ПИД, PGD\PGS - Предимплантационна диагностика на ембриони - тема 2

• 53 410
  • 703
  •   1
Отговори
# 450
Благодаря за отговора. Какво качество бяха? Всички ли оцеляха? Нас ни насочват само към ПИД на 3АА, но не ми се иска да отписвам другите две. Има толкова здрави дечица, които са били ‘средно качество’ ембриони.

# 451
Благодаря за отговора. Какво качество бяха? Всички ли оцеляха? Нас ни насочват само към ПИД на 3АА, но не ми се иска да отписвам другите две. Има толкова здрави дечица, които са били ‘средно качество’ ембриони.

Лина, задължително направете ПИД на ембрионите. Предполагам ви насочват за 3АА, защото не на всеки ембрион може да се вземе ПИД, по принцип трябва да се води с добро качество. ДНК фрагменатацията ви не е за подценяване, дори и 28 % могат да дадат грешно ДНК на ембриона. Като жена с 4 загуби, една от които в 18 г.с. заради генетична грешка, ви съветвам да правите ПИД, защото това спестява много нерви, стрес и безумни трансфери. Направете си и кариотип. Също така имунология, защото това са много време и процедури, в които нямате успех и може в имунологията да има проблем, освен в ембрионите.

# 452

Нямам информация какво качество са били. И трите, които размразихме за ПИД оцеляха, но имах един неуспешен трансфер с две от тях (балансирано и за самокорекция). После генетик много сериозно си поговори с мен защо не е било хубаво да се слагат две.

# 453

Нямам информация какво качество са били. И трите, които размразихме за ПИД оцеляха, но имах един неуспешен трансфер с две от тях (балансирано и за самокорекция). После генетик много сериозно си поговори с мен защо не е било хубаво да се слагат две.

Бихте ли обяснила за двете ембриончета, че обикновено препоръчват 2 да се слагат, за да се подпомагат взаимно.

# 454

Бихте ли обяснила за двете ембриончета, че обикновено препоръчват 2 да се слагат, за да се подпомагат взаимно.

Генетикът ми каза, че ако и двете се захванат, но едното има някакво увреждане, не може да се направи аборт по медицински причини когато са две бебета. На друга консултация ми казаха, че когато ембрионът е за самокорекция, той или изобщо не се захваща, или ако се захване, вероятността да е с увреждане е много малка. Тези проценти, макар и малки, на мен ми се струват сериозни.  Не съм медицинско лице и само преразказвам какво съм разбрала от консултациите.

# 455
И аз преживях тежко мисед поради тризомия. След това направихме ПИД на 3те развили се ембриона от нова пункция, но преди замразяване. 2 бяха балансирани и 1 за самокорекция. С първия балансиран не се получи, сега съм бременна с втория. Тогава бях силно за ПИД, сега не съм сигурна вече... в крайна сметка няма гаранция за нищо май, отделно масово четох, че правят после и Пренатален тест, въпреки че има ПИД. Ако ще правите може би е по-добре на всички, не само на 1 или директно трансфер, но приемете, че вероятност да не се получи винаги има и после може пренатален... Например чувала съм, че балансиран ембрион може накрая да се окаже кухо яйце, аз пък имах проблеми със задържането в началото(кървене), та мисълта ми е, че притеснението особено в началото винаги ще го има независимо от ембриона 🍀

# 456
Здравейте, момичета,

Имам много сериозна чуденка и не знам по кой път да поема. Накратко - 2 години естествени опити, след това 6 инсеминации, 2 инвитро процедури, при първата всички ембриончета спряха развитие на 3-4 ден, при втората замразихме 4 ембриона, успех след първи трансфер, но завърши с мисед в 8 седмица, оказа се Търнър. Според генетика, ембриолога и репродуктивния е случайна грешка и не е обвързана с ДНК фрагментацията или генетичен проблем при нас. Изследвали сме всичко, без кариотип и единственият открит проблем е гранична 28% днк фрагментация, която намалиха при второто инвитро със зимот. След миседа оставаме с 3 ембриончета - 3АА, 4BC, 5BC и сега големият въпрос е дали да размразяваме първото и да правим ПИД. Ембриологът е за, докторката ни против, защото се притеснява, че няма да оцелее. Ако го размразим, поемаме риск да не оцелее потенциално здраво ембрионче, ако пристъпим директно към трансфер - рискуваме пак да го загубим. Много се наплаших след този мисед и не знам какво решение да взема. Намирам и смесена информация за повторно размразяване - на някои места пише, че е вредно за ембрионите, на други, че дори ги укрепва.

Някой има ли съвет, познания по темата?

Здравейте, момичета, аз също търся мнения по сходен въпрос - замразени вече ембриони, които да се размразят и да се направи ПИД. Аз съм с ИЯР в резултат на ендометриоза и не реагирам добре на стимулации, при мен са събирани всеки път по една яйцеклетка на естествен цикъл и по един замразен бластоцист и така цели пет пъти. ММ е с намалена морфология и ДНК фрагментация. Всички ембриони бяха като цяло с добър грейд, но изследвахме четвъртия с Embrace test и излязоха две тризомии. На петия исках да му се направи ПИД, но ембриолозите изпуснаха момента за биопсия и се наложи да го замразят. Притеснението ми е да не се увредят ембрионите или да се размразят напразно и пак да не могат да им направят биопсия. Мисля и за някакъв междинен вариант, в който само 1 или 2 да размразим с идеята да се тестват, за да видим как ще случат нещата. Понеже съм изцяло на спонтанен цикъл, всеки път мога най-много да се надявам на един бластоцист, ако се развие до 5-ти ден и ми отне повече от половин година, докато стигнем до тази бройка замразени. От друга страна, рискът да направим трансфер на някой небалансиран не е никак малък...

