ПИД, PGD\PGS - Предимплантационна диагностика на ембриони - тема 2

• 53 427
  • 703
  •   2
Отговори
# 165
Зависи дали по принцип имате някакъв генетичен проблем или възраст 40+. Дори и преминали ПИД задължително се прави пренатален тест, а някои лекари настояват и за амниоцентеза.

# 166
Точно това говорих с доктора онзи ден.
Той ми каза,че с ПИД,няма смисъл да правим БХС за Даун,но е добре да пуснем пренатален тест.
Ще ходим и на всичките фетални морфологии,стига да го докараме дотам,че не смеем да се зарадваме след всички несполуки,и общо взето мислим краткосрочно.

# 167
Препоръча ли ти конкретен пренатален и обхват на пренаталния? По принцип ми е малко странно това, защото, ако е преценил, че ПИД е достоверен по отношение на проверка на 21 хромозома, защо не е преценил, че е достоверен и за останалите? На ранния БХС се прави и скрининг за прееклампсия също така

# 168
  • София
Ще пиша на лично на момичетата, които се интересуват къде е това. Според доктора ми просто са ми лоши яйцеклетките и така или иначе нямаше да ги бива. Но яйцеклетките с по-лошо качество от предишна стимулация се размразиха без проблем...лош късмет явно.
Предложиха ми след като видяха какво става да ги замразят отново (това 4 часа след размразяване)..аз взех решение да ги изчакаме, защото не мога да се надявам дали следващия път ще се оправят след като сега са така, а ще дойда за връщане. Разочарована съм, няма да крия. Доктора ми е много добър специалист и все още му имам доверие, но почвам да се замислям за Турция

# 169
Да,и на мен ми беше странно,защо точно Даун се изключва,а другите не,но имахме други важни неща за уточнение и не го разпитвахме много точно за това. Каза,че в по-напреднала бременност,към 11-13 г.с.,е добре да се направи пренателен тест,не уточно кой точно.
Каза,че ПИД не хващало всички хромозомни проблеми.
А и ние имаме няколко аборта и вече съм на 40,и си ги има рисковите фактори.
Макар и да са много редки останалите хромозомни аномалии,ще направим теста.
С една от неузпешните бременности правихме пренатален тест,сега ще видим къде,не сме решили все още.
Мислим седмица за седмица.

Препоръча ли ти конкретен пренатален и обхват на пренаталния? По принцип ми е малко странно това, защото, ако е преценил, че ПИД е достоверен по отношение на проверка на 21 хромозома, защо не е преценил, че е достоверен и за останалите? На ранния БХС се прави и скрининг за прееклампсия също така

# 170
Аз само да вметна, че ПИД не дава 100 % гаранция, за която и да е хромозомна аномалия. С моята история освен ПИД, бих пуснала пренатален тест и бих минала всички фетални.

# 171
Здравейте,момичета.
Имам един ембрион които е с тризомия 21и 40% мозаицизъм.
Лекаря ми казва ,че може да се направи трансфер и евентуално да се самокоригира.
Бих искала да чуя мнения,тъй като не знам доколко е оправдан този риск!
Благодаря ви

# 172
Здравейте,момичета.
Лекаря ми казва ,че може да се направи трансфер и евентуално да се самокоригира.
Благодаря ви

Тризомия 21 е Синдром на Даун ( но съм сигурна, че докторът ви го е казал). За мозаицизма, ако беше само той, тъй като е под 50% има реални шансове, обаче с тази тризомия как да станат нещата Sad Това си е пълна анеуплоидия отвсякъде, коригират се обикновено мозайките и сегментните, ама монозомии и тризомии...не съм чувала. Това, което съм чела е, че ако анеплоидиите се диагностицират на ден 3 в ембриона има шанс за самокорекция до ден 5 и стадий бластоцист, но предполагам, че вие имате впредвид за ембрион биопсиран вече на ден 5?

За мозайките - божа работа, за тризомиите и монозомиите , цитирам от по-долу: много рядко резултират в живородено или плод без сериозни гестални дефекти.

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC9502046/

# 173
Здравейте,момичета.
Благодаря ви

Тризомия 21 е Синдром на Даун ( но съм сигурна, че докторът ви го е казал). За мозаицизма, ако беше само той, тъй като е под 50% има реални шансове, обаче с тази тризомия как да станат нещата Sad Това си е пълна анеуплоидия отвсякъде, коригират се обикновено мозайките и сегментните, ама монозомии и тризомии...не съм чувала. Това, което съм чела е, че ако анеплоидиите се диагностицират на ден 3 в ембриона има шанс за самокорекция до ден 5 и стадий бластоцист, но предполагам, че вие имате впредвид за ембрион биопсиран вече на ден 5?

За мозайките - божа работа, за тризомиите и монозомиите , цитирам от по-долу: много рядко резултират в живородено или плод без сериозни гестални дефекти.

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC9502046/

Благодаря за споделената информация 😊

# 174
Здравейте, имам един небалансиран Е със самокорекция - 46ХN, +22(m). Някой знае ли какво значи това след запетаята?

# 175
Здравейте, имам един небалансиран Е със самокорекция - 46ХN, +22(m). Някой знае ли какво значи това след запетаята?

Защото е мозайка в 22ра хромозома, има допълнително копие при някои от биопсираните клетки ( тризомия). Някакъв процент нещо? В някои клиники пишат процент клетки, при които се наблюдава. Щом са ви дали коментар, че е със самокорекция значи е под 50 %, имайте предвид, че тази тризомия е съвместима с живота, рисковете:

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/23529842/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/30521494/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/33678351/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/37926071/

Последна редакция: ср, 10 яну 2024, 10:41 от Juyii

# 176
Juyii, много благодаря за отговора. Нямам процент, ще разпитам допълнително биолозите. Единственото, което са ми казвали за него е, че ако връщам този със самокорекция, трябва да е с неизследван ембрион. С изследван и балансиран било забранено.

# 177
Juyii, много благодаря за отговора. Нямам процент, ще разпитам допълнително биолозите. Единственото, което са ми казвали за него е, че ако връщам този със самокорекция, трябва да е с неизследван ембрион. С изследван и балансиран било забранено.

Интересно - т.е. връщане на задължително два?
Звучи ми малко сякаш искат да поемеш допълнителен риск - този със самокорекцията и една дива карта която не знаеш как би се развила

# 178

Здравейте, нещо не мога да разбера отговора ви: как така да връщате със самокорекция и незиследван? Вие за да стигнете до този извод, че има опция за самокорекция трябва да сте го изследвали.

Как така изследван, а балансиран е забранено? Може би имате предвид изследван и небалансиран?

# 179
Два сме коментирали, защото аз мислех в тази посока. Не знам дали може самостоятелно да го трансферират, нямам коментар за това.
Може би не съм се изразила правнилно. Имам 4Е:
2 с PGT - 1 балансиран и 1 със самокорекция
2 неизследвани

Общи условия

Активация на акаунт