Частни училища - информативно-дискусионна тема - 57

• 58 848
  • 771
  •   1
Отговори
# 240
  • София, България
Отдавна Шилер не е това, което беше, включително 145-то. В момента имам приятелка с дете 6-ти клас там, последните с нормален подбор преди уседналостта и дори тя вече не е доволна и съжалява, че детето не е записано в частно училище.
Съвсем друг е въпросът, че ако нямате 3 години уседналост в Младост 1А, 145-то е просто мираж, няма какво да го мислите изобщо.

# 241
Milady_G, в темата за частните училища сте. Тук всички родители сме предпочели частното образование, пред държавното. Не се гледа само резултатите на НВО. Сравнението на едно от най-добрите частни училища с, което и да е държавно е много неуместно. Най-малкото- Света София е с голям подбор, т.е. родителите са амбициозни, децата са възпитани, учителите са добре подбрани, а в държавното е- квот' такова Simple Smile

Точно това се опитвам да разбера с въпроса си - с какво конкретно СС превъзхожда държавното? Щом не гледате само резултатите от НВО, какво друго гледате? Не мисля, че само защото нещо е "частно" го прави по-добро по презумпция, независимо дали става дума за образование, здравеопазване и т.н.

Мона Лиза - а от какво конкретно не е доволна Вашата позната?

# 242
Milady_G, в темата за частните училища сте. Тук всички родители сме предпочели частното образование, пред държавното. Не се гледа само резултатите на НВО. Сравнението на едно от най-добрите частни училища с, което и да е държавно е много неуместно. Най-малкото- Света София е с голям подбор, т.е. родителите са амбициозни, децата са възпитани, учителите са добре подбрани, а в държавното е- квот' такова Simple Smile

Точно това се опитвам да разбера с въпроса си - с какво конкретно СС превъзхожда държавното? Щом не гледате само резултатите от НВО, какво друго гледате? Не мисля, че само защото нещо е "частно" го прави по-добро по презумпция, независимо дали става дума за образование, здравеопазване и т.н.

Само да вметна, че това не е тема за и против частното училище!

Решете какви са вашите приоритети и търсете училище което ще ги покрие.
Моите приоритети:
Среда - в единя случай подбрана по знания и умения (тоест по мотивирани деца и родители) във втори случай подбрана по уседналост.
Учебна програма - чужд език вЧУ - излизат с ниво Б1 от държавното ниво няма.
Знания по БЕЛ и математика - голяма част след от съствзания друга от познати в училището.
Допълнителни спортни дейности, ангажираност на децата, заетост в училище.

И не на последно място да навлеза в конкретиката на въпроса Simple Smile В момента в Шилер седмокласници са деца избирани след много други, деца с мотивация и мотивирани родители. Следващите випуски изобщо нямат общо с тези. Тук вече са подбирани от квартала.
А колкото до държавното с риск да опростя значително причинно-следствените връзки мога да кажа, че ключовата разлика между успешния и проваления ученик е МОТИВАЦИЯТА - а неговата  и на родителите му.
В държавното училище ученикът и родителят му НЕ плащат НИЩО. Нещо повече - поради модела на финансиране каквито и простотии да прави едно хлапе, все ще го държат и обгрижват - просто защото носи едни 2000-3000лв на училището.
В частното училище от друга страна родителят плаща и съответно е много по-ангажиран с резултатите на отрочето си. Все пак се е бръкнал дълбоко, за да учи детето му там.
Нещо повече - детето попада в среда, в която повечето деца (под влияние на родителите си) са по-ангажирани с образователния процес.
И още не на най-послено място - качествените учители са изключително малко (преди около 10 години педагогика се влизаше с 2 по БЕЛ ) тези учители разбира се изкат да работят с мотивирани и отговорини деца. Искат да срещат в живота си родители ан които им пука за образованието на детето им. И не на последно място искат адекватно заплащане - това могат да го поучат в ЧУ.

