Частни училища - информативно-дискусионна тема - 57

• 58 953
  • 771
  •   1
Отговори
# 405
  • Blondeville
Alice, няма го в договора, категорично и аз мога да кажа. Но е в декларацията, която се подписва преди изпита, че детето е здраво, и че няма да се разпространява информация за изпита. И аз не го помнех, но си го намерих в пощата.

Жената казва, че се е подписала под такъв текста, каква градска легенда? Сигурно е нещо, което са въвели тази година.

Бърди, тази година за трети път подписах договор ( и то при ранен прием) и няма никъде такива смешни клаузи. Абсолютно наивно е да се вярва на такива приказки.
.

# 406
  • София, България
Според мен се създаде едно невярно усещане, че СС забранява да се говори за изпита, което е абсурдно.
Кой е този орган на СС, който ще обикаля баби, стринки и форуми и ще идентифицира нарушителите?
В тази декларация става дума, според мен, за фрапантни, евентуални случаи на изнасяне на информация относно изпитните задачи чрез снимки, файлове и т.н., а не каквото си обсъждаме тук за лабиринти и срички.

# 407
  • София
Въпросът е, че такава декларация има, явно от тази година, а не е градска легенда. На мен лично ми е все тая де, аз нямам отношение по никакъв начин към това, само изкоментирах, че не е легенда.
Миналата година наистина много подробно се коментираха изпитите, нищо чудно и това да е повлияло Simple Smile Без грам лошотия го казвам, просто си звучи като реална възможност. СС са си в правото да си пазят интелектуалната собственост- изпити, задачи, теми.

# 408
  • Blondeville
Бърди, явно не е от тази година, имам я и аз от миналата.

Но и аз мисля, че прекалено време се отдели на тая точка и ѝ се отдава повече значение от  нужното.

Оставяйки настрана липсата на инфо за самия изпит, като цяло никой почти не писа тази година приеха ли им децата, много деца ли е имало, щастливи ли са били техните след изпита и т.н.

# 409
Моето дете е прието в 1-ви клас (СС) - без връзки, без целенасочена подготовка, тъй като нямахме информация какво представляват 1-ви и 2-ри кръг (дори нямаме близки и познати с деца в това у-ще).
Доста деца имаше на 1-ви кръг, но не мога да се ангажирам дори с приблизителна бройка.
Детето ми беше спокойно и усмихнато преди и след изпитите.

# 410
Много е вероятно въпросната точка да е в тази декларация от много години. Според мен се дължи на факта, че преди време нещата не се случваха в един ден за всички.
И само да отбележа, че е съвсем нормално да не искат да се разпространява какво точно се дава на изпитите, за да не се поставят в неравностойно положение кандидатстващите.
Не е едно и също да забраниш да се изнасят изпитни задачи и да забраниш изобщо да се споделя мнение за училището.

# 411
  • София
Здравейте, дали може някой, който е подписал договор в СС, да ми каже каква е сумата, която се плаща при подписване (за да се запази мястото на детето) - 1 месечна такса ли е? Благодаря!

# 412
През 2021, когато детето ми кандидатстваше за първи клас, са ми изпратили 5 дни преди изпита мейл с декларация. В нея не присъства такъв текст, а само:
- желанието ми детето да се яви на приемна процедура
- няма симптоми на вирусно заболяване
- не е в карантина
- ще спазваме противоепидемичните мерки

# 413
  • Blondeville
seawind, значи е от миналата година.

rozzzi, ако не бъркам беше 1200 евро.

През 2021, когато детето ми кандидатстваше за първи клас, са ми изпратили 5 дни преди изпита мейл с декларация. В нея не присъства такъв текст, а само:
- желанието ми детето да се яви на приемна процедура
- няма симптоми на вирусно заболяване
- не е в карантина
- ще спазваме противоепидемичните мерки

# 414
  • София

Препитването на ПУК в СС съвсем не е било с цел да видят какво да очакват от кандидатстващите за 1 клас. За друго е било. Wink Нещо като външното директорско на големите, с което не само контролират нивото на випуска и всеки един ученик, но и как се справят самите учителки.

