Частни училища - информативно-дискусионна тема - 57

• 58 905
  • 771
  •   1
Отговори
# 435
Симеон Велики са пуснали пълни стипендии за 5 клас.
Може ли повече информация? Не го намирам на сайта.

# 436
  • в страната на чудесата
Ами да, няма никакви промени. Дрита е с ново име. И доста хора се объркали и напуснали. Това ли казвате? Че всичко си е същото, само сградата и името различни?

# 437
# 438
Това е заради възможността училището да вземе държавното финансиране.

# 439
  • в страната на чудесата
Аз адмиририрам държавно финансиране за чу, и смятам, че законът е мн глупав с изискването за % безплатно обучение. Изключително тъпо е да не се финансират частните училища с полагаемата за ученика субсидия.

# 440
Аз адмиририрам държавно финансиране за чу, и смятам, че законът е мн глупав с изискването за % безплатно обучение. Изключително тъпо е да не се финансират частните училища с полагаемата за ученика субсидия.
+100000000 и аз съм на това мнение.

# 441
  • София
Честита ваканция Simple Smile

Няколко приятелки си коментираме, че сега техните деца ще кандидатстват в НУКК за първи клас. И понеже съм в инсомния период и реших да видя какво мамма казва за лицея. Започнах да чета последната тема (стартира с миналогодишното кандидатстване). На втората страница вече бях втрещена от подготовката, систематизацията и усилията хвърлени от децата и родителите за тази подготовка. Някои започват да се готвят от 3 годишни систематично, други се явяват на изпит на 6 години за да може родителя после като провери работата на детето да прецени какъв е типа задачи. То са изрешаване  на Азбуките и то по няколко пъти, на Моливко, на разни знайни и незнайни помагала. Ходене на Ментална аритметика, на някакви Монтесори подготовки, систематизиране на задачите, които се дават по типаж, пробни изпити всеки ден един месец преди изпита. И си рекох - какъв ужас! То значи “изпитчето” в Питагор и Света София е бъзик работа.
Да, аз смятам, че подготовката на детето не трябва да е последния месец - зор и напрежение, а просто непрекъсната и постоянна грижа и обучение от раждането. Но не и такова безумно нещо, което прочетох в тази тема.
И си мисля… ако за да влезе едно дете в училище е такъв зор и планиране, после как детето се справя нататък.
Ей тоя цитат направо ме ококори:
“ Всичко е шаблон! Всяка задача си има логика и подход! Детето трябва да научи именно тези шаблони и всичко става мноооого много лесно. Има 10 задачи:
2 математически задачи - едната обичайно е събиране/изваждане, другата по-голямо/по-малко
2 задачи по български - често едната е за сричков анализ, другата е звуков
1 лабиринт
1 задача за логика
1 задача за огледален образ/прерисуване
1 задача за пространствено мислене
1 задача за памет
1 задача коректурна проба - за изчерпване/бързина, задраскване.
За всяко едно "направление", ако мога така да го нарека, има по 5-6 вида задачи. Трябва да си ги извадите от учебниците, да си ги систематизирате, да откриете въпросния "шаблон" и да помогнете на детето да го научи. И после много, много, много упражнения, за да затвърди шаблона и да знае как да го използва.”

# 442
  • Blondeville
Магнолия, типът задачи така описани не звучат сложни, но от описаната подготовка ме заболява глава Grinning

Явно “шаблонът” е ключът към бараката, ама то какъв пък шаблон за лабиринт, звуков анализ, събиране и изваждане…

# 443

Бях се насочила първоначално към него за дъщеря ми (след 4кл), но съседката изобщо не е доволна, на фона на парите, които плаща за това училище. Да не говорим, че резултатите от НВО са покъртителни

# 444
Големия ми син е в Цар Симеон , но сме за първа година, той е в 7 клас . На края на годината ще стане ясно. Но да таксите им са високи.

# 445

Бях се насочила първоначално към него за дъщеря ми (след 4кл), но съседката изобщо не е доволна, на фона на парите, които плаща за това училище. Да не говорим, че резултатите от НВО са покъртителни
Предполагам че резултатиете на НВО не са високи защото приемат и деца с обучителни трудности.
Имам познато дете, което наистина на НВО не се справи, но където и да учеше нямаша да се справи.
Но пък в малък клас и много внимание в Цар Симеон, научи три пъти повече от колкото щеше да научи в ДУ в което беше. И за този тип деца, без състезателни качества, без концентрация и трудности трябва да има качествени училища.

