Частни училища - информативно-дискусионна тема - 57

• 58 964
  • 771
  •   1
Отговори
# 345
Пак не им трябва НВО😀

# 346
ПУли, не зная да са близки, не е ставало дума. Но аз съм местила детето си в средата на годината за 1/5 от това, което пишеш. Не разбирам защо стоят там и защо плащат за услуга, която не само не харесват, но е увреждаща.
За Нво не виждам колко голям проблем е и не е някакъв недостижим рокет сайънс. Но умишлено неработене в клас с цел лош резултат е престъпление.
Децата понякога имат стокхолмски синдром и започват да харесват място, което им вреди. Не бих държала моето и ден, а още по-малко бих си мълчала да мине учебната година. От опит ще кажа, че местенето януари е много по-лесно от това през юни.
И си права за НВО-то, и не съвсем. Но като цяло това е препъни камък, през който трябва да се премине.
Много ти е правилен въпроса и отговора на него - и аз до този извод стигнах, че се касае за стокхолмски синдром + незнание на родителите. И някои други много важни фактори, които не мога да коментирам тук, защото касят междуличностни отношения при възрастните.
Истината е, че хората някак си вярват, че нещата ще се оправят от само себе си, от друга страна ги е страх нещо да не им се случи (и те не знаят какво, ама да не се случи). Хората не обичат да си излизат от зоната на комфорт. В масовия случай, де.  Моя позната, на която детето там е в 5 клас, плюе, плюе, плюе и като й кажа: Добре де, направи това и това, онова и онова... И тя ми заявява: "Еееее, еми то всъщност не ни е лошо училището, бе... Където и да отидеш е все същото!" Ми не, не е същото, мила моя, ама като не иска да чува кво да я правиш.
И другата истина е, че проблемът на това училище е, че собственикът е направил жена си директор. Хората са го казали "От всяко дърво свирка не става". Може да е много мила и добра, но явно откъм административен и организационен капацитет е тотален провал. Иначе е хубавица. Ииииии си бута само своите деца и децата на близкото обкръжение (тях само, ако няма как да избута своите деца, де). Другите деца са едни плащачи на такси, благодарение на които съществува това училище, за да могат да си издундурят някои хора децата и да отидат в Китай. Както казва семейното гуру на шефското семейство (тяхната най-близка приятелка, която коли и беси в училището): "Не искам да избирам университет за децата ми, защото си обещах, че ако имам деца, ще ги подготвя, да са успешни в чужбина. " Това е споделяно и от директорката. Лично мое мнение, че не могат да те подготвят да си успешен в в чужбина. Ако станеш добър, почтен, борбен човек, упорит, амбициозен, работен, широкоскроен и с мироглед, насочен към света, ти ще си успешен и в БГ, и в чужбина.

Фенси, благодаря ти за това,че сподели думите на Керкова - много са точни!

Приятна събота и неделя, лейдис и джетълмен(и).

Последна редакция: пт, 27 яну 2023, 15:39 от Pulitash

# 347
Пак не им трябва НВО😀
Така е, не им трябва НВО. Но детето е зле по БЕЛ, да не кажа, неграмотно, че звучи отчайващо. Не може да структурира добре изречения на български, граматиката му куца, правописът също...  Английският му е С1/С2, но това не помага особено.

# 348
  • София
Пак не им трябва НВО😀
Ама български им трябва. Simple Smile

# 349
  • София
Явно има много наивни хора. Мен няма сила да ме убеди, че резултат от 100 точки е заради това, че не им пука, а не от незнание Sad

# 350
А, че Ялъмов направи училището, за да намери работа на жена си. Това целият капиталов пазар го знае. Wink
Аз лично никога не съм го набелязвала изобщо като повод за интерес. В крайна сметка приятелските деца рано или късно ще свършат. Wink

# 351
Здравейте Simple Smile
Следя темата отдавна, децата ми учат в едно от най-коментираните училища и относително скоро им предстои кандидатстване след 7ми клас.
Искам да попитам за Вашето мнение - ако изключим финансовия фактор, кое училище бихте препоръчали след 7ми клас - Американският колеж или Англо-Американското училище (ААС)? Основната цел ще бъде университет в чужбина.
Благодаря предварително за отговорите.

