Човек на 80+ днес, при падането на стената е бил на 50, дори тогава още трудоспособна възраст и още време пред себе си. Не отричам нито безчинствата, които са се случвали, нито трудността за започнеш отново на 50, но има такива хора, борили са се, успели са. Някои са заминали зад граница, други са продължили да се борят в България, но има успели и именно те трябва да са ни примерът. И да се жалваме от несправедливия живот, това нищо не променя, освен някакво временно успокоение. Но можем да научим от този точно пример с имотите, че например не е хубаво да слагаш всички яйца в една кошница. Да купуваш и влагаш само и единствено в недвижими имоти може по една или друга причина да не е най-разумното, много начини има да се обезцени един имот, не само насилственото му отнемане. В днешния свят, ако пък вече някой е наследил имоти, може да помисли как д апроцедира стратегически с тях след 10-20-30 години - да продава ли, да застрахова ли, да окрупни ли няколко по-евтини в един по-скъп.... Винаги може да си зададем въпроси и изобщо да поставим под въпрос досегашните си действия. Например - говоря 5 езика, ок. Това помага ли ми с нещо? Прави ли ме трудно заменим кадър или е добре да мога и нещо друго, което го умеят по-малко хора?
Или пък - умея нещо на много високо ниво. На правилното място ли съм да го реализирам? Има ли тук пазар за това, което аз мога?
Или - имам добра квалификация в професията Х. Тя търси ли се още? Има ли някой нужда от нея или е по-добре да я осъвременя с по-съвременни умения (не казвам курсове и дипломи)?
След отговора на тези въпроси може да се окаже, че аз може да съм художник и много обичам да рисувам, но се търсят счетоводители в момента и е по-добре да се насоча натам или пък да се науча да рисувам дигитално, защото се търсят такъв тип рисунки, ако държа да остана в бранша... Или пък мога да продавам акварелите, рисувани по стария начин, в Етси, защото там ще има хора, които ценят точно такива акварели...
Това са просто някакви възможности, които един търсещ ум винаги ще обмисля и преподрежда в главата си, независимо дали на 20, 30 или 40. Дори на 40 си значително по-опитен и комбинативен, отколкото на 20.
Но оправдания с обстоятелства, държави, липса на късмет, карма и каквото още има, в 21 век за мен са несъстоятелни. Сега на 80+ няма да направиш много вероятно. Било му е времето да правиш неща, на 20, 40 или 60 (не че възрастта сама по себе си е пречка, но масово официалната пенсионна възраст е около 60-65 някъде). Но сега на 40, 50, 60 или по-малко, при наличие на интернет, ограниченията са на първо място в главите и инертността на човека, а едва тогава в обективните фактори.