Сложни отношения и празници

• 18 734
  • 432
  •   1
Отговори
# 330
Дорис, защо дискутираме като нормални неща, които не са допустими? Културните хора не се обиждат взаимно.

И остави децата, за възрастни говорим.

# 331
Аз съм в подобна ситуация като тази на авторката, само че при мен е обратното - аз съм тази, която не се разбира със свекървата.
Моят мъж разбира ситуацията и удобно не я кани по празници. Другите му близки роднини също разбират ситуацията и те я канят по празниците.

Нищо страшно няма, ако не я поканите на бъдни вечер с вас.

Сигурно си имаш основания, но ако скоро е овдовяла и явно няма други роднини при които може да отиде? Може би няма да я оставите сама, все пак

# 332
Аз съм в подобна ситуация като тази на авторката, само че при мен е обратното - аз съм тази, която не се разбира със свекървата.
Моят мъж разбира ситуацията и удобно не я кани по празници. Другите му близки роднини също разбират ситуацията и те я канят по празниците.

Нищо страшно няма, ако не я поканите на бъдни вечер с вас.

Сигурно си имаш основания, но ако скоро е овдовяла и явно няма други роднини при които може да отиде? Може би няма да я оставите сама, все пак

Те такива хора трябва да им дойде до главата, че евентуално да се събуди някаква емпатия. Нали, освен в случай на пълен егоист.

# 333
Ами да кажем хипотетична ситуация за емпатичните.
Свекървата се оплаква от вас наляво и надясно, че сте почернили живота на сина й, защото сте студена и меркантилна кучка (измисляме примерна обида за хипотезата, може да е нещо друго - проста, ялова или други хубави епитети).
Но вие пак ще си я поканите на Бъдни вечер, защото сте емпатични, правилно ли разбирам?
Възхищавам се, ако е така. Hands Thumbsup

# 334
Свекървата се оплаква от вас наляво и надясно, че сте почернили живота на сина й, защото сте студена и меркантилна кучка (измисляме примерна обида за хипотезата, може да е нещо друго - проста, ялова или други хубави епитети).
Но вие пак ще си я поканите на Бъдни вечер, защото сте емпатични, правилно ли разбирам?

Да обобщи жената, от какво е породено това неразбирателство, пък после ще го мислим..

# 335
Така представено, не бих я поканила. Виж, бих приела ако той е решил да я покани, майка му е. Няма да ми капе мед от устата естествено, но няма и да му се цупя по детски.. И той преживява загуба , освен майка му..
В случая авторката каза, че не е имало такива неща.. Просто мъжа и избягвал контакти с каквито и да било роднини.

# 336
Здравейте, пред сложен за мен казус съм изправена. През изминалата година баща ми почина и майка ми остана сама. Мъжа ми винаги е странял от роднини, както негови така и мои.  Бих искала да поканя майка ми на Бъдни вечер с нас, но той не иска. Как да постъпя според вас. Да я поканя и да гледам нацупената му физиономия цяла вечер и всички да се чувстваме неловко или да я поканя направо на Коледа с останалите роднини, които ще идват, как бихте постъпили на мое място като цяло.
През 2021 май моят татко почина. Майка остана сама, видях че е трудно и съпруга ми сам предложи тя са живее с нас. Тя се грижи за бебето, не е самотна. Незнам как ще оставиш родител така.

# 337
Е... такива неща си имат цена. И баба ми живя при едно от децата си, помагайки за внуците, а после те помагайки на нея. Само че някакси тя винаги беше коалиция със своето дете срещу чуждия елемент и двамата партньори не можаха да изградят особено добра връзка. Щяха да се развеждат, после се отказаха заради децата, ама измъчена работа. А баба ми не беше лоша жена в никакъв случай, просто си имаше свои разбирания, месеше се, налагаше ги... пак казвам, тя беше чудесна баба, но като тъща/свекърва не чак толкоз. Simple Smile

