Децата, кризата и финансите

• 14 711
  • 204
  •   1
Отговори
# 90
Всеки се простира според чергата си .Децата от малки се ориентират с финансите в семейството, но хубаво е да се научат ,че нещата не падат от небето и всичко си има цена, за която трябва да положат труд и усилия.
Знаят, че скъпи подаръци получават за празниците, и то ако има възможност.

Моята дъщеря има от двата вида примери пред себе си. Аз харча и купувам неща, съобразени с дохода ни, но съм с относително широки пръсти и особено ако е за нея, не пестя. Зълва ми пести от всичко. Те имат средства, но за нея е чест и гордост да намери нещо на ниска цена. Пестенето се е превърнало в самоцел. Не зная откъде го е развила това “качество”. Родителите им (моите свекъри), не са такива хора. Обичат удобството и не биха пестили от удобство. Не разбирам пестенето като самоцел. Ако нямаш избор, разбира се, че ще пестиш, но да правиш компромиси за да спестиш някой лев (в нейния случай паунд), за мен е неразумно.

# 91
... Те имат средства, но за нея е чест и гордост да намери нещо на ниска цена. Пестенето се е превърнало в самоцел. ...
Тук според мен е важно дали е нещо или е нещото. И аз ако търся нещо сравнявам цените. Но ако виждам нещо си, което не ми трябва на ниска цена, не го взимам само заради цената.

# 92
  • Между гори и планини
Аз пък пестя, дори и да нямаме нужда. В смисъл, кога някой няма нужда? Животът е динамичен, днес имаш, утре не. Имали сме всичко и сме губили всичко. Ако нямахме спестени пари нямаше да можем да изплуваме. Отне ни 3 години да се съвземем. Спестени бели пари за черни дни. Така сме си купили и къщата и колите. Уча децата си да имат добра финансова култура. Имаш 10 лв, 3 харчиш, другото пестиш. Големият ми син е на 21 и така работи 3 години във Варна, после замина за Англия, сега се справя напълно сам. Малкият хем пести, но после намества парите някъде. Единият прилича на мен, другият на мъжа ми. Това не значи, че сме се лишавали от почивки или екскурзии, просто не са на някакви безумно скъпи места. Имаме уютен дом, 2 коли, обличаме хубави, макар и не маркови дрехи, храним се с качествена храна. Но с времето и аз научих мъжът ми д са гледа и сравнява цените, а не да купи първото което види. Уви, още не мога да го науча като отиде за хляб да не се върне с 3 торби.

# 93
Съдейки по себе си в детските и юношеските си години, смятам, че е много важно един човек да се научи да иска и как да поиска. Затова нямам против да ми се искат разни неща, но имам против да ми се тръшкат. Все пак човекът още е малък и не мога отсега да преценя после как ще е. Засега се опитвам да задавам граници, къде със, къде без успех.
За пестенето съм съгласна, макар и да не ми е сила, но като гледам как главоломно се покачват цените, доста се чудя на моменти с тия пари, които са ни спестени какво всъщност ще успеем да направим.

# 94
... Те имат средства, но за нея е чест и гордост да намери нещо на ниска цена. Пестенето се е превърнало в самоцел. ...
Тук според мен е важно дали е нещо или е нещото. И аз ако търся нещо сравнявам цените. Но ако виждам нещо си, което не ми трябва на ниска цена, не го взимам само заради цената.

Тук говорим за ексцесии. Да пестиш от отопление, от качествена храна. Повтарям, има средства и в никакъв случай не е бедна, даже е имотна. Няма повече да коментирам, защото иначе много я харесвам и се разбираме, но тук мненията ни се различават.