Lina9152, един въпрос към теб, понеже изглежда с теб сме в една и съща клиника (видях подобен твой пост в друга тема), теб какво те посъветваха?

# 457
Привет,

По принцип са склонни да направят ПИД на този с високо качество (при мен е само един за съжаление) но ми казаха няколко пъти, че рискуваме да го увредим. Ситуацията е доста гадна, защото никой не може да даде гаранция за нищо - може да е случайна грешка, може да е проблем конкретно с тази стимулация, може да има и генерален проблем при нас. От един случай няма как да се съди.

Аз не знам какво да те посъветвам, защото и аз не съм решила още и се лашкам между двата варианта, но със сигурност поговори с тях. Аз говорих няколко пъти и с ембриолозите, и с докторката и ми отговориха на всички 1 милион абсурдни въпроси. Много са отзивчиви.

# 458
Момичета, и аз имам питанка. Бях писала преди седмица някъде, но ето, че продължавам да гадая.

Не стигнахме до трансфер заради резултатите от PGD изследването на нашите ембриончета. Заключението на изследването беше анеуплоидни ембриони. И в двата ембриона установиха синдрома на Даун, а в другото допълнително и монозомия, която би довела до спиране на развитието на ембриончето. 
Предположението на ембриоложката, най-вероятно проблемът идва от яйцеклетките ми. И двамата с ММ сме пускали генетични изследвания, които излязоха без забележки. На ясно съм, че синдрома на Даун не се предава, но четох, че единият родител би могъл да е носител на този ген.

Казаха ни, че имаме две опции за напред: X ин витро процедури, докато съберем поне 5 ембриончета за PGD изследвания, или да пробваме с донорски яйцеклетки. Бихме пробвали пак с цялата процедура от начало, и в краен случай с донорски яйцеклетки, но все пак се чудя, дали има допълнителни изследвания с цел да разберем (до колкото е възможно) дали всяка яйцеклетка/наш ембрион ще е със синдрома на Даун. При всяка възможност ми е намеквано, че годините ми не са в моя полза, което допълнително ме стресира...

Ако някоя от вас е имала подобни "приключения", ще съм благодарна за споделената информация.

# 459
  • София
r@i, аз съм на 46г., и да възрастта е един от проблемите, но ако вие не сте носители на някакви мутации, които да носят допълнителни рискове имате шанс.
В Турция от 3 опита изследвахме общо 7 ембпиона. Първия път имах 2 - имаха комбинация от монозомии и тризомии в това число и тризомия 21. Втория път имаше 1 ембрион за изследване - същия резултат. Третия път имахме 4 Е за изследване - 2 бяха с монозомии и тризомии, но другите 2 бяха абсолютно здрави /тази година март месец/. Така, че не се отчайвайте.

# 460
Здравейте , дами 🌺 Имам нужда от съвет. Аз съм на 36 год с НЯР,  имаме и МФ . След 4 пункции с лека стимулация , се получиха общо 5 ембриончета . На три от тях направихме  ПИД - два са балансирани и един с тризомия -допълнителна хромозома 22 . Двата балансирани са с оценка - 3АВ и 4АВ . От първата пункция имам две бластоцидчета с лоша оценка , които не сме изследвали - 3ВС и 2ВС . Ако се стигне до там , че да опра до тях , дали има смисъл според вас да ги трансферираме или да започвам нова стимулация .

# 461
Здравейте момичета. На последната стимулация в Мемориал от 3 ембриона,от които 2 бр с 3АА,1бр с 2АА на 6 ден направиха ПИД на 1 ембрион.Другите два спряха развитие. Резултата е следния: монозомия на 17 хромозом и 7 хромозом е малко по-малък. Лекуващия лекар каза,че може да се направи трансфер. Очаквам и консултация със специалист по генетика. Моля някой ако е изпадал в подобна ситуация да сподели мнение.

# 462
r@i, аз съм на 46г., и да възрастта е един от проблемите, но ако вие не сте носители на някакви мутации, които да носят допълнителни рискове имате шанс.
В Турция от 3 опита изследвахме общо 7 ембпиона. Първия път имах 2 - имаха комбинация от монозомии и тризомии в това число и тризомия 21. Втория път имаше 1 ембрион за изследване - същия резултат. Третия път имахме 4 Е за изследване - 2 бяха с монозомии и тризомии, но другите 2 бяха абсолютно здрави /тази година март месец/. Така, че не се отчайвайте.

Благодаря за отговора и положителната енергия! Моят лекар не спомена за възможност за тестване дали съм носител - има ли как да се провери? Разглеждах тестовете в Геника, тъй като за друго място не се сещам, но не видях да предлагат подобен тест.

# 463
r@i спомена за пуснати генетични изследвания - за носителство се гледа точно кариотипа. Ако всичко там е ок не би следвало да си носител.

# 464
r@i спомена за пуснати генетични изследвания - за носителство се гледа точно кариотипа. Ако всичко там е ок не би следвало да си носител.

Да, и на двамата ни всичко е ок с кариотипа. Чудя се просто над думите на ембриолога, че всичко явно идва от моите яйцеклетки. Това така прозвуча, все едно с всеки ембрион ще има мутация...Или просто аз така го възприех.

Общи условия

Активация на акаунт