Частни училища - информативно-дискусионна тема - 57

• 58 938
  • 771
  •   1
Отговори
# 285
Ще си позволя малко по-различен поглед. Синът ми ходи с нежелание на градина от самото начало. Имам пълно доверие на екип, имам обратна връзка от други родители и деца и знам, че няма тормоз, изолация или каквито и да са страшни неща като изброените. Последните 2 години  стана ясно, че просто той не може да си намери среда, трудно му е да намери всеки път общ език с другите и т.н. Разбира се учители и ние помагаме, но е процес и в крайна сметка индивидуалност. Стана дълго, но идеята е, че комуникацията между децата не върви гладко, това че на едно дете ми му е трудно да се впише не винаги  е по чужда вина, и не винаги е причина да сменя градината / училището, а единствено налага допълнителна работа с него.
Да, чудех се как да го напиша и аз. Много е страшно когато детето ходи с нежелание на училище и то не заради часовете, а заради междучасията. Но истински защитена среда можем да осигурим само в приятелския си кръг. Въпросът е все пак училището да не се движи по законите на джунглата и да има отработени механизми за справяне с конфликтни и други ситуации.

# 286
  • София
Аз не съм съгласна, че средата е проблемът. Когато едно дете не може да се впише на различни места, обикновено проблемът е в него и много вероятно семейството. Аз познавам трудни деца - такива, които не играят добре и не се разбират много с околните. Познавам и такива, които просто си избират средата и имат по 1-2 приятелчета само, но това не ги кара да се чувстват изолирани.

Както има и случаи, когато детето на успява да се впише в дадена обстановка, но в друга цъфти. Тогава не мисля, че оставането трябва да е на всяка цена, колкото и добро да е иначе училището.

И съм съгласна с Hope, че не е ОК да възпитаваме децата, че винаги другите са им виновни.

# 287
  • София
Знаете ли дали неприетите в СС получават най-късно отговор? На мен ми звучи логично, но може да имате повече опит от мен

# 288
  • Пловдив/София
Напълно съм съгласна с поста на мързелче. И моето дете е от трудно вписващите се в социална среда, никога не е ходил с желание нито на ДГ, нито в ПУК, нито в училище. Обича да играе навън с деца, да кара колело, обича междучасията, но седенето на стол и ученето ги мрази още от първа група. Дълго време се обвинявах, че съм избрала грешната ДГ, но според мен си е до дете и особеностите му. Родителскито участие може би е към оформянето на самооценката и трупане на самочувствие, но пак не е 100%.

Нападките към нов потребител, който с нищо не ви е обидил в “непопулярния” си пост, са много грозни, но не е за първи път…А хем не съм съвсем на нейното мнение, но тази снобария “на хора като вас ще пас е по-добре ДУ, не сте на нивото за ЧУ” ми е в повече

# 289
Въпросът не е да се вини някое училище или детска градина, но е факт, че някои деца не се чувстват комфортно на дадено място и просто разцъфтяват, когато си намерят подходящата среда и подход. Нашата задача като родители е да намерим това място. И съвсем не съм съгласна, че, видиш ли, мястото чудесно, учителите се стараят, но детето криво и не се адаптира. Както за нас има работни места, на които не се чувстваме добре и не можем да се адаптираме, така и децата имат право да покажат предпочитания. И не всичко трябва да е на всяка цена и с цел задоволяване на родителски амбиции.

# 290
  • Отвъд алеята зад шкафа
Ами в такъв случай отговорът на въпроса кое е по-добро у-ще - СС или 145-то е родителят сам да потърси и намери правилната среда за точно неговото, специално дете, за да разцъфти, добре поливано и с нужната му светлина. Няма какво да хабим време и страници за резултати от НВО, за родители, за подбор и прочие.

# 291
Пипи, къде ти се привидяха нападки? Че чак и обиждаш на снобария. Всеки от пишещите си каза мнението. Хубаво, лошо, изгодно на питащия или неизгодно - без значение. Нали затова пусна поста, че да сондира мнение. Същия пост го е пуснала и във фейса. Там пък какви фантасмагории и разкази по картинка има...

fauvette, обичайно, ако масово другите деца се справят успешно при тези учители, и само едно не успява, означава точно, че конкретното дете има проблем(независимо какъв).

И за средата не съм много съгласна. След 3-4 клас се образуват групички, и ако тарторът в класа/випуска набележи някой за черна овца, горко ти, ако си в ролята на черна овца. Тогава трудно ще успееш да излезеш от тази роля изобщо. Та това не е проблем в черната овца, а в комплексите на тартора и групичките около него. В този случай има нужда от външна намеса. На психолог, учители и накрая от директор.

Последна редакция: ср, 25 яну 2023, 14:13 от Fancy

# 292
Реално, виждали ли сте да се взимат адекватни мерки в такъв случай.

# 293
Ами в такъв случай отговорът на въпроса кое е по-добро у-ще - СС или 145-то е родителят сам да потърси и намери правилната среда за точно неговото, специално дете, за да разцъфти, добре поливано и с нужната му светлина. Няма какво да хабим време и страници за резултати от НВО, за родители, за подбор и прочие.

