Войната на буквите

• 31 243
  • 739
  •   1
Отговори
# 240
Ами честно казано ние едва ли бихме се вгледали чак толкова и бихме предиряли на костюми и декори ако всичко друго ставаше.
И беше тип-топ, малко от малко  поне изпипано.
А то нито образи, нито актьрска игра, нито действия, нито сюжети, ни сценарий, ни нищо.
Та затова се хващаме и за детайлите.
Симеон няма да е дълго на екрнана, ще си замине в първите серии най - вероятно.
И действието ще се върти най-вече около двамата братя. Така си мисля аз.
За мен Петър е добро попадение и даже ми е най-приятен от всички и най-интересен.
Петър е и доста интересен исторически образ, но подценяван и представян в по-скоро негативна светлина.
Тук поне са успели да го представят като тих, спокоен,отдаден на науката човек, нерешителен, но способен и мъдър, но пък и много далече от подвизи на бойното поле, на което много се е държало (какъвто е бил според източници, романи и малкото сведния, които имаме)
Ако излезе син на дойката Баян аз ще си скъсам дипломата от ИФ (в кръга на шегата естествено) и мнооогооо ще ги нахейтя навсякъде из социалните мрежи.
Има и Иг на серала. Не знам дали следите. Качили са кратко видео за следващия епизод.

Последна редакция: пн, 16 яну 2023, 12:24 от Caroline_Bingley

# 241
  • Варна
По принцип си хейтим, да, ама това не може да служи за успокоение на некадърни филмаджии... Като ще правиш филм за Левски, Ботев, Симеон и т.н., гледаш да го напрвиш максимално достоверно и в духа на всенародната любов. Народът ни няма нужда да гледа най-великия ни цар като нескопосан истерик. Той може и такъв да е бил, даже по-лош, но никой няма нужда от това... И после реват, че никой не гледа българско кино..
Ако беше истерик, нямаше да остане дълго цар и да остави в ръцете на Петър просперираща държава. Т.е. съвсем няма нужда да играят по тази струна.

# 242
По принцип си хейтим, да, ама това не може да служи за успокоение на некадърни филмаджии... Като ще правиш филм за Левски, Ботев, Симеон и т.н., гледаш да го напрвиш максимално достоверно и в духа на всенародната любов. Народът ни няма нужда да гледа най-великия ни цар като нескопосан истерик. Той може и такъв да е бил, даже по-лош, но никой няма нужда от това... И после реват, че никой не гледа българско кино..
Ако беше истерик, нямаше да остане дълго цар и да остави в ръцете на Петър просперираща държава. Т.е. съвсем няма нужда да играят по тази струна.
О, да, абсолютно! Просто на общ принцип говоря. Имаме нужда да виждаме великите ни личности в добра светлина, като велики хора.

# 243
Аз лично не очаквах нещо кой знае колко грандиозно и мащабно, но и това, което видях, ми се стори направено през пръсти. Или просто толкова си можем. Ясно е, че няма голям бюджет и снимането на исторически филми/сериали е сложно, но можеха да поизпипат малко повече нещата. Съгласна съм с преобладаващите мнения за езика, костюмите и т.н. Костюмите приемам, но езикът ми е крайно недостоверен.

Доколкото разбирам от вас, сценарият явно променя значително книгата, която пък сама по себе си не претендира за историческа достоверност. Накрая имаме един сериал, който ще остави в съзнанието на хората някаква изкривена представа за реални исторически личности. Ясно ми е, че сериалът е забавление, а не документалистика; ясно ми е, че екипът цели предизвикване на интерес, но изборът да го правят с внушения за инцест още в първия епизод ми идват малко множко. Дано няма други такива туистове по-нататък.

# 244
  • София
Присъединявам се към всички отрицателни отзиви - за играта, за сценария, за звука.

На мен не ми харесаха нито декорите, нито костюмите. Константинопол, а и Велики Преслав по това време са центъра на европейската цивилизация, наследници на Римската империя. Това не е "Игра на тронове" или някаква викингска сага, за да изглеждат градовете и хората в тях по този опърпан начин. Ще цитирам кратко описание на Преслав "Извил белокаменни стени край пълноводната и игрива Тича, извисил към небето палати и църкви с позлатени кубета, украсен отвън с камък, дърво и шарки, отрупан отвътре с мрамор и мед, сребро и злато. Велики Преслав смайвал средновековните посетители. Тук кипяла трескава дейност, ковяла се родната славянобългарска култура. " Никъде не видях подобаващ бласък.

Костюми, прически - гола вода! Как си представяте внучката на византийския император да е облечена с нещо наподобяващо чувал от зебло и косата й да е като разплетена дамаджана?  Достатъчно е да наберете в Гугъл "модата във Византия", за да видите за какви сложни, отрупани с елементи и красиви дрехи и прически става дума.

Симеон прилича на руски мужик отпреди реформите на Петър. Все пак това е бил изтънчен монарх, завършил Магнаурската школа, образован, далновиден, с интереси към литературата.

За мен това е евтина, окаяна, лишена от фантазия продукция. Не само, че е неавтентично направена, но е и е неуважително, защото по това време нищо на Балканите  не е изглеждало по този начин.

# 245
Явно по този начин продължава тенденцията по скопавяването на българския лъв.

# 246
  • Бургас
... не останаха ли принципни сценаристи? Или тези новите и те семейства хранят... Семейства ли, его ли...

