Войната на буквите

• 31 205
  • 739
  •   1
Отговори
# 315
Донков има говорен дефект. Леко предъвква, някакво ш-кане. Не го знаех, докато не ми се наложи да го изтърпя в Пътят на честта.

# 316
можеха да не му дават началните думи в първи епизод
дразнят ме подобни детайли

# 317
Междудругото в промото на сериала има реплика на Бахаров: "Не е ли по-добре първо да се простим с мъжа ти, а после да убиваме сина му?", която за мен окончателно потвърждава, че в тази адаптация Мариам не е майка на Баян.

# 318
Да не говори за другите Михаил и Иван, знам ли.. защото те имат претенции към трона, евентуално Мариам да иска да ги елиминира, да й е мирна главата... Не е задължително да става дума за Баян. Четох във ФБ коментар от продукцията, че нататък ще стане дума и за другите деца на Симеон.

# 319
Момичета, аз го гледах втори път. Joy  Този сериал ме беше обсебил, имах такива грандиозни очаквания, че снощи ми се стовари чувал на главата и ме приземи с огромна сила. Но днес след като си изплаках мъката и тук, и на още места, (но тук се почувствах много разбрана, за което ви благодаря), някак се балансирах и на втори поглед ми хареса повече. Тоест имам само две забележки - намеци за инцест и поведението на Симеон (външността му ми е ок). Всичко друго ми харесва - декори, музика, младите, звук чувам. Тоест положителното все пак надделява. Да, може да не са точни сценичните облека и декорите да не са най-добрите, но пренася в атмосферата и това е важно.  
То беше ясно, че ще гледам и по-натам, просто не искам да е със свито сърце и сълзи на очи Joy  Даже снощи от пренавиване и напрежението след скандалните неща бях пропуснала някои реплики и сцени. За мен историята е много важно нещо, едно че много ми е любима, друго че смятам е стъпало, върху което цял един народ стъпва и гради бъдеще, затова много навътре го приемам, ако усетя, че някой се опитва да го принизи и омаловажи по някакъв начин.
Не искам свободни прочити на сценаристи и залитания в идиотизми, това е. Както не исках и на Шибил - един от най-прекрасните разкази... (гаврата от 2021), мразя модернизации на класики. Ако някой иска модерни, нови прочити просто да си измисли друга история. Ние имаме база, няма нужда да крадем от Игра на тронове или други.   В този ред на мисли се надявам никой никога да не направи сериал по тетралогията на Талев, както бях казала, че искам в началото на темата Joy

Последна редакция: пн, 16 яну 2023, 20:05 от T.Valcheva

# 320
Може ли да помоля за линк към видеото, в което говори историк за сериала.
По-назад бяхте споменали.
Искам да чуя мнение на специалист.
Ще съм много благодарна.

П. С.
Аз пък много, много искам сериал по Четирилогията на Асеневци♥️
И си го пожелавам. И според мен такива сериали трябва да се правят.

# 321
Ооо, не, не, да не посягат на Асеневци Grinning Цар Калоян ми е любимия наш владетел и самата им история е също велика. Просто ще ги застрелям, ако го окепазят!

# 322
  • Бургас
Междудругото в промото на сериала има реплика на Бахаров: "Не е ли по-добре първо да се простим с мъжа ти, а после да убиваме сина му?", която за мен окончателно потвърждава, че в тази адаптация Мариам не е майка на Баян.

Някъде четох, че в книгата Баян не е неин син. Който я е чел да каже. Странно ми е да вкарат някакъв измислен син (вероятно от наложница) а за другите му деца, дето наистина са съществували да не се споменава.

Иначе аз сега го гледах епизода. Ами какво да кажа. Постарали са се, ама сценария... сценария...

# 323
  • Варна
Каква наложница? Като княз представят Баян. Нали сме християни.

# 324
  • Бургас
Ами коя е майка му тогава?

# 325
  • Другата България
Току що изгледах епизода.
Очаквах....по-малко, заинтригувана съм, а уж не си падам по исторически сериали.
Ще ви следя, благодаря за темата и компанията.
Аз винаги гледам епизодите на такива сериали след излъчване, или от торентите, или в Ютуб. Именно заради озвучаването.

# 326
  • София
Исторически само Михаил е син от първата съпруга на Симеон, който вероятно към момента на историята във филма вече се е замонашил. Останалите деца на Симеон - Петър, Иван, Вениамин и няколко дъщери са от втория му брак с Мария Сурсувул.

# 327
В книгата Баян е син на Мариам, както и в историята.

А Иван не е ли син на Расате, брата на Симеон? Т.е. племенник на Симоен? Може и да се бъркам вече..

# 328
На мен ми беше много интересно, но моята предварителна подготовка не беше за продукт от нивто на GOT. За нашите мащаби си е чудесен. Не може да скочим директно на върха, за мен това е отлично начало.

# 329
  • Бургас
В книгата Баян е син на Мариам, както и в историята.

А в книгата как е обяснено различното й отношение към синовете й?

Общи условия

Активация на акаунт