Последна редакция: пн, 23 яну 2023, 11:06 от Hope for Two

# 243
  • София
Сигурност и спокойствие. С дъщеря ми вече шеста година си живея в едно спокойно балонче, че изпращам дъщеря си на сигурно място, където няма да я удрят, крадат, тормозят; няма да търчи през улиците до случайни лавки и най-вече, ако има тормозител в класа, училището има какво да направи, за да го отстрани.
Минала съм със сина си през държавно образование и с какво ли не сме се сблъскали - всичко горе от изброените, плюс още много. Общо взето, пращам го сутрин и през деня го мисля с притеснение какво ще се случи днес. Естествено, не всеки ден, но то е достатъчно 4-5 такива случки на година да се случат, за да се живее с тревога.
В начален курс учителката по физическо ги беше оставила сами в двора, влезли мургави младежи и били няколко деца - синът ми се "разминал" с ритник в гърба, докато бягал.
Между 5 и 7 клас в прехваленото 119то фамозният директор категорично отказваше да се занимае с проблема с трима тормозители в класа, включително ходеше в час да дудне на децата за това колко кофти постъпват родителите им като надигат глас и създават напрежение.
Впрочем, точно в 145то (преди доста години де, но все пак) имаше побой над детето на приятелка.
И това всичко преди изобщо да започнем да коментираме обучението, което няма как да е равностойно в класове с 30 и със 17 деца; нито пък с по-големия брой часове по определени предмети.
Абе, общо взето, с наближаването на гимназиалните класове, които ще са в ДУ, започва да ме тресе треска. Най-добре похарчените ми пари са тези в ЧУ до 7 клас. Ама най-най.

# 244
Бърди, Hope for Two - много полезни коментари и гледни точки, благодаря ви много!

Последна редакция: пн, 23 яну 2023, 11:28 от Milady_G

# 245
Запълват се абсолютно винаги, даже понякога приемат и повече от обявените. Wink

АКо в ПУК са били 70 приети деца, а в 1 клас 78, каквато е стандартна бройка, няма вариянт да не са отпаднали. Аз лично следя всяка година обявените места за 1 клас и не помня последните години да е имало по-малко от 10-12-15 обявени места. Проста аритметика, на която аз вярвам повече, отколкото на казаното от някой...

Относно борйките между ПУК и 1 клас в СС само минавам статистически да кажа:
ПУК приемат 70 деца - 5 класа по 14 деца.
1 клас приемат 15 деца - така децата стават 85
Разпределят ги в 4 класа по 21 деца, което прави 84 деца

Това значи че максимум 1,2 деца след пук може би не продължават. последните няколко години няма деца, които да не са продължили. Във випуска на моето дете със сигурност няма непродължило дете. Така че новите родители не се плашете толкова.

Сигурно ли е че са по 21 деца в паралелка? В 7 клас в момента са 3*20 и 1*21.
Като до миналата година класът беше от 19 деца. Трудно мога да си представя къде в тези стаи се побират 21 деца.
И абсолютно сигурна ли сте, че няма отпаднали? Ако е официална информация - ок. Но една жена каза не върши работа. В нашият клас от ПУК за 1 клас - 2 деца. От 3-ти за 4-ти едно дете.

Това важи поне за два випуска, които знам. Според мен е изключение, че са по 21 деца, но така се получи като нито едно дете не отпадна след ПУК. Може би са очаквали че едно две деца няма да продължат и за това за да запълнят бройкта обявяват нов прием на 15, но понеже не отпадаит и останаха 21 деца. Но в по-долния клас се стремят да са 20 децата.

# 246
  • Blondeville
Milady, болднатото в цитата на rainy съвсем конкретно си отговаря на въпроса, и се припокрива и със следващите мнения.

Ето и моите доводи накратко:

- сериозен подбор още на входа vs прием по местоживеене. Така малко или много вътре влизат амбициозни деца, с амбициозни родители. По-добре детето ми да догонва в конкурентна среда, отколкото да “блести” с имагинерни знания в ДУ, където темпото обикновено е водено от по-изоставащите, или максимум осреднено.

- контролирана среда, не се лутат да пресичат, контролира се влизането и излизането

- по-сигурна среда - не се толерират насилие и тормоз

- разнообразие от допълнителни дейности

- усилено изучаване на англ. език още от ПУК

- подбор и стремеж за привличане на добри и доказани преподаватели

- осигурена храна с доста приемливо качество

- базата (с уговорката, че не знам каква е тази на 145-о конкретно)

Точно това се опитвам да разбера с въпроса си - с какво конкретно СС превъзхожда държавното? Щом не гледате само резултатите от НВО, какво друго гледате?

Последна редакция: пн, 23 яну 2023, 12:24 от blondie_anna

# 247
  • София
Включвам се и аз по темата като уточнявам, че за 145-то конкретно нямам впечатления. От другото Шилер, обаче, в Младост 4, познавам доста родители и с доста противоречиви мнения. Включително част от тях си смениха адресните регистрации и пътуват през половин София, за да са децата им там, защото преди 4-5 години се славеше като добро училище и подборът (извън уседналостта) също беше труден. Обаче към днешна дата никой от тях не е особено доволен. Едните си преместиха детето в частно училище, другите го отписаха от Шилер занималнята и го записаха на частна, трети чакат да избута четвърти клас и тогава ще се местят... Също имат текучество на учители и пак е въпрос на късмет на какъв ще попаднеш.