# 338
  • SF
Половината от нас ще те разберат какво ни разказваш. Сложни са човешките отношения.
Затова първо питах (питахме) дали мъжът й е темерут и особняк или нещо конкретно, непреодолимо се е случило между двама им.
Примерът който даваш с обидите, за мене е доста краен и не знам... наистина, не мога да отговоря при размяна на тежки думи (тъпанарка, крадла, лъжкиня, бабичка...) дали е подходящо хората да се събират точно пък на Коледа. Зависи и колко време е минало, дали след скандала някой е направил опит да промени нещо, дали са спрели отрошения или са продължили да ги раздухват. Ако преди години ме обидила на "крадла на синове" и повече не сме се виждали и чували, при извънредна ситуация, бих я посрещнала на Коледа и то като хората. Ако обаче през всичките тези години ме е обиждала, няма да ми се налага да мисля да идва или да не идва. Предполага се, че тя самата ще прецени, че не иска да ме вижда дори и на Коледа.

Все пак мисля, че с тези примери излизаме извън темата и доста преувеличаваме. Ясно е, че ако само не си допадат, съчувствието е едно, а ако са някакви крайно неприятни отношения, за никого няма да е добре да се виждат.
Бих избрала Коледа на ски ваканция, отколкото да поканя един-двама на гости у нас, но майка му категорично НЕ.

# 339
Аз сега като общувам с повече мами от яслата и в съседство покрай детето, много грозно впечатление ми прави как някои от тях коментират свекървите си. То дори да не попиташ нещо конкретно си личи лошото отношение. Ето днес сбърках една баба, грижеща се за внучето, че не била бабата по бащина, а по майчина линия и снахата веднага влезе в нападателен режим. "Кой бе? Оная ли да го е гледала сина ми? О, не! Аз не й давам, ама и тя не иска да го гледа повече от еди колко си дни! "
Даже няма име - "оная" и толкоз. Хем аз даже не я познавам нито нея, нито снахата ми е толкоз близка. А иначе една позитивност се лее. Представям си мъжът й колко смачкан се чувства.
Мъже съм чувала да се майтапят на тема тъщи. Но особено пред непознати са доста по- обрани. Пак могат да кажат нещо, но не с такава открита злоба.

# 340
Между другото, мъжете верно са по-обрани пред хора , като коментират домашната ситуация, поне така съм виждала аз. Жените сме големи мрънкачки.

# 341
  • в очите на дъщеря ми
Всичко мили дами, опира до обичта и уважението  не любовта, а именно обичта и уважението, ако  обичаш и уважаваш партньора си/мъжа си ще преглътнеш егото си, за час или два в името на неговото спокойствие и душевно равновесие. И не разбира се, че ситуацията не е повод за развод........... но е повод за размисъл и изводи с кого живееш и на кого разчиташ....

# 342

Хич няма да си я поканят, ами може и кучета пред вратата да сложат да не влезе.
Мъжа вече е направил компромис като си преглъща егото да е на Коледа там.
Вероятно е и далеч по-добре като тъщата е сред чужди хора, да не се изкушава да лае.

# 343
Arielle, като те чета колко си устата и нямаш мярка на приказките, чудесно си те представям като тоя тип тъщи и свекърви, от които зетьовете и снахите странят. Ха сега, представи си как дъщеря ти предпочита да те остави сама за празниците, за да не си развали отношенията със съпруга, който смята, че ще лаеш прекалено много и ще му нарушиш спокойствието? Как ти се струва? В реда на нещата, а?

# 344
  • в очите на дъщеря ми
Arielle, като те чета колко си устата и нямаш мярка на приказките, чудесно си те представям като тоя тип тъщи и свекърви, от които зетьовете и снахите странят. Ха сега, представи си как дъщеря ти предпочита да те остави сама за празниците, за да не си развали отношенията със съпруга, който смята, че ще лаеш прекалено много и ще му нарушиш спокойствието? Как ти се струва? В реда на нещата, а?
Мдаммм и както вече стана ясно нищо не е "преглъщал" "безценния зет", просто ще дойдат неговите роднини...или да посрещаме неговите, ма нейните не.....
Безценен модел на поведение......

Общи условия

Активация на акаунт