Войната на буквите

• 31 170
  • 739
  •   1
Отговори
# 420
Ами що-годе реалистична обстановка от същия век се видя в наскоро излъчвания сериал "Викингите", където се виждат царската обстановка от Скандинавия, Англия и Франция. А напоследък излязоха и доста "исторически" драми с осъвременени маниери, вече им свикнах и по-скоро го възприемам като жанр отколкото като грешка, не искам и за това да заделям нерви. Можеше и да е малко по-достойно заради националното самочувствие, ама колкото толкоз, изкуството като отражение на действителността  ¯\_(ツ)_/¯

Е не е детски сериал, но те повечето деца изгледаха вече Игра на тронове, предполагам гледат и друхи хубави неща по телевизията. В училище може и да се появи някой бисер из творчеството по история Sweat Smile

# 421
Може да е 10 век, но Мария идва тук с огромно количество бижута и внася нова мода в българския двор. При всяко нейно посещение в Константинопол се връща с още подаръци и златни накити. Това го пишат различни хронисти от епохата.

Иначе аз си представям просто да покажат великолепието на самия Преслав (мащаб, злато) и как кипи културна дейност, (изкуство и писменост - да видим или чуем за Иван Рилски, Константин Преславки, Йоан Екзарх). Да покажат или намекнат по някакъв начин за уникалната керамична икона на Св. Теодор Стратилат - най-старата намерена тук, с огромна художествена стойност, седяща в руини 10 века, уникален паметник на българската история и култура, била е изложена в десетки музеи по света.
Скрит текст:
''Забележителното е че иконата е създадена през епоха, в която художниците от Западна Европа все още сляпо подражават на византийските образци, а от чрез нея може да се направи висока оценка на художествени и приложни умения на българските средновековни творци-иконописци.''
, още надписи на кирилица, украсени стени с различни мотиви и букви. Красиви рокли и бижута за царицата и принцесата. Ще видим ли и Симеон като творец какъвто е бил, като мъдър и възвишен управник... той трябва да покаже чувството за мисия и духовност на народа си. Искам да видя как България има основополагащ принос за славянската култура.

# 422
  • España
Сори, обаче не можах да се въздържа !

# 423
  • София
Ели - Мели посмях се с твоя  коментар. Това само нашенец може да го измисли.
Чак пък от зрънчо😆
Тронът беше доста подобен на този от най-известната снимка на цар Симеонв интерес на истината.
Да ви кажа, аз ще май ще гледам серията още веднъж.

# 424
  • Галифрей
Сори, обаче не можах да се въздържа !

Новото меме 😂 и също когато се опитваш да разбереш новите правила на ЦГМ 😂

# 425
Има снимки на Мария в пищна златиста рокля, със сигурност по-натам ще я видим в не така скромна светлина. Мариам също ще демонстрира красиви тоалети. Надявам се тепърва да има интересни моменти.

Аз също искам да наблегнат на книгите, културата, просветата, които са в разцвет по това време. Има време, надявам се да го покажат.

# 426
Очаквах повече от сериала.
Актрисата, която играе Мария, не се вписва в типажа на ромейска принцеса.

# 427
И на мен Мария ми е малко далеч от образа, който си представям за византийска принцеса. Сладникава ми е, иначе е хубава актрисата.

Понеже пишем какво очакваме - ами след като се казва Войната на буквите очаквах нещо по-мистично и интересно свързано с азбуката ни и писмеността и културата, която е вследствие на създаването й. Азбуката я приемаме за даденост и не се замисляме колко е важно всъщност да имаш букви за езика, който говориш и звуците, които произнасяш и които са различни за всеки народ. Буквите са символи, а символите изначално имат предназначение да издигнат душата на човек към божественото.
А Симеон поне в първата серия, не го представиха като много въвлечен в това, секс сцени, крещене, наистина някакво варварско беше за мен излъчването му.

И аз чух "Няма време за купони", викам си, бре!

# 428
Заето от фейсбук:
КАКВО НАУЧИХ от ПЪРВА СЕРИЯ на ФИЛМА "ВОЙНАТА НА БУКВИТЕ":
-Че въображението на писателката Людмила Филипова  се движи от моминските й сцени из Парка на свободата до креватните  й гимнастики на средната й възраст;
-Всеки момент очаквах цар Симеон да каже:   „Скивай, копеле, я не се ебавай сега....“;
-Историческите образи са днешните кафанджийски дългокоси образи с поведение на току що изпити стотина грама алкохол и изпушена малко по специална цигара;
-Че още през 9 век по нашите земи се е играело шах;
- Още древните българи са използвали балирана слама;
-Че северните склонове на Стара планина са били само в борови гори;
- Царският двор на Цар Симеон е бил пълен с гейове и леки жени;
- Цар Симеон говорил с истеричен изменчив тон;
- Цар Симеон е искал да скопи сина си;
- Цар Симеон е говорил като в сапунен сериал - с мъгляви предположения - и всеки е можел да му възрази, без да се страхува за езика си и за главата си;
- Жените през 10 век са имали повече права от мъжете;
- Цар Симеон си е имал джакузи и се е топил гол в него с гола жена;
 -Глаголицата е представена като забранена азбука, а тя не е, действа си свободно и паралелно с кирилицата;
- Че още през 9 век в двореца са използвали обезценени маси от магазин „Виденов“;
Положителната страна на филма е, че той стои на много по-високо ниво от филма за Ботев и за това критиците му дават оценка между 3 и 3,5 за 1-ви епизод, поради което заслужава адмирации!
А какво ли ни очаква още в следващите серии!
Да им се насладим!

# 429
Да. За шаха не се бях замислила. Попрочетох малко и се оказа, че в Европа навлиза 12-14 век.

# 430
Предполагам, че предстои за буквите и богомилството да покажат, в първи епизод си е завръзката с отношенията и политическата обстановка.
Между другото, при мен нямаше проблем със звука, чувам какво говорят и когато не се крещи. Друг въпрос е, че чутото на моменти не ми харесва много.

# 431
  • Бургас
У дома пробвахме второ гледане на канала, който е HD и там се чуваше добре.

# 432
Ето един не лош поглед за сериала (на база видяното до момента):

https://webcafe.bg/seriali/voynata-na-bukvite-dobrite-neshta-sla … i-za-gledane.html

# 433
  • Варна
Да. За шаха не се бях замислила. Попрочетох малко и се оказа, че в Европа навлиза 12-14 век.
Европа е варварска през 10 век. Виж за Византия.

# 434
  • Галифрей
Хахха смея се на фб поста 😂 Иначе жените  у нас в миналото са си имали равни права с мъжете по времето Хан Аспарух ( дори в филма го показват) били са войни тн.
Инфо за шаха у нас http://www.bgnow.eu/news.php?newsid=30366&fb_comment_id=77056557 … 9_770645256306104

Общи условия

Активация на акаунт