Войната на буквите

• 31 218
  • 739
  •   1
Отговори
# 300
  • Галифрей
Дам. Но си мисля, да изгледаме сезона и тогава на дълго и широко ще вземем мнение в коя категория да го сложим. Надявам се да е в добър. Сега аз не мога да кажа много, може пък в другите епизоди да се подобрят.
Всеки Понеделник от 12:00 часа ще качват епизодите в ютуб в канала на БНТ.

# 301
  • София

С грешки, поправки и много труд, все някога можем да доживеем и до перфектния български сериал.

А аз си мисля - отново като в един стар виц: ... и Господ се разплакал. Попитали го - Защо плачеш, Господи? А той отвърнал - Защото няма да съм жив дотогава.
Песимист съм - обратно на Иван Хаджийски с всичко положително в неговия народопсихологичен разбор - понеже има нещо обективно, но не материално измеримо у нас. Нарекъл съм си го "генна национална обремененост".
И по повод на славяните (пост 302 на W по-горе) и "юртаджиите".
Не съм чел скоро учебник по история (синът ни е голям), та не знам докъде са стигнали историческите "директиви" за самоосъзнаването ни - или пък с добавена новата политколектност. Но нали най-старото злато (Варненския некропол) е славянско, нали всички открития на нашите ИндианаДжоунсове са на тракийски (славянски) светилища. Славяните не са били "юртаджии"; имали са земеделие, занаяти, астрономия. Те "дават" свой ген в бъдещата държава (и не само в културно отношение). Но как се пише историята 13 века след създаването й?
Във филма "Хан Аспарух" (по спомен - във 2-ра част) идват прабългарите на кончетата си с висящите мехове с вкиснало мляко и юрват по едни ливади "стадо" подплашени полудиви хорица с бели власени "нощници" и ги попиляват. Сцената завършва с един дървен кей (на езеро, блато?), където прабългарски войн изнасилва славянката Пенка Цицелкова (русенска актриса; може и да не е била тя, но аз тъй го помня - с малко черен хумор - от тогава до днес).
Качествен БГ сериал в бъдеща амбио-холо-физио-телевизия може и да се случи. Но ми е любопитно какво ли ще учат децата след 50 години за историята на земята и народа си. Цифровизирано овреме изкуство може и да се е запазило. Горките те, тогава!

Последна редакция: пн, 16 яну 2023, 17:09 от EmBrother

# 302
Още много истини има да излизат наяве за богомилството. Може би няма да сме живи да ги преживеем. Смешни са ми тия за напад с техните клади, алени букви и прочие. Българите навсякъде са палили искрата и официалноцса били низвергвани и презирани за това.

Та... без ереста богомилство, прокопсахме, май? 🙄

# 303
  • Бургас
Ама вие не си мислете, че западните исторически продукции са 100% исторически достоверни. И те си измислят яко. Проблема не е в историческата достоверност. Проблема в сериала е като кинематографичен и художествен продукт - режисура, сценарий, актьорска игра, осветление, декори и т.н.

Последна редакция: пн, 16 яну 2023, 17:49 от Irene Adler

# 304
  • Варна
Дам. Но си мисля, да изгледаме сезона и тогава на дълго и широко ще вземем мнение в коя категория да го сложим. Надявам се да е в добър. Сега аз не мога да кажа много, може пък в другите епизоди да се подобрят.
Всеки Понеделник от 12:00 часа ще качват епизодите в ютуб в канала на БНТ.
Аз втората серия ще гледам, но по обективни причини няма да чуя..
Не можем ли да направим една подписка до БНТ да сложат субтитри. Ми аз половината интрига съм я изтървала, като не разбера какво говорят.

# 305
Отдавна се интересувам от сериала, защото един актьор трябваше да участва, дори го бях приготвила точно за ролята на Симеон, но защо се размина с роля, само режисьорът и той си знаят. Аз съм само страничен наблюдател.
Та още, като разбрах, че Деян Донков ще играе Симеон си казах-о, не, ясно е, че ще го "гледам" оттук. И да, тайничко се надявах фамозният актьор да се провали с гръм и трясък в ролята на Симеон, защото ми е ясен като възможности.  😁

# 306
Имах намерение да дам шанс и за втория епизод поне, но снощи не успях да догледам първия епизод. Днес го пуснах пак отначало на свежа глава, но пак ми е разочароващ. Май ще се откажа още преди втория епизод.

# 307
Хексе, серията качена в Ютюб се чува перфектно. Може би БНТ трябва да си оправят излъчването, понеже аз снощи не чувах много неща, днес все едно друго гледах.

# 308
  • addicted
Две неща ме дразнят най-много във филмите по принцип – анахронизмите, допуснати от леност и езиковата немара.  
lady Koup, благодаря ти за мненията, по принцип казват всичко, което си мисля за сериала, но това тук е есенцията - навсякъде ми прави впечатление, не само в родните продукции. То е нещо, на което често не се обръща внимание, а може толкова много да повлияе на начина, по който се възприема филма или сериала.

И какво извика Симеон!? – „ ..??..??... гори!“ Три пъти връщах с „протегнати„ уши , но не разбрах! Вечния проблем с озвучаването.
Патлейна. Grinning Патлейна гори.

# 309
  • Варна
Отдавна се интересувам от сериала, защото един актьор трябваше да участва, дори го бях приготвила точно за ролята на Симеон, но защо се размина с роля, само режисьорът и той си знаят. Аз съм само страничен наблюдател.
Кой? Relaxed
Хексе, серията качена в Ютюб се чува перфектно. Може би БНТ трябва да си оправят излъчването, понеже аз снощи не чувах много неща, днес все едно друго гледах.
Е, ние се наредихме цялото семейство в неделя вечер пред телевизора, втори епизод пак така ще е . Не виждам смисъл да го гледам втори или трети път та да чуя пропуснатото. Губене на време е..
Нищо не им пречат едни субтитри.

Войната на буквите дано да има и добър запомнящ се саунтрак - това е много важно.
Имаше ли саундтрак, че не помня?

# 310
  • Галифрей
Xeксе Споко, чува се хубово а те са със субтритри специално са ги сложили за глухонемите.

Фаста и ангърна хаха знам за кого говориш 😃😘 Вчера гледах филм с негово участие.

Последна редакция: пн, 16 яну 2023, 18:33 от Диана Бишоп

# 311
деян донков говорен дефект ли има?
загледах епизода в ютюб - наистина се разбира всичко и то не заради субтитрите

петър и в книгата е представен като мухльо, не само във филма

# 312
За кого говорите, моля ви кажете?

Войната на буквите дано да има и добър запомнящ се саунтрак - това е много важно.
Имаше ли саундтрак, че не помня?
Ами в началото започна с много хубава мелодия Blush  После пак имаше мелодии при различни сцени, които могат да станат част от един хубав саунтрак.

# 313
На мен пък ми стана жал за Донков. Не знам кой актьор би преодолял сценария и режисурата.
Музиката ми хареса, да.

# 314
Да, за музиката са се постарали. И на мен ми хареса.

Общи условия

Активация на акаунт