# 95
Аз от отопление мога да пестя ако не ми е студено. Стане ли студено се спирам на приемливото. Но сауна не правя.

# 96
Затова нямам против да ми се искат разни неща, но имам против да ми се тръшкат.

Аз също мразя тръшкащи се деца.
Мисля, че открих работещата формула в нашето семейство – предварително и ясно очертани граници, в които детето може да иска и да получава каквото си ще, стига да се вмества във въпросните граници – като цена или като бройки. Също така ясно очертани условия, според които може да поиска по-скъпите неща.
Така децата предварително знаят докъде могат да се простират желанията им и това предотвратява тръшканиците. Вярно, те периодично се ще пробват да проверят доколко устойчиви са тези граници, но ако родителите са единни, твърди и убедени в правотата си, не само ще устоят, но и ще успокоят детето, че границите са все така на местата си, светът е все същият и слънцето все така изгрява от изток. Което е точно това, което помага да се елиминират или поне разредят тръшканиците и цирковете по магазините.

# 97
най-малките май не може да се спре да се тръшкат. При тях никога не бях сигурна от умора или глад или друго неразположение е или наистина искат нещо. Като порастнаха и можеха да кажат и да обяснят като попитам ... нямаше вече тръшкане.

# 98
Голямата беше разбрано дете. Казвам, сега не може и се разбира от дума. Но...малкия дявол съм го влачила от касите на Джъмбо по корем.
Целия магазин нас гледа. Пищи, като прасе пред заколение. Пълен ужас. На паркинга, такъв бой й ударих, като се успокои след 2 часа й обясних, защо яде бой и това беше.
После повече нямаше такива тръшкания.

# 99
  • Пловдив
Аз пък пестя, дори и да нямаме нужда. В смисъл, кога някой няма нужда? Животът е динамичен, днес имаш, утре не. Имали сме всичко и сме губили всичко. Ако нямахме спестени пари нямаше да можем да изплуваме. Отне ни 3 години да се съвземем. Спестени бели пари за черни дни. Така сме си купили и къщата и колите. Уча децата си да имат добра финансова култура. Имаш 10 лв, 3 харчиш, другото пестиш. Големият ми син е на 21 и така работи 3 години във Варна, после замина за Англия, сега се справя напълно сам. Малкият хем пести, но после намества парите някъде. Единият прилича на мен, другият на мъжа ми. Това не значи, че сме се лишавали от почивки или екскурзии, просто не са на някакви безумно скъпи места. Имаме уютен дом, 2 коли, обличаме хубави, макар и не маркови дрехи, храним се с качествена храна. Но с времето и аз научих мъжът ми д са гледа и сравнява цените, а не да купи първото което види. Уви, още не мога да го науча като отиде за хляб да не се върне с 3 торби.
А аз съм против пестенето. Имаме естествено някакъв буфер спестени пари, 3-4 месеца можем да живеем с тях. Извън това пестим с цел - като съберем сумата я харчим. Колата е купена нова на лизинг. Апартамента с ипотека. И ние имаме уютен по моите преценки дом, две коли, издържаме си децата. Ние сме на принципа имаш 10 лв - харчиш 10 лв.

# 100
  • София
При тази инфлация, пестенето е безмислено.

# 101
  • Пловдив
При тази инфлация, пестенето е безмислено.
Точно това е и нашето(на мен и мъжа ми) мнение. Не виждаме никакъв смисъл.

# 102
  • Между гори и планини
Ако нямахме спестени пари преди години мъжът ми щеше да остане прикован на легло без способни да ходи.
Не обичам кредити и бягам от тях. Колите ни не са нови, не ми е важно. За кола с кредит няма да се набутам. Това, че пестим не значи че не пътуваме. Лятото мъжът ми и детето бяха в Сащ и обиколиха Калифорния и още няколко щата.

# 103
  • Пловдив
Това е твоята гледна точка, а моята е друга. Защо мислиш, че твоята е по-валидна?
Ние изтеглихме голям кредит за операция, пак ако се наложи бихме го направили. Отдавна е върнат. Имаме допълнително здравно осигуряване, дано не се наложи да го ползваме.

# 104
  • София
Колата на лизинг за мен има съвсем други предимства. Единственото ни условие е при необходимост да можем моментално да можем да изплатим въпросния лизинг. Т.е. да не е проблем купуването на момента.

Общи условия

Активация на акаунт