Сложни отношения и празници

• 18 725
  • 432
  •   1
Отговори
# 360
Ами да кажем хипотетична ситуация за емпатичните.
Свекървата се оплаква от вас наляво и надясно, че сте почернили живота на сина й, защото сте студена и меркантилна кучка (измисляме примерна обида за хипотезата, може да е нещо друго - проста, ялова или други хубави епитети).
Но вие пак ще си я поканите на Бъдни вечер, защото сте емпатични, правилно ли разбирам?
Възхищавам се, ако е така. Hands Thumbsup
Разбира си, че ще я поканя, пък тя ако ще да идва. Правила съм го някога със свекърва и от двадесетина години с майка ми. Свекървата ръмжа, ръмжа, пък мина на моя страна, мама, обаче, е инат и не пропуска да хапе. За мен е все едно, като тригодишни са ми с тези глупости, не е да ме ядосват наистина.

# 361
Празниците минаха, дано авторката е намерила решение и семейството е прекарало добре.

# 362
Ами да кажем хипотетична ситуация за емпатичните.
Свекървата се оплаква от вас наляво и надясно, че сте почернили живота на сина й, защото сте студена и меркантилна кучка (измисляме примерна обида за хипотезата, може да е нещо друго - проста, ялова или други хубави епитети).
Но вие пак ще си я поканите на Бъдни вечер, защото сте емпатични, правилно ли разбирам?
Възхищавам се, ако е така. Hands Thumbsup

Тук става въпрос, ако свекървата е останала вдовица през изминалата година и дали да бъде оставена сама на Бъдни вечер.
В моето разширено семейство има снаха и свекърва, които не се обичат особено. Виждат се 2-4 пъти в годината, като поне две от срещите са на моя територия т.е. разширено семейство и повече роднини.....
Преди година и половина, когато свекървата вдовица от 1 година, внезапно загуби и дъщеря си, аз лично бях свидел как снахата каза на мъжа си - "Отивай взимай майка си и я карай у нас. Ще бъде с нас до 3 ден след погребението, да си вземе дрехи." Това са хора, които посрещат Бъдни вечер и Коледа обикновено на спа, но миналата година си останаха вкъщи със свекървата на Бъдни вечер, а после на Коледа ни дойдоха на гости всички. Снахата не ми е кръвна роднина и я приемам заради мъжа, който ми е, но в този момент оцених постъпката й като много човешка.

# 363
"Не се обичат особено" не е кой знае какъв проблем. Проблемът биха били по-сериозните вражди. Тоест докато има поне повърхностно уважение, може да се поддържа дипломация. При груби обиди и прочие, става невъзможно. Няма да цитирам баба ми какви ги говореше на единия си зет (и той не й отвръщаше човека). Ако аз чуя нещо такова от майката на мъжа, с когото съм, няма да съм така търпелива.

# 364
Лорелада, баба ми по майчина линия ако знаеш какви ги говореше на баща ми.....като беше вече стара, болна и изкуфяла, а той й отвръщаше с усмивка "ела да хапнеш".  И после я водеше до тоалетната..... той обичаше майка ми, мен и семейството си и никога не би си позволил да наруши това. Питала съм го не му ли е обидно, отговорът беше "тя е майка на жената, за която съм решил да се оженя, твоя баба и вече болна, трябва да се грижим за нея. Бог да й прости какви ги говори."

# 365
О, да, ако човекът не е с акъла си, не можем да му се сърдим. Но това е вече съвсем друг случай.

# 366
Да, друг е, но колко ще го направят.
Да оставиш сам наскоро овдовял родител, независимо дали и наред с главата или не, е нечовешко отношение и не говори никак добре за правещия го. ММ може да си има много кусури, но в това отношение е железен.

# 367
Не независимо дали е наред с главата или не, а независимо дали се държи човешки или зле с партньора ти, искаш да кажеш.
Но очевидно не си се сблъсквала с такъв проблем, тоест никой не се е държал зле с партньора ти, което е чудесно. И естествено така трябва.
В случая с авторката не стана много ясно как е положението, така че малко без факти си спорим.

# 368
Лорелада, как да не съм се сблъсквала? Ти, не четеш ли какво написах за баба ми и баща ми? А и за роднините ми.

# 369
Бабата я освободихме от отговорност, а за роднините стана ясно, че са били в хладни, но не грубиянски отношения. Чета, чета. Аз нямам предвид за всяко нещо да се връцва човек, а само когато нещата са сериозни и няма оправдания от рода на обиждащият е много възрастен, с деменция и др. Иначе ясно, че снаха/зет трябва да са търпеливи и любезни, не споря въобще. И аз тъща ще ставам. Laughing

# 370
Баба ми не е почнала да не харесва и говори против баща ми като е станала стара и с деменция.....просто оттогава са моите преки спомени.
А за роднините - в нашия род не се бием, скубем и псуваме на майка, което не пречи снаха и свекърва никак да не се харесват.

# 371
Днес гледах на обществено място кавга между около 20-годишна и около 60-годишна жена (непознати). Скараха се за някаква дреболия, по-възрастната каза нещо остро и младата така я насмете, че явно тя не можеше да повярва, смятайки, че заради възрастта й все пак се дължи някакъв респект от младото момиче.
Та мисълта ми е, за нашите поколения не знам, но младите как са "търпеливи"...

# 372
То лошото възпитание не се е появило вчера през 21 век.😜

# 373
Разказвала съм много за бабите ми, те бяха главни виновници за раздялата на родителите ми и психично заболяване на баща ми. Отношенията между снаха-свекърва и тъща-зет бяха ужасни. Имаше един дълъг период, в който чак се подминаваха по улицата, въпреки че родителите ми дори след раздялата имат приятелски отношения. Не се спряха тея баби, едната ръсеше ужасни неща за зет си, другата за снаха си.
И така минаха много години, едната баба легна на легло и снахата помогна много и даде пари за погребението.
Преди седмица другата се влоши много изведнъж, а аз и майка ми бяхме извън града. Баща ми само като му казахме веднага отиде, погрижи се за нея, заведе я в болница, заведе я на изследвания.
Не съм сигурна, ако бях на мястото на родителите ми, че щях да мога след всичко това да погледна свекърва/тъща си, но това са човешките отношения.
А какво остава за няколко часа на Бъдни вечер...

# 374
Ами защото в темата съвсем елементарно бяха поставени казуси, в които се говореше за наранено его от нечии приказки, а не за истински лоши/неприемливи отношения.
Когато човек попорастне и съответно поумнее, едно от нещата, които разбира е, че има разлика между дела и приказки.
Но ако си се вторачил в нараненото си ЕГО от нечии приказки няма да забележиш ни какъв е човека, ни какви са делата му и като цяло и към теб.

Общи условия

Активация на акаунт