Освен всичко изброено като предимства на частните училища, с което аз лично също съм съгласна, за мен е важно и това, че там децата не си губят времето - т.е. като са на училище учат. Вярно, че моето е още в ПУК, но оставам с впечатление, че и нагоре в класовете децата наистина учат в училището и дори и да имат домашни, поне не се налага да си вършат работата от часа вкъщи. Приятелите ми с деца в начални класове в ДУ масово след училище преглеждат тетрадки, преписват диктовки, учат букви и т.н. За първи-втори клас говоря. Масово се оплакват, че в занималните нищо не се прави, учителите се оправдават, че децата са много и не могат да се занимават индивидуално с тях и всичко остава за родителите. И тук проблемът не е, че на родителите не им се занимава, а че след като детето е било 8-10 часа в училище, да го караш вечер още 2 часа да пише е издевателство за мен.

Някой назад питаше за Азбуки. Моите впечатления също са косвени от няколко близки с деца там, но са по-скоро положителни. Децата се чувстват добре и учат. Имат доста допълнителни занимания, включително басейн. Нивото не е т.нар "академично" - самите родители признават, че е една идея по-лежерно, но и не мисля, че са ги оставили съвсем да не учат. Струва ми се, че има добър баланс. За мен лично основна причина да не го разглеждам е, че ни е далече, но го имам предвид за малката, ако не успее в СС.

# 248
Milady, болднатото в цитата на rainy съвсем конкретно си отговаря на въпроса, и се припокрива и със следващите мнения.

Ето и моите доводи накратко:

- сериозен подбор още на входа vs прием по местоживеене. Така малко или много вътре влизат амбициозни деца, с амбициозни родители. По-добре детето ми да догонва в конкурентна среда, отколкото да “блести” с имагинерни знания, в ДУ, където темпото обикновено е водено от по-изоставащите, или максимум осреднено.

- контролирана среда, не се лутат да пресичат, контролира се влизането и излизането

- по-сигурна среда - не се толерират насилие и тормоз

- разнообразие от допълнителни дейности

- усилено изучаване на англ. език още от ПУК

- подбор и стремеж за привличане на добри и доказани преподаватели

- осигурена храна с доста приемливо качество

- базата (с уговорката, че не знам каква е тази на 145-о конкретно)

Точно това се опитвам да разбера с въпроса си - с какво конкретно СС превъзхожда държавното? Щом не гледате само резултатите от НВО, какво друго гледате?

Благодаря за конкретните отговори!

# 249
  • София
.........
И в крайна сметка няма твърди правила. В един випуск са 10 отпаднали, в друг няма нито едно дете. Но като правило след ПУК се прави допълнителен подбор на децата на база представяне. В нашият клас са били две деца отпадналите. На мястото на едно от тях е моето дете. В другите класове също е имало по едно-две деца. Заварихме клас от 17 деца. През годините нарастна до 20 деца в момента.

Връщам се на тази тема, че ми стана интересно. Правилно ли разбирам, че твърдите, че в СС след ПУК се прави подбор на децата и е възможно някое да не продължи, защото от училището не му позволяват?

# 250
Лошите езици говорят, че повечето частни училища получават предварително НВО-тата и за това имат високи резултати.
Аз не смятам така, но да споделя какво се говори.
Някой друг чувал ли е тези слухове?

# 251
  • Blondeville
Което за МОН би било полезно, защото?!? Училищата им плащат ли според злите езици Grinning Е, СГ например явно не ги получават, с тия ниски резултати Grinning

Къде ги чувате тия слухове?

Лошите езици говорят, че повечето частни училища получават предварително НВО-тата и за това имат високи резултати.

# 252
  • София
Ама как да е иначе, идват и дават поне месец предварително изпитът, за да имат време децата да го научат, ама не на всички ЧУ, защото някои не показват такива резултати, или пък децата са неспособни да запомнят отговорите.

# 253
  • София
Мхм и нашата директорка вече колко години не може да се нареди на тая опашка, та сме толкова назад в НВОто. Да кажат поне къде да се обади жената.

# 254
Мхм и нашата директорка вече колко години не може да се нареди на тая опашка, та сме толкова назад в НВОто. Да кажат поне къде да се обади жената.

Аз съм много навита да е така Simple Smile
Без това за мен това един т най-тъпите изпити в живота на децата!

Но подозирам,че и при нас нямат идея къде се раздават. Иначе количетсвотото на решени задачи през всяка учебна година нямаше да е в размер около 20 тетрадки голям формат. Simple Smile

Общи условия

Активация на акаунт