Да, напълно е възможно да е това. Нямам опит още с тези директорски контролни. Просто фактът, че е с учителка от първи клас ми направи впечатление и ме насочи към тези мисли. Иначе не виждам нищо лошо да проверяват нивото на децата, а и на новите учителки, което тази година са цели три. Просто всичко, което правят в клас после го виждаме, а този тест не го видях. И понеже детето е бъбриво и ми разказва подробно за деня често, та съм наясно с доста от ежедневието им. Повечето родители не знаеха за този тест и разпитаха децата.

По отношение за неразпространяването на информация от теста и аз мисля, че е от много години. По разкази на моя приятелка, чиито дете вече е 6-ти клас, когато беше кандидатствало тя след приема на всички деца е гледала писмената му работя и как се е справило. Та едно е дете да разказва за лабиринти, птиченца и хапване на банани, друго е родител да прегледа един цял изпитен тест. Аз бих го запомнила наизуст целия и съответно, ако споделя информация ще е много точна и подробна.
Например информация, че е имало лабиринт и картинки, които децата да търсят как може да ориентира някой за самия изпит. Виж, информация, че има задача с точно описание вече и без декларация ми се струва крайно некоректно да се споделя.
На мен просто ми беше любопитно как протича изпита като емоция (мисля, че на тазгодишният предварителен едно детенце се беше разплакало), колко деца, какво им е впечатлението на децата и съответно като е минал изпита дали има приети дечица от форума.

Иначе тъй като съм справедлив човек държа да кажа, че беше права, че децата от ПУК се сприятеляват и извън класа си. Макар да им разминават междучасията на класовете, моето дете има приятели и от другите гласове.

И противно на мнението, че е много голям натиск в СС от ПУК и тормоз с учене за децата - установявам с каква лекота и много интерес научава материала. Учителката по английски е уникална явно, защото всички деца я обожават и отсега дъщеря ми ме пита дали и първи клас ще им преподава. Явно са си коментирали децата, които имат по-големи братчета и сестричета, че в първи клас има нови учители.

Моето дете е прието в 1-ви клас (СС) - без връзки, без целенасочена подготовка, тъй като нямахме информация какво представляват 1-ви и 2-ри кръг (дори нямаме близки и познати с деца в това у-ще).
Доста деца имаше на 1-ви кръг, но не мога да се ангажирам дори с приблизителна бройка.
Детето ми беше спокойно и усмихнато преди и след изпитите.
Честито! Спокойствието преди изпита идва от две посоки - настроението на детето и начинът, по която родителите са го подготвили за изпита (не като умения, а като предразполагане за самия изпит). Но вече спокойствието и усмивката след изпита си зависи от училището, защото всички дечица след изпита бяха усмихнати и щастливи.

За приема на братчета и сестрички и преференцията им не мога да коментирам има ли я или я няма. За миналата година едно приятелче на детето ми не го приеха, при условие, ме имаше братче, което учи там. Две други дечица приятелчета нейни с братчета/сестрички в училището ги приеха миналата година. Тази година на едно от децата от класа на моето приеха на предварителен изпит братчето му. Та има ги и приети и неприети. Не знам какво е съотношението, както и дали при равни други условия (тоест деца с еднакви показатели) предпочитат братче/сестриче, но има логика да предпочитат и не виждам нищо неправилно.

# 415
  • Blondeville
Мога да се подпиша под горното мнение на Магнолия по всяка една точка.

И да си напиша и аз - детето е много щастливо и нищо не му идва нанагорно за момента. Предполагам за ПУК е донякъде очаквано, но въпреки интензивната програма изобщо не е “изцеден”, напротив, прибира се зареден и мотивиран за още. Ако случайно имат домашно (в ПУК рядко имат) това е първото нещо, което иска да направи в петък след училище.

