Частни училища - информативно-дискусионна тема - 57

• 58 823
  • 771
  •   1
Отговори
# 525
  • Пловдив/София
Ако сте убедени, че музиката е нейното нещо и ще ходи почти ежедневно на уроци, не бих избрала изобщо ЧУ- без значение академично или не. Всички ЧУ са поне до 16.30ч и да, децата са уморени.
Ако има кой да я взима на обяд и да я води на пиано и пеене- по-добре ДУ с добър начален учител, близо до вас. Език може са научи лятото по академиите на ЧУ (и ценово ще е по-изгодно) плюс поддържане с уроци или курс през годината.
Логистично няма да ви е лесно,  но не виждам защо детето ще фокусира целия си ден върху второстепенни неща (при вариант Чу так ще се получи)
Иначе вижте Фюжън- има танци и актьорско, май и пеене. КО имаха хор също, но там се учи сериозно математика и сами си казват, че не са иновативно, а класическо училище (не ми харесаха честно казано).
Един въпрос, ако може- на каква възраст започнахте уроците по пеене и пиано?

# 526
@Амели и @gadamer, да, аз все пак казах, че съм завършила преди много време. Точно в тези години се засили предпочитанието към Европа, но по-голямата част заминаха за САЩ и си имаше сериозен фокус. Никой не ни е насочвал или настройвал открито, но масата се задвижваше и се "очакваше" или "подразбираше", че това Е следващата стъпка.

# 527
Един въпрос, ако може- на каква възраст започнахте уроците по пеене и пиано?

Пеенето започна на 3.5г (в Бонбон е, групово), а пианото от септември сега (4.5г), но единствено с уговорката, че ще е за основа към мечтаната от нея цигулка Laughing Още се молим да размисли и да вземе виолончелото, но за сега е категорична...
Благодаря за насоките, ще проверя училищата, за които говорите.

# 528
S.ganeva, ние по подобни причини се отказахме от ЧУ в начален етап.  Евентуално за след пети клас ПЧМГ или ако дотогава интересът му към изкуства/спорт намалее - някое от другите ако успее да влезе. Имаме "топ" ДУ по район и  логистичната възможност да го водим след училище на каквото иска и вярваме, че за него конкретно на тази възраст е важно да му позволим да развие интересите си.  Ако имаше добро ЧУ до обяд - вероятно щяхме да се ориентираме натам, но засега не намирам нещо, което да отговаря на изискванията ни.

# 529
  • Пловдив/София
S.ganeva, ние по подобни причини се отказахме от ЧУ в начален етап.  Евентуално за след пети клас ПЧМГ или ако дотогава интересът му към изкуства/спорт намалее - някое от другите ако успее да влезе. Имаме "топ" ДУ по район и  логистичната възможност да го водим след училище на каквото иска и вярваме, че за него конкретно на тази възраст е важно да му позволим да развие интересите си.  Ако имаше добро ЧУ до обяд - вероятно щяхме да се ориентираме натам, но засега не намирам нещо, което да отговаря на изискванията ни.
Не знам защо не отговарят на “пазарното търсене”, според мен все повече родители искат ЧУ до обяд, с опция платени дейности след 14ч да кажем. Особено важно става в прогимназия, а и там гъвкавост 0. На моя второкласник любимо му е да ходи до обя- тогава ходи с желание, а следобедните часове ги мрази, защото няма грам концентрация за тях. Уж да леки, но винаги е вмъкната и самоподготовка, която си натежава в структурирана среда за някои деца.
Ясно, че искат да вземат пълна такса, но аз и на 60-70% бих се навила, ако следобедът е свободен за други дейности. Пък с платени дейности таксата може да стане и 110-120% при някои деца, с добавена уникалност на пазара.
Накрая ще открия сама едно Чу Simple Smile)

# 530
Защото основното пазарно търсене е за другото. Много по-малко родители искат и могат да се занимават с дете всеки следобяд.
Отделно простата аритметика показва, че няма как да набуташ 10 часа Мат, 10 часа Бел и 10 часа език + МОН -ските разказвателни+ задължителните спорт, рисуване, музика и т.н в часове до обяд.
ПЧМГ е изключение и тяхната програма след 4 клас е различна от стандартното ЧУ. Освен това не са съвсем до обяд, а до ранен следобяд.
При нас няма часове по самоподготовка. Има си стандартни часове.

