Частни училища - информативно-дискусионна тема - 57

• 58 848
  • 771
  •   1
Отговори
# 510
  • София
Мисля, че ДЗИ по езици изобщо не трябва да се сравняват. Определящо за нивото на владеене на един езика според мен е да речем САТ за английски, DAF за немски и т.н и разбира се точките, с които е взет.

И те не са непременно точен показател, но по-добър просто няма...  ДЗИ по език пък  съвсем не са.

# 511
Пенсионирана русалка, точно това имам предвид. Няма как да учиш профилна физика или математика, билогия или химия на даден език и да не го владееш, но пък на ДЗИ да изкараш 5 или 4. Просто не трябва да се сравняват. Резултатите от ДЗИ може да се ползват за база, когато редиш желания след 7 клас (поне за мен)

# 512
Защо не оставите майките на седмокласници и прочие бебешори да се оправят сами😀

# 513
  • София
НЕГ и Испанската са държали ДЗИ по английски на ниво B1, а АК - на В2. Не е коректно сравнението

Сравнението между английски и други езици - още по-малко.

# 514
  • софия
Защо не оставите майките на седмокласници и прочие бебешори да се оправят сами😀
Като видях публикацията от стария потребител, вярваш ли ми, че си казах  "Ех, сега и Нот да беше тук". И като те "видях" и теб тъй мило ми се строи, почти като в старите години и даже чудесни, бих казала, времена...

Тенкс фор каминг араунд.

По същество- не ги оставяме, защото ги обичаме.

# 515
  • София

... Големият в момента не стои по-зле от ученици на МГ-тата, никак даже. ...

И досега не съм видяла някой от тях (много) да учи. Имам още няколко години...   Grinning

Разкажи малко как е в ТУ Айндховен - знам, че имат почти целодневно лекции. Те достатъчни ли са за подготовка за изпити и домашни задания или се налага и самоподготовка?

# 516
  • София
Призма, 
Скрит текст:
Никак не са достатъчни. Simple Smile Трябва яко учене вкъщи. Постоянно! 4 сесии годишно и между тях колоквиуми или домашни с оценка. Практически от сесия излизат и влизат в следващата. Ще разказвам в наборната, като добия повече впечатления.

Аз като казах, че не съм видяла да се учи в АК, не съм казала, че съм видяла топ резултати. Grinning Grinning Grinning Само яваш-яваш, което е подобно на маняна, но без тази припряност.

# 517
  • Пловдив/София
Аз нямам мнение още за гимназиите, но се включвам към родители на гимназисти- наистина ли масово се слуша чалга и ако не ти харесва, си вечният аутсайдер? По мое време си разделяхмв купоните, една част от класа (с по-ниските оценки, но по-отворените) си слушаха чалга и рап и на такива купони ходеха, друга част слушахме рок и ретро и си правехме наши купони. Но не е като само 1 дете в класа да е така.
В университета беше по-тежко, всичко беше чалга, вероятно защото това се слуша масово в по-малките градове, а повечето колеги бяха от такива (не го казвам с лошо, те бяха по-готините).
Сега още 8 годишните май си говорвт за музика и моят си и приятелите му мислели чалгата за гадна, но други деца я харесвали (вероятно копие на родители, не вярвам да имат собствен вкус).
Предполагах, че и нагоре ще вървят така разделени в музикално отношение, а вие че убихте с това “преглъщаш и си ходиш на чалга купони, иначе оставаш без среда”.
Не отминава ли модата на чалгата сред младите?

# 518
  • софия
Споко Пипи, има си компании за всички.

# 519
  • София
У дома си всеки слуша каквото харесва. На някое "домашно" с 5-6 приятели може да се слуша и рап, и рок. Но съберат ли се 30-40 на парти и почва "От София до Банско, ще гърми шампанско!" SmileSmileSmile  Не се плаши!

# 520
  • Отвъд алеята зад шкафа
Пипи, има успешен и щастлив тийн живот и без чалга, спокойно. Аз съм много крайна в това отношение.

