Частни училища - информативно-дискусионна тема - 57

• 58 873
  • 771
  •   1
Отговори
# 465

Хоуп, къде го пусна на пробни?

Еми защо си си забранила личните Simple Smile

# 466
В АК можеш да влезеш и без да си мръднеш пръста. Но може и да си 392 от момичетата.

# 467
Ами старо ви е инфото. Последните години логика няма. Има стандартни училищни задачи за скоростно решаване.

И аз това наблюдавам, макар и с половин око отстрани. Някога изпитът за АК беше уникален и много висока топка. Децата от СМГ масово ходеха само за да се пробват и въпреки сложността изкарваха оценки над 70 и над 80 от 100 възможни. После обаче не се записваха и това не се харесваше на АК. А и с времето започнаха да приемат деца с резултати по 40 от 100 и така им се накърняваше имиджът. И затова от доста годни вече изпитът все повече се опростява и стандартизира, в резултат на което приетите са с по-приличен резултат, а екскурзианти няма вече. И това сигурно е за добро, не мога да кажа, защото логическите задачи наистина не се учеха в училище. А есето не е особен проблем, ако се спазват 4-5 правила и се пише грамотно.

# 468
  • София
Ниските резултати в проценти за АК нямат много общо с точките от НВО, така че аз не бих ги тълкувала по този начин. В годината, в която кандидатства дъщеря ми, първите места бяха заети от деца с около 70% общ резултат, които със сигурност са имали 100% на НВО математика.
Нотарис добре го е обобщил.
В АК можеш да влезеш и без да си мръднеш пръста. Но може и да си 392 от момичетата.
Ако АК е фикс идея за детето, бих го записала например да решава тестовете на Кортезов за тренинг. Изпитът, поне в последните години, е така направен, че изисква концентрация, стратегия и умението да се мобилизираш и преодолееш огорчението между модулите (защото е невъзможно да се отговори на всички въпроси и това стъписва някои от децата, свикнали с формата на НВО). Съответно деца, които се явяват само за спорта имат известно преимущество пред тези с по-лабилна психика, за които доброто справяне е едва ли не на живот и смърт. Откъм умения е ясно - трябва да се покрие стабилно целият училищен материал по математика, нищо че изпитът е през април, и да е налице добра грамотност. Дали трябват уроци е относително, зависи от детето. Ако е от тези, които работят самостоятелно и имат добра училищна подготовка, няма да трябват.

FBID758667249, беше ми много интересно да прочета коментара за Британика, отдавна никой не беше споделял личен опит в темата.

# 469
  • софия
Хм, хм. Може ли да кажа - чак пък хипер зле математиката не е. Не допускайте съвсем да се преувеличава една тенденция, която обяснява коооооооолко е зле мат. е колежа. Не е мат училише, със сигурност, но не мисля, че на фона на други езикови стои чак пък толкова зле.
Моята дъщеря няма нито един урок по мат извън училише и да ви кажа, стои си много добре в унито сега.

Ех този велик изпит и тези велики деца явяващи се преди години, какъв героизъм са постигали. Сегашните въобще за какво се пънат като никога няма да настигнат и да могат да се мерят с величието на предните.

Ние едно време какви неща учихме в училище, а и от години слушам колко пада материала и изискванията в училище пък като цяло светът и следващите поколения по-добре от нас се развиват. Що така?

Нищо му няма на колежа. Явно и  с "по-слаби кадри" постига добри резултати накрая. Не го затривайте така леко. Отделно пак си ходят смгейчетата на изпит за слава и пак не се записват щото "математиката в колежа е слаба".

И не е важно на кое място ще влезеш в училището (което и да е то), а как ще излезеш.

Ако може да си си останал шастлив, устремен и успешен - най-добре.

# 470
  • София
Вярно е че се преекспонира проблемът с математиката. Има несполучливи попадения в учителския състав, но хубавото е, че за разлика от много други училища, в които се дъвчат с години едни и същи преподаватели с едни и същи нерешени проблеми, в АК поне вземат мерки.

# 471
И друг път съм писала по темата прием в АК без допълнителна подготовка. По мое лично мнение децата от “Светата Троица” (СМГ, ПЧМГ и СС) биха могли да се справят на изпита спокойно  без допълнителна подготовка. В повечето случаи е презастраховане от страна на родителите.  Понеже на нас с мъжа ми АК не ни беше първо желание, изобщо не сме си и помисляли да записваме детето на школи, уроци, есета и т.н., вкл. не е посещавало такива и за НВО. Вероятно ако ни беше единствена цел, нямаше да сме толкова смели.

