителка. При мен нямаше проблеми-звъннах и заявих, не помня дали на момента ми дадоха дата и час или презвъниха за датата и часа. Уточнихме по телефона таксите.
В случая има и смяна на собственост, ако нещо се правят на интересни - казва им се, че бившите собственици издават апартамента.
Като стане ясно кой е топлинният счетоводител, на сайта му трябва да има цени за допълнителни услуги - това се води допълнителна услуга, даже 2 - междинен отчет и изготвяне на 2 сметки.

# 754
  • София
Проверих и наистина има услуга за междинен отчет в Техем, но и на самото заявление пише, че е при смяна на собственост/партиди:
https://www.techem.com/bg/bg/dialovo-razpredelenie
Те могат да направят отчет и пари ще вземат за таксата, но няма да има две сметки, според служителката им, което обезмисля цялото занятие и затова тя ме посъветва да си го направя сама разделението, съгласно показателите на уреда и цените, които ще видя при изравняването - груба сметка може да се направи, наистина.

# 755
Не бих правила груба сметка, защото цената на кубик вода и таксата за сградна инсталация са непредвидими величини, поне в нашата сграда всяка година има изненади. Ако личното потребление е по-малко, то СИ е огромна, имало някъде си теч на топла вода и бам, енергията за подгряване на вода е в космоса. Ако във вашата сграда никой не краде и се пести, може да са сравнително еднакви сметките от сезон на сезон, при нас не са.
 Гледайте да не изпуснете датата за год. отчитане, че ще ви начислят макс. мощност.
Ако нямате дистанционни уреди - бих ви посъветвала направо да направите заявка и така като дойдат да сменят уредите, ще отчетат показанията и ще ги има на два реда в сметката, ще играе роля на разделението. Няма нищо по-досадно от да чакаш инкасатор на Топлофикация в празно жилище.

# 756
Топлофикация София като топлинен счетоводител предоставя тази услуга - издаването на две изравнителни сметки. Не се прави междинен отчет от тях и не е нужно да има смяна на собствеността. Двете страни, които ще плащат съответните части на изравнителната сметка, подписват протокол с показанията на топломерите и водомерите за топла вода и подават молба на място в Топлофикация с него. Последния път като го правих таксата беше общо 10 лева /даже издадоха две касови бележки по 5 лева за всяка от страните/.

Последна редакция: чт, 09 фев 2023, 11:59 от :::

# 757
Спазено ли е всъщност 2-месечното предизвестие? Задържаш целия депозит просто...до изравнителната.

# 758
да ви кажа всичко изчетох и съвсем се обърках Animal Hear No Evil

В договора посочихме, че ще задържим депозита до излизане на изравнителните сметки, обаче си мисля, че те ако да речем плащат всеки месец 100лв, а изразходват топлина за 300, сега като се изнесат ние ще продължим да плащаме тези 100лв без никакво потребление и реално изравнителната сметка ще бъде добавяне на тяхното доплащане и намаляване с това, което след това ние сме плащали. Казвам ви, идея си нямам, от 13 години сме в апартаменти без топлофикация и изобщо не знам дали не говоря пълни глупости.

Предизвестие не спазиха, но при положение, че им дадохме да стоят максимум 4 месеца, ми се стори нерелевантно да ни предизвестяват 2 месеца и се получи горе-долу месец. Иначе се изнасят на съседната улица и децата ни вероятно ще са в един клас, ако успеем да преместим нашия младеж. Като цяло се разбираме много добре и не вярвам да имаме проблеми, просто не знам как да ги сметнем нещата правилно.

# 759
  • София
Разбери се с хората, че са длъжни да си платят сметките до последния ден, в който са в апартамента. Ако се изнасят напр. на 01.03 - към 15  април ще излязат сметките. Депозита остава при вас до окончателното изравняване на Топл. То може да е и ноември 2023 ако някой съсед оспорва нещо си и преизчисляват.
Ако не съм наясно и на твое място бих отишла лично да разпитам при топл. счетоводител и в приемна на топлорайона как да процедираме. Защото освен квартиранти има и бивш собственик.
Ако си ползвала брокер при покупката може също да разпиташ каква е практиката в такъв случай.

# 760
Като излязат, спираш парното вътре.
Прогнозните ще вървят, но реално нама да изразходваш топлина, само за сградната ще се трупа.

Щях да снимам и уреда и показанията му.

Съветът за посещение на топлофикация на място е много добър!

# 761
  • София
А пък аз да попитам, колко дълго е обичайно да се задържи депозита след напускането заради скрити дефекти?

Имаме контролен електромер и водомери (Топлофикация не е фактор в случая) и мога да изчисля дължимите суми за ток и вода още при изнасянето.
Обаче как още при изнасянето да знам в изправност ли са уредите, има ли счупени механизми на мебели и дограма, изтърбушен диван или нещо подобно. Някои неща са видими на пръв поглед, предполагам, но за други си трябва време да се установят. Например не мога да чакам при подписване на протокола пералнята да изпере, за да започне да суши, та да установя счупена ли е и по чия вина. Такива неща...

Как и кога точно става връщането на депозита?

# 762
Пускаш я на кратка програмка.
Останалото оглеждате заедно...

# 763
Направи си списък на най-важните неща за проверка - ел. уредите, пантите (отваряш всички шкафчета и вратички), хвърляш все пак един поглед на диван, легло и т.н. За ел.уредите - носиш си един чаршаф, примерно, и ръгаш и пускаш пералнята, дали въобще тръгва. Котлони и печка пускаш, то се усеща. Гледаш хладилника отвътре. 10-ина минути ще отнеме. Каквото констатираш на по-късен етап - за твоя сметка си остава. Въпросът е да е по-малко, големите/скъпите неща ги провери.

# 764
Матрака да се огледа.

Общи условия

Активация на акаунт