Частни училища - информативно-дискусионна тема - 57

• 58 831
  • 771
  •   1
Отговори
# 540
  • София
А не се ли отегчават децата с толкова часове по математика (или каквото друго си избереш), години наред?

# 541
Не се ли отегчават децата при толкова часове по език, години наред.
Ох, защо го зададе този въпрос? Joy Дано не се нищят пак сертификатите по АЕ. Като почнах да чета за ЧУ, в 7 кл. покриваха В2, сега - С1. Вчера майка от онова училище (за което само добро или нищо) ме коригира, че е С2. Joy

Нищо не си разбрала от прочетеното. Но ми е интерсно тази злост на какво се дължи? Вече не знам кой поред пост се излагаш. Вместо да плюеш и злобееш по чуждите училища, напиши обективно какво харесваш и какво не харесваш във вашето.

Иначе и на мен над 12 часа МАТ ми се струват отегчителни, натоварващи и стресиращи, и поради това детето ми не го и пробвах дори. Предпочитам нещо по-балансирано, като 10/10/10. Wink

# 542
  • София
А не се ли отегчават децата с толкова часове по математика (или каквото друго си избереш), години наред?

Принципно зависи кога и кой го избира нещото, независимо дали е език, математика, икономически дисциплини, програмиране, изкуство, спорт или друго. При малките мама и тати избират, нагоре за гимназията (ако не са под натиск родителски, разбира се) децата вече са достатъчно зрели да изразят желанието си. И ако не е адски смахнато и необещаващо каквато и да е перспектива въпросното,  родителят следва да приеме готовността  на детето  5 години да задълбава в дадена посока с риска по трасето да  загуби интерес.  Ако няма ясно изразено желание дадено дете, то обикновено има яснота какво твърдо не иска, което пак е нещо..Понеже в гимназията наистина е ужасно да не си там, където  си искал.. И то не защото си нямал бала, а защото са те убедили, че другаде ще е по-добре за теб.

Последна редакция: пт, 03 фев 2023, 20:23 от пенсионирана русалка

# 543
  • в страната на чудесата
Естествено, че се отегчават. То и аз се отегчавам докато го коментираме само като си представя.
Друго си е да имаш проектче с труднодостъпна информация.
Поднасям извинения на Призма. Познавам един отличник (не ми е роднина, ние фамилно не сме мн изявени), който с лекота завърши колежа с топ резултати по техните критерии, отиде в топ университет по всеобщите критерии, и още е там, но го гони скука и депресия. Вероятно е класик някакъв.
Допускам, че всеки си намира своето място. Дано мама не му го намира...

# 544
  • София
Като заговорихте за сертификати - имате ли спомен кога покриват movers, кога flyers и с какъв процент? Четох, но не помогна.. само стана пълна каша.

Познавам няколко деца от НМУ- те са отдадени на музиката още от 1ви клас. Това няма как да се постигне с дете в ЧУ + уроци, пък било то и 5 пъти седмично. Моето дете има 5 пъти извънкласни занимания след училище, които са съвсем различни от приложимите- солфеж, музикален инструмент, различни спортове и НЕ, не се изморява - иска още, ама мама и тати са гадове и не дават Grinning  Тези деца с голям зор ги водят на спорт, а те негодуват, че не могат да свирят през това време.
Впрочем, скоро видях табелка за някакво частно училище по изкуства с руско име беше, срещу Ка***анд Студенски град, но не знам нищо за него.

# 545
  • София
Ние и друг път сме го говорили това, но Пипи вероятно е забравила или не го е осмислила. Айде пак - Пипи, в ДУ 6 клас в момента имат четири пъти седмично по 7 часа и веднъж по 6. Това са задължителните часове по МОН. Започват в 7:30 и свършват в 13:30. Направи си аритметиката в колко ще свършат при нормално започване на учебния ден в ЧУ. Добави към това всекидневни домашни и виж колко до обяд ще свършат. Не е лошо да добавиш и допълнителната работа вкъщи/с учител за наваксване на тези по два часа повече на ден, които има в целодневно ЧУ.
А ПЧМГ как успяват?
Съгласна съм, в 14ч може да не е реалистично в 5-6 клас, но към 15ч вече е възможно. А стартът не е чак толкова по-късно от 7.30- с около 30 до 60 минути…
Най-обичам при някаква идея или дискусия да се отговори “а не, то няма начин”.
В БШ например седми клас са до 15ч. Явно е възможно.