# 472
  • в страната на чудесата
Пчмг има стипендии далеч преди държавното финансиране. Това въобще не променя мнението ми за тъпотата на изискванията. ДУ нямат изискване 20% да са с топ резултати, за да получат моите пари, при положение, че детето ми ден не е било в ДГ или ДУ.

СГ е странна работа. Познавам родители, които споделят, че действително малко не е ок на Нво и пр, но ще имат диплома, която да им позволи обучение в ук 😂😂😂

Амели, математиката в колежа наистина е зле. Аз лично не очаквам да е добре, но няма нужда да се коментира, че е по-добре от другите езикови. Нали доскоро не разглеждахме колежа като езикова гимназия. Разбира се, това не е от сегашния 8 клас. Имат спад в последните няколко години и това е известно за проявяващите интерес. Естествено винаги ще има единици, за които това няма значение, които се оправят, успяват и имат постижения, независимо от тенденцията в училището, в което са.

# 473
  • София
Основните минуси за мен в колежа са голямото натоварване (особено сравнено с останалите училища, които са ми познати) и разликите между отделните преподаватели в нивото на подготовка, което дават, в изискванията и в отношението към учениците. Ставало е дума и за разликите между българските и чуждите учители. Някои катедри правят изключение - английската и българската са добър пример, там няма големи разлики в нивото.  В катедрата по математиката изглежда не е така. Големите изисквания поставят учениците в трудни ситуации. Тогава обаче те стават изобретателни и продуктивни. Например в 12 клас, когато повечето зрелостници едва стъпват в училище, нашите имаха да правят интегриран групов проект по математика, физика и информатика. Нищо повече като указания. Даже и теми не им бяха дали, сами трябваше да си измислят, ама това колко да е дълъг, колко сложен този проект - нищо, съвсем сами се очакваше всичко да свършат. В цялата тази суматоха нямаш време да мислиш, че това или онова уравнение по математика или физика не ти е преподадено, спираш да гледаш на предметите като учебни предмети, а като на проекти и задачи, с които трябва да се справиш. Не е лесно, невинаги и много приятно (макар че на моменти има чувство удовлетворение), но е полезно, защото те прави самостоятелен, дава ти умения и увереност, че можеш с всичко да се справиш. Научаваш да водиш процесите, а не да догонваш събитията.

Последна редакция: пт, 03 фев 2023, 01:44 от Prizma

# 474
Ами нещата за новопостъпващите очевидно са много различни от тези за постъпилите преди 4-5 години.
А инфото за катедрата по математика идва не само от форума. След масовите оплаквания от Ковид насам, които продължават и сега, ми стана любопитно и двама математици, външни за колежа, но пък наясно по друг повод се изразиха точно така: математиката не е зле, а много зле. След това реших да получа информация и от настоящ математик от катедрата. Та така. Всичко се променя. За съжаление не винаги към добро.
Ако АК се равнява по езикови гимназии по отношение качество, то предпочитам езиковите. Поне едни 7-10К ще си спестя. Последните години силно ми се изостри чувството за нужда от удовлетвореност от качеството на услугата, за която плащам или ще плащам. Наблюдавам тенденции и в най-добрите ЧУ, които не ми харесват и ме правят все по-придирчива и претенциозна, а и особено внимателна.

В АК имат някои методи на работа, които развиват качества в някои моменти, но същите методи в други ситуации само създават стрес. Излишен.
А и честно казано, тази мода по АК и фиксация в нашето училище страшно много ме дразни.
И да, до скоро АК във форумът се отричаше да е езикова гимназия, и се равняваше и състезаваше със СМГ. Чела съм излиянията на Ежко на тема математиката в двете училища. Wink

Последна редакция: пт, 03 фев 2023, 00:10 от Fancy

# 475
Точно над твоя пост Призма чудесно обясни една евентуална
разлика, която при моето дете се отрази много добре.

# 476
  • в страната на чудесата
Ох, чак ми дожаля за натоварването на зрелостниците на АК. А как намират време за купони и чалгарии наистина не знам. А понякога си мисля, че някои или живеят в друга вселена или много си вярват...

# 477
Да прочетох всичко и точно в контекста на това и написах някои неща.

# 478
  • София
Хормони…

И аз си мислех, че математиката в колежа е зле к че моят е зле по математика, но пък в университета се оказа, че не е зле. Моето мнение е, че оценка трябва да се дава на база крайния резултат.

# 479
  • София
В колежа не е масова практика учениците да завършват с успех 5,90-6.00. Тези, които успяват, в общия случай не са имали време за купони и чалгарии.

С Фенси съм напълно съгласна, че не трябва което и да е училище да се издига в култ. Училище се избира по много критерии най-вече според детето и нагласите.

Последна редакция: пт, 03 фев 2023, 00:33 от Prizma

Общи условия

Активация на акаунт