До обяд са ДУ, при това не винаги.

# 531
  • София
Ние и друг път сме го говорили това, но Пипи вероятно е забравила или не го е осмислила. Айде пак - Пипи, в ДУ 6 клас в момента имат четири пъти седмично по 7 часа и веднъж по 6. Това са задължителните часове по МОН. Започват в 7:30 и свършват в 13:30. Направи си аритметиката в колко ще свършат при нормално започване на учебния ден в ЧУ. Добави към това всекидневни домашни и виж колко до обяд ще свършат. Не е лошо да добавиш и допълнителната работа вкъщи/с учител за наваксване на тези по два часа повече на ден, които има в целодневно ЧУ.

# 532
А да, това е сигурно 5-ти път, в който се обяснява.

Аз учейки в ДУ никога не съм приключвала ученето с излизане от сграта на училище. Послед куп домашни за следваш ден и то си станало цял ден учене.

# 533
  • Пловдив/София
Ние и друг път сме го говорили това, но Пипи вероятно е забравила или не го е осмислила. Айде пак - Пипи, в ДУ 6 клас в момента имат четири пъти седмично по 7 часа и веднъж по 6. Това са задължителните часове по МОН. Започват в 7:30 и свършват в 13:30. Направи си аритметиката в колко ще свършат при нормално започване на учебния ден в ЧУ. Добави към това всекидневни домашни и виж колко до обяд ще свършат. Не е лошо да добавиш и допълнителната работа вкъщи/с учител за наваксване на тези по два часа повече на ден, които има в целодневно ЧУ.
А ПЧМГ как успяват?
Съгласна съм, в 14ч може да не е реалистично в 5-6 клас, но към 15ч вече е възможно. А стартът не е чак толкова по-късно от 7.30- с около 30 до 60 минути…
Най-обичам при някаква идея или дискусия да се отговори “а не, то няма начин”.
В БШ например седми клас са до 15ч. Явно е възможно.

# 534
Ти май наистина не четеш изобщо.
ПЧМГ старират много по-рано от всяко друго училище. Поне един учебен час. Последно знаех за нещо от сорта на 7,30. Свършват в ранен следобяд. И програмата им е различна от стандартните 30 часа по основни предмети.

# 535
На сайта можете да видите програмата преди да си измисляте.
Два пъти в седмицата 13:50, три пъти 14:40. Започват в 8:00.

Последна редакция: пт, 03 фев 2023, 19:27 от Spensa Nightshade

# 536
Кое си измислям? Написах, че последно знам, че почваха. Не ми е цел всяка година да им гледам разписанието. Лично съм била на отворени врати, на които тогава казаха, че ги искат в 7,30.
Сега започват в 8 ч. За сведение в нашето училище започват в 8,40, или както съм казала точно един учебен час по-рано.
В 5 клас при нас има 10 часа БЕЛ, а в ПЧМГ са 6. Английски при нас 10 ч.  срещу 3 часа.
Нищо измислено няма. Wink
В повечето дни започват един учебен час по-рано и свършват 2 часа по-рано. Ако нашите започваха в 8, недай си боже, щяха да свършват в 15,50 ч. Ставаш по-рано, за да спечелиш свършване в 14,40, вместо 16 при по-малко часове по някои основни премети.

Така, че за Пипи, ПЧМГ могат при определени условия. Ако ти харесват - давай!

Последна редакция: пт, 03 фев 2023, 19:35 от Fancy

# 537
Някой с информация за Първа частна английска гимназия

# 538
Не се ли отегчават децата при толкова часове по език, години наред.

# 539
Не се ли отегчават децата при толкова часове по език, години наред.
Ох, защо го зададе този въпрос? Joy Дано не се нищят пак сертификатите по АЕ. Като почнах да чета за ЧУ, в 7 кл. покриваха В2, сега - С1. Вчера майка от онова училище (за което само добро или нищо) ме коригира, че е С2. Joy

Общи условия

Активация на акаунт