# 521
Аз съм завършила колежа преди твърде много време, за да знам как е сега, но има някои базови неща от образованието там, които ги няма в другите езикови гимназии. Дали са плюс или минус много зависи и от конкретното дете. За мен това бяха; целенасоченото създаване на общност (разместването на класовете, извънкласните занимания на територията на училището); ученето да учиш, да мислиш и да пишеш - презентации, проекти, лабораторни упражния и доклади; редовните тестове/куизове, които те учат да учиш системно, не в последния момент; работа в група; чужденците учители за английския.
Имаше и неща, които не ми харесваха - основно култът към заминаване в университет в САЩ и фактът, че някои от споменатите учители чужденци бяха мноооого зле откъм знания. Говоря си с някои от учителите, които останаха, казват, че нивото е паднало, но може да има и известна носталгия по отминалото време, а и те вече не са млади, та предполагам все по-малко им пука.
ПП Не знам какво се е случило с математиката, по наше време бая ни гърчеха Grinning

# 522
Здравейте!
Нова съм в темата след като снощи реших да изчета всичко от тази и предишната тема. Ориентирах се относно елитните частни училища. Виждам, че за доста от тях прием има от подготвителна група и след това за първи клас почти няма места, което на нас ни дава по-малко от година време да решим дали искаме да се пробваме за някое от тях. Въпросът е, че дъщеря ми (набор 2018г) е изключително музикално дете, слуша класическа музика всекидневно с невероятен интерес, опера включително, учи по слух партиите на инструментите.. Посещава уроци по пеене и пиано. Не виждам в кое от елитните училища може да обърне достатъчно внимание на това, ако решим да учи и я приемат в такова. Да разбирам ли, че наистина няма профилирано частно музикално училище или поне с такава паралелка, а в същото време да държи ниво и по останалите предмети от първи клас нататък?
Мислим за НМУ, разбира се, но там си има и минусите с езика особено (общообразователно може би е над средното ниво до 5 клас). Влязох в сайтовете на някои училища с изкуства, но всички те са с изобразително такова- музика не виждам никъде.
Ако пък решим да я запишем в елитно частно, не знам дали ще остава време след училище за музиката, тъй като оставам с впечатлението, че децата са доста натоварени и така или иначе се преуморяват през деня... Еднорог ли търся? Grinning

# 523
  • софия
Скрит текст:
Аз съм завършила колежа преди твърде много време, за да знам как е сега, но има някои базови неща от образованието там, които ги няма в другите езикови гимназии. Дали са плюс или минус много зависи и от конкретното дете. За мен това бяха; целенасоченото създаване на общност (разместването на класовете, извънкласните занимания на територията на училището); ученето да учиш, да мислиш и да пишеш - презентации, проекти, лабораторни упражния и доклади; редовните тестове/куизове, които те учат да учиш системно, не в последния момент; работа в група; чужденците учители за английския.

Имаше и неща, които не ми харесваха - основно култът към заминаване в университет в САЩ и фактът, че
Скрит текст:
някои от споменатите учители чужденци бяха мноооого зле откъм знания. Говоря си с някои от учителите, които останаха, казват, че нивото е паднало, но може да има и известна носталгия по отминалото време, а и те вече не са млади, та предполагам все по-малко им пука.
ПП Не знам какво се е случило с математиката, по наше време бая ни гърчеха Grinning

Такова нещо няма!
На няколко пъти попадам на такова мнение и май никога досега не съм коментирала. Няма целенасочено кандидатсване или насочване към Щатите.
Най-много от учениците кандидатсват в Нидерландия, преди време имаше сериозен дял в UK.  Европа си остава предпочитана дестинация.
Може би навремето в бурните години след демокрацията, когато емиграцията си беше цел на много хора, кандидатсването да е било силно ориентирано към САЩ. Сега не е. Може би от 160 деца - 20-30(ама преко сили, максимум)  да са кандидатствали там. И всъщност Брекзит много помогна за това.

# 524
  • Отвъд алеята зад шкафа
s.ganeva еднорог е, да. Или музиката трябва да се наваксва в извънучебно време, или математиката, БЕЛ и АЕ. Не съм проверявала какви са им резултатите в музикалното училище, може и да не са толкова лоши. В ЧУ се учи цял ден, но не е невъзможно да се организират 2-3 пъти уроци по музикален инструмент.

Може би се смята, че има култ към университети в САЩ, защото е училището в БГ, от което най-много деца се насочват в тази посока. За мен е логично да им хрумне, при положение, че имат и американска диплома. САЩ не е популярна дестинация в това отношение заради високите такси.

Общи условия

Активация на акаунт