# 352
А, че Ялъмов направи училището, за да намери работа на жена си. Това целият капиталов пазар го знае. Wink
Аз лично никога не съм го набелязвала изобщо като повод за интерес. В крайна сметка приятелските деца рано или късно ще свършат. Wink
Ох, по дяволите, къде са старите емотикони ....специално, ей онова - търкалащото се.
Стига бе, ти като не можеш да прецениш, че жена ти става само да се хили и че ще ти потопи бизнеса, то тогава целият този бизнес, който уж имаш зад гърба си, дали е твой?!?! Just a question... Все едно мъж ми да ми даде да управлявам инженерингова компания. Смеееех.
Много е страшно това да не можеш да прецениш реално какви възможности имаш, ужас, да пази Господ.

# 353
  • София
Не съм се включвала отдавна, но изчетох последната тема. Много слаб коментар ( да не кажа липсващ) за кандидатстването и на ПУК и на първи клас в СС. Миналата година  писахме много подробно (каквото можахме да изкопчим от децата като инфо), сега никаква информация какво са правили децата на изпита. От майка на дете от нашия клас, чието братче го пиеха на предварителният изпит знам какво е имало като изпит (подобно на нашия), включително карта със съкровища, което си е чиста игра и забавление за децата.
Любопитен ми е изпитът за първи клас. Имам теория, че са тествали изпита на настоящите  ПУК-чета, защото моята госпожица, която като цяло доста споделя ми каза, че учителка която преподава на първи клас им е правила тест, който по обясненията й виждам че включва въпроси от област БЕЛ и Околен свят. Мисля си, че са проверявали нивото на настоящите деца от ПУК за да знаят какво да очакват от кандидатстващите. Като цяло не е бил труден тестът ( по справка с другите родители от класа и това, което техните деца са споделили), но това са субективните представи на децата.

Аз също съм на мнение, че децата не е добре да бъдат в едно училище от ПУК до 12-ти клас. Разместването в класовете в Св.София е колкото неудобно за децата, които са изградили приятелства, толкова и добро за да намерят нови приятелства и да сменят средата. Нашият клас е много задружен, като цяло конфликтите са много дребни и веднага ги изясняват децата. Вече по няколко рожденни дни наблюдавам как се държат децата (винаги се канят всички деца от класа) и мисля, че добре общуват и момичета и момчета. Реално това може да се промени при разместването първи клас, но е причина децата бързо да се адаптират.
Имам сравнение с приятелско дете, което е сега първи клас в държавно училище - 18-то Уилям Гладстон. Цялата детска градина от групата - около 20 деца са съответно сега в един клас. Родителите са доволни, децата също, но аз мисля, че е трябвало малко да ги разбъркат.

# 354
  • в страната на чудесата
Кой Ялъмов? Този от алианц ли или е друг?
Ама какъв Китай? Да хвърлям пари та детето ми да слугува на китайци?!?

# 355
  • София
Здравейте Simple Smile
Следя темата отдавна, децата ми учат в едно от най-коментираните училища и относително скоро им предстои кандидатстване след 7ми клас.
Искам да попитам за Вашето мнение - ако изключим финансовия фактор, кое училище бихте препоръчали след 7ми клас - Американският колеж или Англо-Американското училище (ААС)? Основната цел ще бъде университет в чужбина.
Благодаря предварително за отговорите.

Въпросът има два аспекта: кое училище ще те подготви за по-добра адаптация към университет в чужбина и документално от кое училище ще е по-лесно влизането в чужд университет. По първия въпрос нямам база за сравнение, мога само да кажа, че АК дава много полезни умения - добро писане, умело боравене с информация, навици за проучване, цитиране на източници, работа по проекти, самостоятелност, инициативност, хич не ми се искам да ползвам думата креативност, но да, нещо в тази посока,  ако разбира се, ако това е важно за дадена специалност или университет.
Относно документите за кандидатстване в чужбина - АК издава и българска диплома, която може да е полезна за кандидатстване в Европа. Сигурно и с друга диплома няма проблем, не знам, личният ми опит е такъв - в Европа (UK, NL) с диплома от МОН, за САЩ не е представяна българска диплома.