Стана дума и за обратната връзка - ами нямам какво повече да желая - редовна, изключително индивидуална и насочена към конкретното дете, и много полезна. Класната се старае не само по отношение на учебния процес, но и помага на децата да създават приятелства. Учителката по английски също е прекрасна, детето вече почти чете и на английски, по нейна препоръка му купихме книжки на английски и с баща му се изненадахме колко е дръпнал за един срок.

Имаме телефона на класната и всеки е свободен да я потърси при нужда, аз лично гледам да не злоупотребявам.

# 416
Здравейте,
чета темата отдавна, но досега не съм писала. Включвам се във връзка с тазгодишния прием за ПУК в СС. Едното ни дете е в училището, a братчето й беше прието на предварителния изпит. Информацията за протичането на самия изпит, която получих от него беше изключително оскъдна. По думите му са обикаляли училището, играли са, рисували са някакви неща и са си говорили с госпожите. Отиде и на двата кръга спокоен и излезе щастлив, било много забавно. От голямото ни дете знам за братчета/сестричета на нейни съученици, които не бяха приети на предварителния, но все още не знам какво е станало на редовния прием. Та в тази връзка, има или няма преференция за братче/сестриче, не знам.

# 417
  • София
И впечатленията на моето дете миналата година бяха същите. Аз помня добре декларацията, че няма да изнасяме информация за изпита, защото много се смях като излезе синът ми и ми каза, че са гледали детско, пели са песен на турски (Thinking), бяха си правили някаква гривна, която беше останала за тях - т.е. нищо съществено не можах да разбера.

Той също се справя добре за момента, не се чувства претоварен, макар че аз виждам голям прогрес в много отношения - изненадващо дори и рисуването му драстично се подобри. Английски почти не беше учил в държавната градина, но сега е наравно с класа (поне по отношение на материала, който взимат в час, със сигурност има деца, които са много по-напред по други показатели).

# 418
Здравейте,
Налага ми се да сменя детската градина на детето и реших да се ориентирам директно към градини към частни училища, за да спестим местене в ПУК.
Чисто районно, съм се насочила към Българско Школо и Британика Парк Скуул.
Имате ли някакви отзиви за обучението в начален етап?
Виждам, че и двете имат доста посредствени резултати в 4 клас, а в 7 клас вече са приемливи.
Детето има потенциал и лесно надгражда, но има нужда от ясни граници и последователност. Не съм сигурна, че прогресивните паралелки на БШ ще са подходящи за него.
Не държа на ранно обучение по чужд език.
Благодаря!

# 419
Здравейте. Британика е ново училище, и на предходни НВО децата не са минали пълния подбор и курс от ПУК до изпит. Миналата година дръпнаха доста напред и вече са в топ 10 /за 2022г./, вижте тук: https://ivandavidov.github.io/nvo

Аз и друг път тук съм споделяла отзиви, много сме доволни /дете в ПУК и друго в първи клас/. Харесва ми амбицията за учене и резултати, и се надявам тази година да са още по-добри. Откъм материална база едва ли в България има по-добро училище /или поне е едно от най-най/. Обратната връзка е много подробна, адекватна и редовна. Учителите са перфектни. Децата ходят с желание. Ако имате конкретни въпроси - питайте.

Здравейте,
Налага ми се да сменя детската градина на детето и реших да се ориентирам директно към градини към частни училища, за да спестим местене в ПУК.
Чисто районно, съм се насочила към Българско Школо и Британика Парк Скуул.
Имате ли някакви отзиви за обучението в начален етап?
Виждам, че и двете имат доста посредствени резултати в 4 клас, а в 7 клас вече са приемливи.
Детето има потенциал и лесно надгражда, но има нужда от ясни граници и последователност. Не съм сигурна, че прогресивните паралелки на БШ ще са подходящи за него.
Не държа на ранно обучение по чужд език.
Благодаря!

Общи условия

Активация на акаунт