ПЧМГ свършват по-рано. И след това пишат домашни докато свършат другите. Обясни ми разликата.

# 546
  • софия
Като заговорихте за сертификати - имате ли спомен кога покриват movers, кога flyers и с какъв процент? Четох, но не помогна.. само стана пълна каша.

Познавам няколко деца от НМУ- те са отдадени на музиката още от 1ви клас. Това няма как да се постигне с дете в ЧУ + уроци, пък било то и 5 пъти седмично. Моето дете има 5 пъти извънкласни занимания след училище, които са съвсем различни от приложимите- солфеж, музикален инструмент, различни спортове и НЕ, не се изморява - иска още, ама мама и тати са гадове и не дават Grinning  Тези деца с голям зор ги водят на спорт, а те негодуват, че не могат да свирят през това време.
Впрочем, скоро видях табелка за някакво частно училище по изкуства с руско име беше, срещу Ка***анд Студенски град, но не знам нищо за него.

ето това си видяла:
https://www.ruliceum.org/
По - мизерен двор, насред мега, ама МЕГА задръствания от съседния булевард, чак сгъстен въздух от газовете на колите, не вярвам да има.
Връх на високомерието на училищата да се обявяват за чудесни с лъскави сайтове, а реалността да е потресаваща.

И аз бях така заинтргувана и взех, че им щракнах сайта. Руска история.

# 547
Имаме приятели с деца в ПЧМГ и понеже сега сме на етап кандидатстване с Математика добих впечатления, и все пак мисля, че СМГ все още има повече предимства. Някой с различни впечатления?

# 548
  • софия
Абе защо сме такива- все едното да е над другото? Не може ли мненията да си съществуват успоредно?

# 549
Може, но когато се прави важен избор едното има повече предимства от другото. Иначе и двете имат достатъчно!

# 550
За едни СМГ има повече предимства, за други ПЧМГ. Въпрос на гледна точка и критерии.

# 551
Имаме приятели с деца в ПЧМГ и понеже сега сме на етап кандидатстване с Математика добих впечатления, и все пак мисля, че СМГ все още има повече предимства. Някой с различни впечатления?
И какви са за вас предимствата на СМГ? Simple Smile

# 552
  • София
Русалке, принципно си права, но нека да си говорим не по принцип, а конктетно. В случая ставаше дума за основно училище, каквото е СС, а не за гимназия.
Та въпросът ми , за тези които не са разбрали, беше зададен единствено с цел да се  види колко абсурдно е изказването за отегчението от изучаване на език. Защото каква е гаранцията, че децата няма да се отегчат от 10 часа Математика или БЕЛ?!

Едно предимство от мен. СМГ имат прекрасен преподавател по немски, имат и нов, млад преподавател по езика, за който също се говори,че е много добра. Госпожата в ПЧМГ е тотална щета. Дано да са я сменили

# 553
  • софия
И какви са за вас предимствата на СМГ? Simple Smile
san4eto, намирате се в тема, където повечето сме с различни впечатления.
И аз искам да чуя предимствата на СМГ.

# 554

Едно предимство от мен. СМГ имат прекрасен преподавател по немски, имат и нов, млад преподавател по езика, за който също се говори,че е много добра. Госпожата в ПЧМГ е тотална щета. Дано да са я сменили

За ПЧМГ не се сещам коя е госпожата, защото по немски преподава мъж.
А, Августина Давчева от СМГ вече е преподавател в НПМГ.

Общи условия

Активация на акаунт