За съжаление НВО (което за мен е най-тъпият възможен вариант) е фактор за продължаване в следващото образователно ниво.

# 446
Принципно съм съгласна, както с мнението за НВО, така и за децата с обучителни проблеми.
Ама резултатът им по БЕЛ - 71,94  и МАТ - 59.38 от 17 деца показва, че средно са си доста зле. А не да е само причнината в едно-две деца. Та те са по-назад дори от Откривател и някакво ЧСУ "П.Р. Славейков".

Между другото, сега се загледах в резултатите на Свети Георги. Ами и те са мега, гига, хипер зле. Аз лично, ако плащам толкова пари, пък дори и детето да не продължава в БГ системата, пак бих се запитала защо по... ягодите 31 деца това училище не успя да ги изучи поне за 80 точки на тези посредствени, като ниво на необходими знания НВО? Явно ще си останат, като луксозен хотел с опция за придобиване на диплом за 7 клас.

# 447
Не ги мисли. По принцип да имаш хотели не се иска високо НВО.

# 448
Принципно съм съгласна, както с мнението за НВО, така и за децата с обучителни проблеми.
Ама резултатът им по БЕЛ - 71,94  и МАТ - 59.38 от 17 деца показва, че средно са си доста зле. А не да е само причнината в едно-две деца. Та те са по-назад дори от Откривател и някакво ЧСУ "П.Р. Славейков".

Между другото, сега се загледах в резултатите на Свети Георги. Ами и те са мега, гига, хипер зле. Аз лично, ако плащам толкова пари, пък дори и детето да не продължава в БГ системата, пак бих се запитала защо по... ягодите 31 деца това училище не успя да ги изучи поне за 80 точки на тези посредствени, като ниво на необходими знания НВО? Явно ще си останат, като луксозен хотел с опция за придобиване на диплом за 7 клас.

Предполагам, че просто никога не си се сблъсквала с такива деца.
Детето което познавам, обясняваш схваща и на следващият ден все едно, че го чува за първи път.
Това е функция на мозъка. Няма как да я промениш. Въпроса е, че примерно по история се справяше прекрасно. И защо да не се предложи на това дете добро образоавание въпреки, че по математика едвам вързва три.

Все повече училища залагат на НВО като опция за продажба на услугите си. В това няма нищо лошо - модерно е в момента, докато не се намери друг формат за оценяване на истински знания и умения придобити в училището.

# 449
Ти не разбра. Аз съм виждала и съм наясно. Това, което казах е, че ниският среден резултат не се дължи САМО на едно-две такива деца, а на средната посредственост.
8 деца с оценка 5 + 8 деца с оценка 5.5 + едно с оценка 3 не дават обща оценка 4. Wink Примерно.

Нот, те са на хотел, а не, че притежават хотели. Вероятно има и такива притежатели, но не са всички. Неслучайно преди 7 клас доста започват панически да търсят училище, в което да се преместят.

Ами на мен НВО не ми е самоцел. Но знаейки какво се изисква, като ниво на знания по математика и след като съм огледала едни 10-тина НВО назад във времето смея да твърдя, че НВО всъщност си е един много добър измерител на елементарните знания и ниво по математика. И в случая не говорим за максимуми. Говорим наистина за базови знания, измерени със супер елементарни задачи. Ако едно училище не е успяло да постигне средни базови знания на това елементарно НВО за 70-75-80 точки, значи не си е свършило работата. Чудесно си е НВО в първоначалния му замисъл да измерва качеството на обучение и нивото на знания, а не извратеният вариянт, в който го докара МОН - да е изпит за влизане в гимназия. Ако беше останало само измерител - резултатите щяха да са още по-стресиращи, защото сега дори това ниво се дължи на масово паралелно образование, надграждащо училищната скамейка.

Какъв да е другият формат за оценка на знания и умения? Навсякъде са изпити. Само формата малко се различава. А НВО и по двата предмета мери базови знания, а не нещо свръх та да ги заклеймяваме чак толкова. Ако се абстрахираме от частта с конкурсното начало за вход в гимназия и обективно погледнем самите тестове и задачи на НВО, ще се види, че нивото е посредствено. И е много близо до така фаворизираните ПИЗА задачи. Ако на това посредствено ниво деца от частни училища не успяват, значи нещо не е наред. Сами си отговорете какво всъщност не е наред. Wink

Последна редакция: чт, 02 фев 2023, 11:17 от Fancy

Общи условия

Активация на акаунт