Е, нали се каза, че изборът на ЧУ не е само заради резултатите от НВО, а поради много други причини. И да, има деца, за които СС не е добър избор и не се чувстват добре там. Затова има и среща с психолог и не е само до академични знания. И не можем да насилваме дете да бъде в някое училище само защото то е елитно, има високи резултати на НВО или поради факта че е супер престижно детето ти да е там. Може детето да се чувства по-добре в 107-мо, 145-то, ако щете в 126-то и, честно казано, не виждам проблем в това. Дамата попита кое прави СС по-добро училище от 145-то. Отговориха й. Тук темата обаче е друга и тя е, че въпреки че едно училище е прекрасно, дадено дете може да не се чувства добре в него. И това не винаги е по вина на детето. И въпросът е дали да се остави това дете там, където не се чувства добре само защото училището е супер и мама и тате знаят най-добре как се чувстваш или да се търси друг вариант.

# 294
Реално, виждали ли сте да се взимат адекватни мерки в такъв случай.

Ако мен питате, то отговорът е ДА.

fauvette, ама това си е проблем и решение на родителите. Какво да го чепкаме тук. Всеки оценява обстоятелствата, оценява и възможностите за промяна с възрастта, оценява при промяна на училището какво със сигурност ще спечели и ще загуби... Ние можем да кажем личното си субективно мнение за среда и климат, и да се покажат резултатите и начина на работа, политика и концепция.

# 295

Родителят именно това прави - задавайки конкретен въпрос, цели да намери "правилната среда за точно неговото, специално дете, за да разцъфти, добре поливано и с нужната му светлина". Родителят получи съответните отговори, за което любезно благодари, макар някои да съдържаха известна доза сарказъм.

Отделно от горната тема и по повод на съвсем различна публикация, родителят изрази мнение, че, ако някое дете не се чувства добре в дадена среда, то в повечето случаи средата е причината и даде най-добронамерен приятелски съвет да се смени средата. От там се извадиха генерални изводи кое от двете училища е по-подходящо за децата, как се възпитават децата и т.н. - все личностни нападки. Което само подкрепя мнението на родителя - една и съща среда на едни действа благотворно, на други - токсично. Ако ви действа токсично, моето мнение е, че следва да се смени.

Последна редакция: ср, 25 яну 2023, 11:59 от Milady_G

# 296
  • София
Ще си позволя малко по-различен поглед. Синът ми ходи с нежелание на градина от самото начало. Имам пълно доверие на екип, имам обратна връзка от други родители и деца и знам, че няма тормоз, изолация или каквито и да са страшни неща като изброените. Последните 2 години  стана ясно, че просто той не може да си намери среда, трудно му е да намери всеки път общ език с другите и т.н. Разбира се учители и ние помагаме, но е процес и в крайна сметка индивидуалност. Стана дълго, но идеята е, че комуникацията между децата не върви гладко, това че на едно дете ми му е трудно да се впише не винаги  е по чужда вина, и не винаги е причина да сменя градината / училището, а единствено налага допълнителна работа с него.
Да, чудех се как да го напиша и аз. Много е страшно когато детето ходи с нежелание на училище и то не заради часовете, а заради междучасията. Но истински защитена среда можем да осигурим само в приятелския си кръг. Въпросът е все пак училището да не се движи по законите на джунглата и да има отработени механизми за справяне с конфликтни и други ситуации.
Разбира се, че е така. Има деца, които трудно се вписват където и да е и средата не им е виновна. И те не са виновни. Освен такива деца, има и такива възрастни - просто механизмите за справяне са повече когато си взел живота си в свои ръце. Аз говоря за отработен процес за адекватна намеса при физическа или вербална агресия. Това обаче е малка (и най-драстичната част) от причините едно дете да не се впише. В много ситуации виновни действително няма, просто средата не е твоята.

# 297
  • София
Има ли родители на деца в начален етап в Китайското Христо и Евлоги Георгиеви? Имам информация от познати,че детето се чувства спокойно (лош опит с ДУ преди) и харесва училището. Колкото пъти съм минавала има деца да играят навън, което също ми харесва. Виждам че резултати на НВО са добри. Това от което се интересувам е като цяло средата и дали всичко е фокусирано върху китайския/руския за сметка на останалите предмети или нещата са балансирани?
Имам познато дете там. Фокусът е върху езика, за другите неща просто не стига времето.
В зависимост от приоритетите на семейството това може да е плюс или минус.

# 298
Има ли родители на деца в начален етап в Китайското Христо и Евлоги Георгиеви? Имам информация от познати,че детето се чувства спокойно (лош опит с ДУ преди) и харесва училището. Колкото пъти съм минавала има деца да играят навън, което също ми харесва. Виждам че резултати на НВО са добри. Това от което се интересувам е като цяло средата и дали всичко е фокусирано върху китайския/руския за сметка на останалите предмети или нещата са балансирани?
Имам познато дете там. Фокусът е върху езика, за другите неща просто не стига времето.
В зависимост от приоритетите на семейството това може да е плюс или минус.
Освен че не стига времето, но и като цяло са кофти преподаватели. Само по китайски са ОК + две-три изключения от другите. Нездравословна среда!

# 299
  • в страната на чудесата
А може ли конкретно, Пули?
На моя мн близка роднина двете деца са там и са доволни. В начален курс. Без мн напън и амбиция, но спокойно учене.

Общи условия

Активация на акаунт