Войната на буквите

• 31 243
  • 739
  •   1
Отговори
# 285
Ще се опитам да бъда кратка. Не за друго, просто беше толкова зле, че не знам откъде да започна.
Картонените декори и костюмите ще отдам на липсата на бюджет. Макар през цялото време да си казвах "Ами като нямате достатъчно пари, изобщо не започвайте".
Деан Донков с перука и в истерия ли трябваше да бъде онзи Симеон, който е постигнал Златния век? Защото не беше.
Съвременните сленг диалози бяха безумие. Ние зрителите не искаме старобългарски, но поне книжовен да беше.

В някакъв момент имах чувството, че гледам Фантагиро, там декорите бяха такива. Но Фантагиро го помня сигурно само аз, което не вещае добро за Войната на буквите.

# 286
  • Галифрей
Смешно е как почти не видях  полужителни  коментари в социалните мрежи като “ Много добро начало!Уникален сериал!! Всичко е прекрасно и е топ!!”😂 Е видях три,четири такива но според мен са писани от хора от продукцията и са лайквани от техните семейства. Дори реакцията на авторката на книгата когато я попитаха за реакцията й от първият епизод, тя  се опита да скрие разочарованието си.

# 287
Забелязахте ли, че Баян свали от врата си медальон с розета с някакви рунически надписи? Дядо му за отстъпление от християнството глави е рязал.
После във всички известни изображения жените са с прибрани коси и дори покрити. Деколтета няма. Роклите са пуснати, а не вталени.
И какви бяха тези леки жени в кръчма? Не че не е имало, но не са били в кръчмите. Много типично, няма що.
Ей такива недомислици дразнят. Дребни неща, които не искат пари, а човек да се порови, да попрочете. Малко уважение към историята и драгия зрител.

# 288
Направи ми впечатление, че дрехите на гражданите на Константинопол са в доста римски стил.Имах чувството, че съм в Рим през 1 век, а не в Константинопол през 10 век.
Друго- просто сериалът трябваше да започне със смъртта на Симеон и коронацията на Петър .Да дават тук-таме погледите на гълъбчетата и в следващата сцена 3 месеца по-рано в Константинопол.
Така нямаше да стане резила със Симеон.

# 289
И аз помня Фантагиро и много харесвах мандрагората, (даже знаех един отговор от Стани богат заради това, на който участникът мисля използва жокер) и Тарабас, но освен че беше приказка, таргета му беше за 8-10 годишни деца.
Но смятайте до къде сме стигнали да го сравняваме с Фантагиро или ''по-добре е от Ботев''. Вече Ботев ли е критерият..... и започнахме да си препоръчваме турски сериал. Това е трагедият и падение. Ще се разплача. И ми викат тука мои познати ''защо да не е говорил така, аз пък мисля, че точно така е говорел, звучи естествено, защо трябва да е начетен .... ''.

# 290
В някакъв момент имах чувството, че гледам Фантагиро, там декорите бяха такива. Но Фантагиро го помня сигурно само аз, което не вещае добро за Войната на буквите.
Стига бе, Фантагиро си бяха велики в съзнанието ни,  бяхме луди по тях. Евтини декори, обаче се избивахме да ги гледаме.
Забелязахте ли, че Баян свали от врата си медальон с розета с някакви рунически надписи? Дядо му за отстъпление от християнството глави е рязал.
Той май е един от разпространителите на богомилството у нас. На мен ми направи впечатление, че според сериала той се влюбва в жената, която се жени за брат му.

# 291
  • Варна
И ММ беше впечатлен че не носи кръст, а розетата, че май и Симеон носеше розетата, а не кръст. Доста хм... скандално..
И какви бяха тези леки жени в кръчма? Не че не е имало, но не са били в кръчмите. Много типично, няма що.
Ей такива недомислици дразнят. Дребни неща, които не искат пари, а човек да се порови, да попрочете. Малко уважение към историята и драгия зрител.
Копират английските нрави.. не са си направили труда да проучват.
Беше чудно и какво дири момиче, чието семейство едва се изхранва с една крава преоблечено като мъж в кръчмата.. Ще пие сред мъжете ли? Приключения?