И аз същите неща се питам!? Не знам, не знам... Thinking  При слаба литературна основа е трудно. Аз се надявах сценарият да надгради, да придаде дълбочина...Струва ми се че в екипа има ентусиазъм, желание и амбиция, но преди тях трябват знания, ерудиция, талант, абе - можене. Боя се, че просто само толкова могат, но им липсва скромност и самооценка... И нека бъдем честни, какво са свършили историческите консултанти!? Разбира се можемнението им да не е било чуто, но ... Аз не тъжа за патетиката и приовдигнатостта от миналото на киното ни. Очовечаването на великите личности не ме плаши, напротив, но тук липсва дълбочина и психологизъм; пак се движим по посока на персонажи/еткети. Hushed Болярите - мижитурки, жените -неоправдани боркини, царицата - змия!

# 247
Още ме избива на смях как снощи убедих мъжа ми да гледаме “българския GoT“ и колко се засрамих, че се хванах на този рекламен трик.
Инцестът при Мартин е представен буквално, а прототипът на героинята му не е била буквално в инцестна връзка. С нейния любовник преди да бъдат любовници, са се “побратимили” с ритуално смесване на кръвта си. Осъдително е било, как да кажа, на друго ниво. А в нашия сериал са взели буквалния инцест от фентъзи сюжет и засега намекват за такъв при исторически личности, което за мен е скандално и то ненужно.
В епохата на Симеон духовността и религията достигат висок връх, самата личност на този ни владетел е повлияна от епохата, но и дава своя отпечатък върху тази епоха. Надарен и просветен владетел, неслучайно предпочетен за трона от баща си. Не разбирам кое не му достигнало на самия Симеон Велики в очите на сценаристката, та да ни покажат това нещо, което видяхме снощи.

# 248
Присъединявам се към всички отрицателни отзиви - за играта, за сценария, за звука.

На мен не ми харесаха нито декорите, нито костюмите. Константинопол, а и Велики Преслав по това време са центъра на европейската цивилизация, наследници на Римската империя. Това не е "Игра на тронове" или някаква викингска сага, за да изглеждат градовете и хората в тях по този опърпан начин. Ще цитирам кратко описание на Преслав "Извил белокаменни стени край пълноводната и игрива Тича, извисил към небето палати и църкви с позлатени кубета, украсен отвън с камък, дърво и шарки, отрупан отвътре с мрамор и мед, сребро и злато. Велики Преслав смайвал средновековните посетители. Тук кипяла трескава дейност, ковяла се родната славянобългарска култура. " Никъде не видях подобаващ бласък.

Костюми, прически - гола вода! Как си представяте внучката на византийския император да е облечена с нещо наподобяващо чувал от зебло и косата й да е като разплетена дамаджана?  Достатъчно е да наберете в Гугъл "модата във Византия", за да видите за какви сложни, отрупани с елементи и красиви дрехи и прически става дума.

Симеон прилича на руски мужик отпреди реформите на Петър. Все пак това е бил изтънчен монарх, завършил Магнаурската школа, образован, далновиден, с интереси към литературата.

За мен това е евтина, окаяна, лишена от фантазия продукция. Не само, че е неавтентично направена, но е и е неуважително, защото по това време нищо на Балканите  не е изглеждало по този начин.

Тъкмо се чудех на какво ми прилича Донков. Много точно го описа. Тъкмо наскоро гледах такъв един руски исторически сериал-баш на такъв ми прилича.

# 249
Има хора, които смятат, че е грешно да се героизират прекалено историческите личности, защото е смешна пропаганда. И може би истинският цар Симеон не е имал харизма и присъствие и това е по-правдоподобно. А Златният век бил пропаганднен филми, одобрен от ЦК на БКП, за да се мислим за най-великите.........................
Какво ще кажете за това!?

# 250
  • София
Има хора, които смятат, че е грешно да се героизират прекалено историческите личности, защото е смешна пропаганда. И може би истинският цар Симеон не е имал харизма и присъствие и това е по-правдоподобно. А Златният век бил пропаганднен филми, одобрен от ЦК на БКП, за да се мислим за най-великите.........................

Ще кажем, че  да си патриот явно вече не се смята за политкоректно. И че трябва всичко да се принизява и охулва, за да се смята този подход за модерен прочит.  

А турците, понеже са "по-глупави" от нас, направиха исторически сериали, които ги изкараха доста по-цивилизовани, отколкото са били.  И тези сериали са техните културни послания пред света. И съм сигурна, че ако се направи анкета преди и след, ще бъде съвсем явно как се е променило отношението на останалия свят към тях, вкл. и отношението на българите, именно поради тези добре обмислени, скъпи, красиви и интересни сериали.

# 251
Ще кажа, че творци, които не уважават собствената си история нямат място в национален канал.
Сериалът е пълна боза или по техен начин, с осъвременен говор- чист булшит.

# 252
Аз като по-проста ще предпочета да вярвам на историците и хроникьорите, а не на модерното обезличаване и подценяване на българската история.
Съветвам искрено сценаристката да поразгледа комикса Добромир в старото списание Дъга преди да пише диалози. Мартин е висока топка. Цар Симеон - също.

# 253
Благодаря ви, момичета, тук поне се чувствам разбрана! Отговорът беше, че тази комплексарщина сега, която тресе българинът е благодарение на времето, когато комунистите са подменяли историята, за да ни изкарат„най-велики" и сега търсим това......

# 254
Ще им кажа да си гледат работата.
Ако не героизираш Симеон и Левски, на какво ще ти се крепи источеската гордост на тоя народ?
Освен това ти героизираш тях, а не свинаря Ивайло, когото ще е смешно да бъде обявен за герой.

Общи условия

Активация на акаунт