ПИД, PGD\PGS - Предимплантационна диагностика на ембриони - тема 2

• 49 788
  • 642
  •   2
Отговори
# 495
Здравейте, някой дали може да ми каже какво означава това -10

Означава, че във висока степен  от изследваните клетки имат загуба на хромозома 10 , но не във всички изследвани клетки, очевидно има и клетки с нормален кариотип - т.е. 46 хромозоми. Добре би било да попитате лаборантите какви са техните диапазони за ниска и висока степен - в някои лаборатории под висока степен се разбира всичко над 75 % от клетките, други над 50 %. Спрямо това се и слага присъда на тези ембриони като небалансирани, само че много често от такива ембриони също излизат съвсем нормални хора. Писала съм и преди по темата за мозаечните ембриони, проверете назад.

# 496
Здравейте! Имам едно неуспешно онвитро със стимулация. Събирам ембриони на спонтанен цикъл, понеже съм с намален резерв. Моля ви за съвет и мнение. Имам един замразен на шести ден с оценка 3БС. До трети ден се развиваше перфектно,  но след това се е забавил и е станал бластоцист чак на 6 ден. Направихме ПИД и няма отклонения. При последната  пункция отново перфектен до ден 3 (12 клетки), което било максимума, но днес на ден 5 много слаб -2ББ качество. Не могат да му вземат клетки и ще го чакат до ден 6. Задавам доста въпроси на ембриолозите и те ме уверяват, че макар и не добро качество, ако с ПИД всичко е наред има голям шанс и за този ембрион. Има ли момичета със замразени ембриони на 6 ден и с не добро качество, които са с успешни бремености? Не искам да се надявам излишно предвид лошата морфология, но и съм обнадеждена, че този 3БС има потенциал. Моля за валето мнение.

# 497
Привет, аз събирах от два цикъла за ПИД. Ембриолозите едва ги накарах да ми кажат устно морфологична оценка - казаха че тя няма никакво значение след като ще се прави ПИД. "Дори да е перфектен визуално, ако на ПИД излезе лош резултат го хвърлям в коша" Успешната ми бременност в крайна сметка беше от ембрион И с добра морфология, но това което ми обясниха е че често развитието наваксва бързо ако ПИД е с добър резултат. Успех от първия трансфер ви желая!

# 498
Аз съм след две инвитрота. Ембриолозите, с които работих също ми обясниха, че морфологичната им оценка е без значение ако се прави ПИД, т.к. перфектно изглеждащ ембрион може да е небалансиран и да не се препоръча за трансфер и обратното, бавно нарастващ ембрион може да си е с точния набор хромозоми и да си навакса след трансфер. Морфологията би играла роля, ако след ПИД всички са балансирани и трябва да изберат един за трансфер. Тогава биха започнали с този с по-добра морфология. Затова не се фиксирайте върху морфологията, стискам ви палци за балансирани ембриони след ПИД и успешен трансфер.

# 499
Имах ембрион с оценка 5АА който , не беше балансиран , имаше пречупване на едното рамо на хромозома 22....В момента съм бременна в 6 месец с балансиран ембрион 4АБ...ПИД е важен...а не оценката на външния вид. На първия ми трансфер бях с момиче на което й сложиха 2 ембриона с много лоша оценка и тя нямаше никаква надежда...Аз бях с трансфер на 2 ембриона с най- висока оценка и минали ПИД. И двете забременяхме...аз загубих бременността в ранна седмица,а тя роди живи и здрави момченца.

# 500
Здравейте
Борим се за 2 дете, имаме едно прекрасно 7 годишно.
Битката се оказва доста по - трудна от първата. До тук имаме 2 биохимични Б с тридневни Е. Скоро правихме ПИД на 1 ембрион, небалансиран, ще кача резултата. Нямаме генетични заболявания в родовете. Мъжът ми е против на следващия опит да правим ПИД и се чудя дали е разумно? И ако може кратко разясняване на резултата 💖

# 501
Здравейте
Борим се за 2 дете, имаме едно прекрасно 7 годишно.
Битката се оказва доста по - трудна от първата. До тук имаме 2 биохимични Б с тридневни Е. Скоро правихме ПИД на 1 ембрион, небалансиран, ще кача резултата. Нямаме генетични заболявания в родовете. Мъжът ми е против на следващия опит да правим ПИД и се чудя дали е разумно? И ако може кратко разясняване на резултата 💖

Здравейте, с мъжки фактор ли сте? Ако да, то ПИД е почти задължителен, защото мъжкия фактор често е свързван с висока ДНК фрагментация, от която се получават хромозомни мутации. Имате ли СГ и какви са стойностите? На колко години сте с мъжа ви и защо ви предложиха ПИД? Защо са ви слагали 3-дневни ембриони, в почти всички клиники вече се слагат само 5- или 6-дневни ембриони. Именно, за да се провери дали ще се развият до 5-ти ден .