# 292

Той май е един от разпространителите на богомилството у нас. На мен ми направи впечатление, че според сериала той се влюбва в жената, която се жени за брат му.

Да, но богомилството е ерес. Не са езичници.

# 293
Баян носи розетата, защото е изписана с прабългарски рунически символи. Според последните теории кирилицата е създадена на база на тези наши стари символи. Т.е. тези розетки на Баян и Симеон са препратка към азбуката и това, че са пазителите й.  Нали книгата/ сериала е за буквите, за това така. Не е недомислица на стилистите, не и този в този случай.

# 294
Никога не съм приемала розетата за езически символ, а просто за исторически прабългарски. Но да, прави сте, не носят кръст, което е много странно! Но усещам и аз разни намеци напоследък, как българите преди покръстването имали друга вяра. Едва ли не българите са езичници, а християнството е насила. Именно благодарение на християнството се е образувала нацията етнически и културно, благодарение на което сме и българи днес.

Също ме подразни и частта, в която взимат кравата на "славянката". Тоест намекват, че тя не е българка - нещо, което е исторически невярно, също като по-горния пример, тъй като още по времето на Борис, отново благодарение на християнизирането всички се смесват и формират българската народност.

# 295
  • Варна
Но усещам и аз разни намеци напоследък, как българите преди покръстването имали друга вяра. Едва ли не българите са езичници, а християнството е насила. Именно благодарение на християнството се е образувала нацията етнически и културно, благодарение на което сме и българи днес.
Преди да станем християни едва ли сме били без религия. И щом не е християнска, значи е езическа.

П.П. В пределите на българската империя е имало много народи с различни религии. Приемането на християнството е било с цел тези народи да се хомогенизират. /Освен политическите ползи/

Последна редакция: пн, 16 яну 2023, 16:11 от Хексе

# 296
Всички народи преди християнството са имали друга вяра.. И гърците, и римляните са били езичници преди Христос. А ние сме били даже и варвари. Юртаджии, както си го каза човекът Joy Аз нямам проблем с това, не може всички народи да са аристократи и поети.

# 297
А къде остана бог Тангра или Перун на славяните? Точно това е една от причините за налагане на християнството. Щом ще са в една държава, да имат една религия.

# 298
Но усещам и аз разни намеци напоследък, как българите преди покръстването имали друга вяра. Едва ли не българите са езичници, а християнството е насила. Именно благодарение на християнството се е образувала нацията етнически и културно, благодарение на което сме и българи днес.
Преди да станем християни едва ли сме били без религия. И щом не е християнска, значи е езическа.

П.П. В пределите на българската империя е имало много народи с различни религии. Приемането на християнството е било с цел тези народи да се хомогенизират. /Освен политическите ползи/
Нали то казвам и аз, че благодарение на това се е формирала българската народност. Тогава се е сформирал и самият български етнос генетично, който носим и днес в себе си. Дори съвременни археолози и палеогенетици, (несвързани с българската история), казват едно и също, че съвременният български геном се е формирал през 9-10 век.

Аз не се асоциирам, (нито българското) с езически племена, тези хора преди това нямат общо с нас днес, нито генетично, нито езиково, нито по народност или култура - всички тези неща се сформират и утвърждават благодарение на Борис. Самият български етнос се създава тогава, както и българската държавност, изобщо всичко, което е българско и значимо.  Българите тогава са имали голямо самочувствие, както си го каза и Лакапин хаха, затова са можели да черпят от другите култури без страх от загуба на собственото, без това да им влияе негативно, а точно обратното. Затова казах, че Византия много ни е взела, но и много ни е дала.

Затова тези наши предци са успели да наложат и азбуката, да извоюват правото да пишат на този език, което наистина е било уникално и велико, предвид историческата обстановка.

# 299
  • Варна
В ние сме били даже и варвари. Юртаджии, както си го каза човекът Joy Аз нямам проблем с това, не може всички народи да са аристократи и поети.
Не сме били юртаджии. С нас са дошли племена които да били. Но има каменни български градове които са в Русия сега. Не им се дава гласност, че да не излезем "по-важни" от тях

Общи условия

Активация на акаунт