Войната на буквите

• 31 170
  • 739
  •   1
Отговори
# 435
  • Варна
Ха-ха, значи автора на статията не е проверил преди да критикува.

# 436
За шаха не е в статията, а в постнатия цитат на някакъв голям разбирач от фб.

# 437
Това че са играли шах ми изглежда най-достоверно, като се има предвид че шахът бива донесен от Близкия изток, а ние сме им най-близо, така че по пътя за Европа определено сме го възприели първи. Точно от 9 век нататък тръгва. За балираната слама не знам, по-скоро са били чували, но все пак филмова продукция е, бюджет и т.н, въобще не мисля че са се старали особено с историческата достоверност, вероятно и дрехите им са с цип. За нравите също мога да го приема, не ми е фрапантно, въобще не е задължително да са били със съвременните ни изтънчени възриятия, ще припомня и че пуританството в обществото възниква векове по-късно. Струва ми се че като се заговори за историческа продукция болшинството хора погрешно си представят късното средновековие от 16-17 век нататък, а то е тотално различно. Как е било в двора на Симеон може да спорим само при наличие на някакви исторически документи по въпроса извън двата реда с "ау какви каменни дворци!", каквито не мисля че има.

В жакузито щеше да е по-чудно ако се бяха натопили облечени.

За "Ботев" всъщност историческата част беше по-достоверна, подразни ме само, че беше на ниво ютюбска продукция като актьори, режисура, камера и т.н.

# 438
От BNT е трябвало да отпуснат повече бюджет на сериала. Те много добре са знаели, че може да се направи сериал, който да остане в историята, но не. Решили са да бъдат стиснати и ето го резултата.

# 439
  • Варна
От BNT е трябвало да отпуснат повече бюджет на сериала. Те много добре са знаели, че може да се направи сериал, който да остане в историята, но не. Решили са да бъдат стиснати и ето го резултата.
Трябвало е да направят конкурс за сценарий също

# 440
  • Галифрей
Да ни бяха наели за сценаристи, щяхме да го направим топ.

# 441
То в България нали всеки разбира от всичко, та така и зрителите вече търсят под вола теле. Не визирам конкретно форума. Просто вглеждането във всяко нещо е прекалено. Не разбирам и какво удоволствие носи на зрителите. Едно е да стрелят с пушка в 10в, друго да играят шах. Едното в фрапантна грешка, другото е нищо. Нон стоп има такива дребни несъответствия в киното.
Обаче е плюс за сериала - генерират се много коментари, една голяма част от хората ще хейтят, но ще продължават да гледат, за да хейтят и ще има рейтинг.

# 442
  • Варна
Да ни бяха наели за сценаристи, щяхме да го направим топ.
Мен не ме бива за сценарист, бих участвала в едно обществено обсъждане, кое как е приемливо да се представи.
Но бих участвала в режисирането, винаги имам идеи.Joy

Как е било в двора на Симеон може да спорим само при наличие на някакви исторически документи по въпроса извън двата реда с "ау какви каменни дворци!", каквито не мисля че има.

Документите едва ли ще ги видим ако съществуват още.
Не е необходимо да разчитаме само на документи.
При разкопките са намерени шахматни фигури - играли са шах. Намерени са купища керамика - не само посуда.
Аз лично имам отливка на плочка от облицовката на двореца - част от проба, да достигнат до качеството и рецептата на тогавашната керамика - е, преди 10 тина години още не бяха. Става въпрос, че дворецът е бил облицован с такива плочки.
Това е част от олтара на манастира В двореца - едва ли само там е имало стенописи.
Скрит текст:

Можеше да покажат малко разкош, защото го е имало /пък дори да е от алиекспрес:trollface:/, а не да викаме, че царете ни живели сред голи стени, защото не разполагаме с документи, които го описват.

А, ето снимка на моята плочка:
Скрит текст:

То в България нали всеки разбира от всичко, та така и зрителите вече търсят под вола теле. Не визирам конкретно форума. Просто вглеждането във всяко нещо е прекалено. Не разбирам и какво удоволствие носи на зрителите. Едно е да стрелят с пушка в 10в, друго да играят шах. Едното в фрапантна грешка, другото е нищо. Нон стоп има такива дребни несъответствия в киното.
Обаче е плюс за сериала - генерират се много коментари, една голяма част от хората ще хейтят, но ще продължават да гледат, за да хейтят и ще има рейтинг.
Всъщност няма много хейт, по скоро тъжни констатации.

# 443
О, има много крайни черни коментари и доста злобни такива из фейсбук. Едно е критика, която сериалът определено заслужава, но някои коментари мнооого я надминават. Като цяло просто сме крайно негативен народ и всичко обичаме да оплюем.

# 444
  • Варна
О, има много крайни черни коментари и доста злобни такива из фейсбук. Едно е критика, която сериалът определено заслужава, но някои коментари мнооого я надминават. Като цяло просто сме крайно негативен народ и всичко обичаме да оплюем.
Е, фейсбук не е критерий. Винаги са много крайни там, имам наблюдения покрай реалититата , които следя. Направо се отказвам да влизам във фейсбук.

# 445
Според мен си е критерий, защото много хора пишат там, в пъти повече, отколкото тук и си показват неграмотността и простотията, докато обвиняват другите за такава. Разбира се, има и много културни и интелигентни коментари, но за жалост първите преобладават. Начетох се за "креватните фантазии на жена на средна възраст" за Людмила Филипов, как Донков много приличал на травестит и ми стана гнусно.

# 446
Хексе, много хубава плочка! Heart Eyes

Аз мисля, че нямаше да има такова вторачване във всеки детайл, (шаха, джакузито и т.н. несъответсвия, които ги има във всеки сериал), ако останалото като сценарий, най-вече, беше добро. А екипа и сценаристите не трябва да са толкова самоуверени и дори арогантни, а трябва да приемат мнението на зрителите. Тази тема е особено чувствителна за хората очевидно, виждаме че сериали като Татковци, С река на ръцето не ги критикуват по този начин, нормално е.

Всъщност няма много хейт, по скоро тъжни констатации.
да...

Последна редакция: ср, 18 яну 2023, 13:53 от T.Valcheva

# 447
кой е автор на музиката на 'буквите'?
Композиторът е Виктор Стоянов
Ергенът? Stuck Out Tongue Winking Eye

# 448
Скрит текст:
кой е автор на музиката на 'буквите'?
Композиторът е Виктор Стоянов
Ергенът? Stuck Out Tongue Winking Eye
хаха определено не Joy

# 449
Липсата на пищни декори и фризове си е заради липса на бюджет, тия неща нали някой трябва да ги изработи и не един ами доста хора.
Но за мен най-голямото несъответствие е в нивото на актьорската игра в сравнение с коя да е друга продукция на историческа драма, в класацията включвам и така наречените евтини Б-филми 😁 Диалогът също е под всякаква критика, има опит за някой забавен лаф, но начинът по който го казват убива всичко.
 Най-смешно ми е когато някой са го докарали по образа на герой от друг филм, в царския съвет имаше един, който много се стараеше да бъде Тирион Ланистер на външен вид, интересно ми е дали ще продължат и сюжетната линия. То и други актьори май си бяха харесали по някой образ от чужд сериал който да пресъздадат, ама явно не можем без копиране и така ще е.
Хареса ми начина на разказване на историята обаче, епизодичните моменти са много добре навързани, няма излишна плява, много добре се задвижи за първи епизод.
Пише ли някъде колко пари са отишли за направата на този шедовър? Любопитно ми е.

Общи условия

Активация на акаунт