# 356
Magnollia аууу, това с масовите рождени дни го ненавиждах. С нетърпение чаках да дойде 5 клас за да престанем с тази глупост. Категорично НЕ сплотява клас, катргорично затруднява празнуването на рожден ден, категорично рожденика няма вариант да обърне внимание на никого. А и като сложим минимум по един родител (има такива дето ходят по двама) направо си става малка сватба.

Малкият ми е контактен има приятели в квартала от бебе, ходи и на спорт.
Клас от 20 деца +5-6 деца от квартала + няколко съотборника + 4-5 деца на приятели.
В 5 клас списъка направи сам. От класа покани 4ма. Точно толкова колкото са наистина приятелите му там.
Та приятелствата и сплотяванетп на децата нямат общо с масовките и изхвърлянето на родителите.

Фючърсна Борса и още едни 10-15 фирми Simple Smile Редактирам се...фирмите били 25.

Последна редакция: пт, 27 яну 2023, 21:42 от Hope for Two

# 357
Не, онзи от Алианц си замина отдавна, а и беше направил на бившата си жена едно ГП да продава застраховки. а синчето беше шеф на банката в Русье и само се мОташе по Монако. Дали още е така - не знам. Този тук е "шеф" на холдинг - инвестиционен посредник, разбира ли. При това, което виждам и чувам дали ще му поверя парите си?!
BTW в момента в Китай и Корея (с "творчеството" на японците не съм много запозната, трбва да разпитам приятели, които учат тоз език. Тъй като при тях няма такива драми с учебния процес и ми бягат по тъча)  можеш да получиш изключително висше образование. Но едната ми приятелка, за която написах, че си е преместила детето още в 5 клас ме светна, че в Китай за да учиш висше образование трябва яко, яко математика. И ако за професия като фармацията бих разбрала да се учи математика, щото правиш различни смески, то я ми кажи, за да учиш история на изкуството за какво ти е математика. Единственото, за което се сещам, е че чрез нея можеш да изчисляваш пропорции. Евентуално. Та, не отписвайте Азията - далеч е, трудно е, но наистина обучението там е топ. Особено в инженерните науки.

# 358
  • в страната на чудесата
А стига бе, колко толко ще ти даде Азия

# 359
  • София
Magnollia аууу, това с масовите рождени дни го ненавиждах. С нетърпение чаках да дойде 5 клас за да престанем с тази глупост. Категорично НЕ сплотява клас, катргорично затруднява празнуването на рожден ден, категорично рожденика няма вариант да обърне внимание на никого. А и като сложим минимум по един родител (има такива дето ходят по двама) направо си става малка сватба.

Малкият ми е контактен има приятели в квартала от бебе, ходи и на спорт.
Клас от 20 деца +5-6 деца от квартала + няколко съотборника + 4-5 деца на приятели.
В 5 клас списъка направи сам. От класа покани 4ма. Точно толкова колкото са наистина приятелите му там.
Та приятелствата и сплотяванетп на децата нямат общо с масовките и изхвърлянето на родителите.

Фючърсна Борса и още едни 10-15 фирми Simple Smile Редактирам се...фирмите били 25.
Аз мисля, че в ПУК е нормално децата да канят класа защото градят сега приятелства. Много се съмнявам, че това ще продължи нататък. Евентуално първи клас може, защото ще има нови деца, разместени класове. Според мен нататък ще си канят приятелите. На последния рожден ден на дъщеря ми през ноември освен класа тя покани и деца от другите класове, защото се сприятелили. Покани и 2 деца от детската градина. Това си беше нейно желание и инициатива. Много деца се събраха, да, но и им беше изключително забавно. Но споменавайки, че вече на няколко рожденни дни съм била с класа беше за да акцентирам на обстановката в класа и на това, че децата си играят всички и общуват. Родителите също са готини, което бонус.
Изискването на училището е да се кани целият клас, когато ги извозват от училище. Иначе никой не е длъжен да покани всички.

Общи условия

Активация на акаунт