Частни училища - информативно-дискусионна тема - 57

• 58 921
  • 771
  •   1
Отговори
# 255
  • София
Лошите езици говорят, че повечето частни училища получават предварително НВО-тата и за това имат високи резултати.
Аз не смятам така, но да споделя какво се говори.
Някой друг чувал ли е тези слухове?

Ахам, всички сме ги чували, нали това е причината да плащаме 8 години за ЧУ 😉

Само да уточня - в СС децата в края на 6 клас държат FCE, което е ниво В2, Обикновено половината явили се на изпита успяват изкарат точки близки до максимума, което се равнява на ниво С1.

# 256
  • София
Някой има ли вече резултати от втори кръг в СС? Simple Smile Дали втория кръг продължава и тази седмица. Ние бяхме миналата седмица в Четвъртък.

# 257
  • Пловдив/София
Сравнението на 145то със СС беше много интересно определено…
Само да кажа, че това с уседналостта и че вече са само деца от квартала без подбор не е точно така. Да, една идея се стесни изборът за Шилер, но познавам няколко деца, които са от различни райони и родителите се ориентираха 3г по-рано за уседналост. Тоест има си концентрация на амбициозни родители, които готвят децата с години за Шилер. Има си и квартални.
Една немалка разлика междудругото е в езика- 145то си заслужава само с Шилер (немски), реално децата учат езика като в Чу- интензивно от ПУК. А ЧУ повечето са с английски.
Базата на 145то е добра, освен двора. Стаите са поддържани, с шкафчета, имат нелоша библиотека, басейн, читави учители по немски.
За съжаление си имат и спецификите на ДУ- храна, лафки, занималня, трудно менажиране при проблемни деца. И да, броят ученици е голям, освен по език.

Честно казано ако живеете по-близо до 145то и основен критерий е НВО и чужд език, може и да си спестите сериозните такси. Но си има повече компромиси със сигурност.

# 258
Някой има ли вече резултати от втори кръг в СС? Simple Smile Дали втория кръг продължава и тази седмица. Ние бяхме миналата седмица в Четвъртък.

Не знам какво ще се постне, защото за първи път пиша коментар и нямам идея откъде се прави. Буквално преди 5 минути получих положителен отговор. Синът ми също беше в четвъртък.

# 259
  • София
Честито! На имейл ли?

# 260
Честито! На имейл ли?
Да, по мейл. Благодаря ви:) На предварителния дори не стигна до втория кръг, затова в момента сме още в несвяст. Само ровех тук дали някой има вече резултати от петък насам🙈Стискам палци и за вас

# 261
  • Blondeville
Честито! Синът ми миналата седмица в четвъртък каза, че тяхната госпожа е изпитвала бъдещи ПУК-чета Blush

Благодаря и за споделения опит, че сте били и на ранния изпит, ето че и при неуспех първия път си има реален шанс втория път!

# 262
От набора на дъщеря ми - сега трети клас, в ПУК, в нейния клас имаше 1 или 2 деца отпаднали със сигурност. И доста в първи и втори клас. В момента са 19 деца.

# 263
От набора на дъщеря ми - сега трети клас, в ПУК, в нейния клас имаше 1 или 2 деца отпаднали със сигурност. И доста в първи и втори клас. В момента са 19 деца.
А по какви причини са отпаднали - родителите не са доволни и са ги отписали, децата не смогват с темпото или по-скоро е било по инициатива на училището?

Последна редакция: пн, 23 яну 2023, 15:27 от Milady_G

# 264
Доколкото разбирам за ПУК в СС някои вече имат получени отговори след втори кръг.
Има ли получени отговори за приети/неприети деца след втори кръг, кандидатстващи за 1-ви клас?

Последна редакция: вт, 24 яну 2023, 10:09 от r.a.aaa

# 265
Днес подписахме договора със СС. В ПУК са 5 паралелки по 14 деца, а в първи клас приемат още 15 деца и сформират наново класовете, като новите деца се разпределят из класове, а не правят нов клас. По 20-21 деца в клас стават след ПУК.  Ако има отпаднали деца просто приемат малко повече от 15.
Нас ни звъннаха на следващия ден и след първи и след втори кръг с отговор, след което писаха и по мейл.

# 266
  • София
Аз познавам дете, преместено от СС по желание от родителите, не заради резултати, напротив, детето е блестящо, красиво и много умно, а заради лошо отношение от страна на съученици. Не съм сигурна, че разбирам на 100% какво имате предвид под "защитена среда", но хората са си хора навсякъде.
Също така това с по-доброто заплащане в ЧУ спрямо ДУ е мит, от първоизточник го знам, особено в съчетание с повече отговорности в ЧУ. /АК е изключение/
Извинявам се за намесата, не е място за и против ЧУ, а и децата ми не учат в ЧУ, споделям информация в отговор на въпрос. Както в много сфери в живота, и училището на децата е малко въпрос на шанс сред какви хора ще попадне.

Последна редакция: вт, 24 яну 2023, 00:57 от Maidenly

# 267
Аз познавам дете, преместено от СС по желание от родителите, не заради резултати, напротив, детето е блестящо, красиво и много умно, а заради лошо отношение от страна на съученици. Не съм сигурна, че разбирам на 100% какво имате предвид под "защитена среда", но хората са си хора навсякъде………..

Ние ще местим детето, което е в ЧУ. Не попадна в защитена среда. Не се разбра с децата в класа и се зароди антагонозъм. Няма оправяне и интегриране вече.

Имат си и побойник в класа, с който колко се оравят не в точно ясно. Може и да е по-добре отколкото биха се справили в ДУ, но не е на 100%.

Нямаме достъп до класната освен на 1-ничка родителска среща. Нямаме достъп до другите учители никога освен пак на тази среща. Нямаме “отношение” на класния към специфични казуси, а и към учебни - хората казват, че аз съм с “високите изисквания”. Не мисля така. Очаквам много от едно ЧУ и има защо. Да не са ставали ЧУ, ако не могат да предложат “повече” качество във всеки техен учител.

Да, сега детето ходи на допълнителни занимания с друга учителка от самото училище. И детето ми в обожава. Явно отново говорим за късмет. Което за мен, за ЧУ е недопустимо. Да не разчитаме на случайността да попаднем на класен беше основния ми мотив за избор на ЧУ. Sad

Сега търсим ново. Информацията не е масова и обективна, за да се направи 100% правилен избор дори и при конкретика в изискванията.

# 268
След ФЛ вече нямам илюзии за защитена среда. Реалността е такава - търся по-малкото зло, за да намаля шанса за тормоз над децата, но невъзпитани и агресиращи деца и дори персонал има навсякъде.

# 269
Ами ЧУ в крайна сметка не са защитен оазис, в който не се случват явления характерни за обществото ни. Въпросът е как администрацията на ЧУ реагира в конкретиката на случая. Винаги сме говорели, че има адекватни и неадекватни.

Аз лично имам опит как СС реагира в конкретна нетривиална ситуация и мога да кажа, че получих максималното възможно съдействие и от администрация, и от психолог, и от директор. Нещата след тяхната намеса не са идеални, но ясно си давам сметка, че и никога не могат да бъдат такива. Защото говорим за деца, в крехка тийн възраст, с различни родители, идващи от различни среди(с различна ценностна система и възпитание).

Последна редакция: вт, 24 яну 2023, 09:50 от Fancy

Общи условия

Активация на акаунт