# 502
Да с мъжки фактор сме, на 35 и 36 години сме. Не знам какво е СГ?
В предишната клиника доктора така процедираше правеше трансфери на 3-дневни ембриони с идеята че в матката им е по-добре отколкото в лабораторията. Детето ни се получи именно така - но тогава бяхме на 26г.
Тогава дори не знаех че масово практиката е да се чака до 5ти ден.

# 503
В предишната клиника доктора така процедираше правеше трансфери на 3-дневни ембриони с идеята че в матката им е по-добре отколкото в лабораторията. Детето ни се получи именно така - но тогава бяхме на 26г.

СГ - спермограма

# 504

СГ - спермограма
Благодаря
Спермограмата е с диагноза намален брой сперматозоиди. Но ембриолозите казват че въпреки малкия брой, тези които ги има са с добра подвижност.
Не знам вече. Лутам се между толкова много информация вече не знам кое е моето...

# 505
Колко е общия брой и концентрация на сперматозоидите? Имате ли ДНК фрагментация правена заедно със спермограмата? Последната ви СГ от коя дата е? Едно е на 26, друго е на 36. Все пак с възрастта се променят показателите и при мъжа, и при жената. Разбира се и ролята на яйцеклетките играе голяма роля. Хромозомни мутации и небалансирани ембриони може да има и при млади хора, тук няма застраховка. Но щом сте имали 2 неуспешни бременности е хубаво да се направи ПИД. Другия вариант е да стискате палци и в 10-12 г.с. да направите пренателен тест. Всъщност аз не разбрах в момента правите нова стимулация или само трансфери на замразени ембриони от предишния ви опит преди години?

# 506
Колко е общия брой и концентрация на сперматозоидите? Имате ли ДНК фрагментация правена заедно със спермограмата? Последната ви СГ от коя дата е? Едно е на 26, друго е на 36. Все пак с възрастта се променят показателите и при мъжа, и при жената. Разбира се и ролята на яйцеклетките играе голяма роля. Хромозомни мутации и небалансирани ембриони може да има и при млади хора, тук няма застраховка. Но щом сте имали 2 неуспешни бременности е хубаво да се направи ПИД. Другия вариант е да стискате палци и в 10-12 г.с. да направите пренателен тест. Всъщност аз не разбрах в момента правите нова стимулация или само трансфери на замразени ембриони от предишния ви опит преди години?
Концентрацията в 1мл е 100хил.
Доста под нормата.
Сега сме на ЕЦ, хареса ми този вариант без многото инжекции. Втори пореден месец, с лека стимулация с хломофен.
Нямаме замразени ембриони.
А на ранния скрининг в 12 г.с. винаги се стискат палци, никога нямаш гаранция Heart последната спермограма е от януари.

# 507
Не можете да правите генерални изводи на базата на само един изследван ембрион. Грешки в делението се случват и при естествено забременяване при хора с много добри показатели.
Вашо е решението дали да правите ПИД> Моят опит- на всички ембриони, които са били достатъчно добри,за да се вземат клетки, съм правила и не съм се колебаела.
Съвет за подобряване на показателите (мое мнение и мнение на моя лекар) Кломифен и подобните препарати НЕ дават по-добри показатели- за какво са ви 2-3Я с влошени параметри, отколкото 1 с по-добри. Правила съм около 15 опита на ЕЦ, никога не съм ползвала хапчета.
При мъжът- смятам, че е задължително практикуването на турската схема преди пункция (дори и на по-лекия вариант) Турската схема е   еякулиране всеки ден в продължение на 5 дни преди пункция.Да, пада малко бройката, но пък се подобрява морфология и ДНК фрагментация (не ви трябват милиони сперматозоиди като оплождате 1-2Я)

# 508
Привет хора. Някой тук има ли случка с “липса на резултат поради недостатъчна ДНК”?
Чакам потвърждение от клиниката дали е такъв случаят с единия от двата ни ембриона, та викам да се филмирам и сдухам предварително.
Също - как си получавате резултатите - през ембриолозите или от лекаря?
Допълвам се - не правим ПИД в Надежда.

Последна редакция: вт, 01 апр 2025, 12:12 от hardcandy

# 509
Привет хора. Някой тук има ли случка с “липса на резултат поради недостатъчна ДНК”?
Чакам потвърждение от клиниката дали е такъв случаят с единия от двата ни ембриона, та викам да се филмирам и сдухам предварително.
Също - как си получавате резултатите - през ембриолозите или от лекаря?

Кенди, в Надежда и ти правят ПИД? Няколко момичета имаше с такава "диагноза" от ПИД в Надежда. То аз знам че за да се вземат клетки за ПИД първо ембриона трябва да е на стадий бластоцит и да има определен брой клетки и въобще трябва да е годен за това изследване. Не съм запозната съвсем, в Турция така ни казаха. Имахме 4 ембриона на 5-ти ден, но само един беше годен за ПИД.
Резултати ние получихме от лекаря, но ни пратиха и заключението от лабораторията. Тук мисля че ембриолозите звънят , но не съм сигурна, не сме имали още ПИД в БГ.

Общи условия

Активация на акаунт