Борбата с рака - духовно оцеляване, физическо преодоляване 78

• 50 954
  • 742
  •   1
Отговори
# 120
А бихте ли споделили какво причинява бялата?
Все едно съм болна от грип с температура. Болки навсякъде, включително зъби и гърло, че чак и ушите ми се обаждаха от време на време,нямах сили. Не съм повръщала както казах, но без гадене не става, чак от водата се отърсвах. Преживява се! Мисли си, че е за хубаво, че ще оздравееш! А не е задължително и при теб да е така.

# 121
А бихте ли споделили какво причинява бялата?
Беше ми много лошо, сякаш бях с висока температура, боляха ме кокалите, като натъртена бях. Ноктите ми станаха оранжеви и много дебели. Бях прежълтяла и пребледняла. Просто добих болен вид.

# 122
Момичета, един съвет от мен: От бялата химия започнаха леко да ми почерняват ноктите още след първата. Една жена ми даде съвет да направя гел лак, за да ги предпазя, но понеже понякога бялата причинява големи щети по ноктите (отлепяли се и боляли много, докато паднат), аз не посмях , че нали гел лака се сваля по-трудно. Тогава прочетох някъде, че имало ефект и ако се лакираш три-четири слоя с черен лак.  Не съм фен на черния лак никак, но го направих и наистина това помогна. Запазих ноктите и потъмняването се стопира. И на ръцете и на краката. Вероятно, ако го знаех преди първата бяла и го бях направила, нямаше изобщо да се оцветят. Не знам дали щях да имам други по-сериозни поражения, ако не бях се лакирала. Само трябва да е с черен лак и да е много слоеве. Всъщност се оказа, че бялата химия (при мен беше карботакс) е много светлочувствителна Много повече от червената и след вливка и обикновената дневна светлина става катализатор на много проблеми по кожа, нокти и коса, ако има.
За предотвратяване на афти използвах сребърна вода Аркол и билкови капки Сандрин. Жабурих се на всеки кръгъл час и мисля, че това помогна. Само веднъж венеца ми се възпали, но тогава помогна сушена синя слива. Слага се на подутото и си стои в устата, докато се размекне на каша. След това слагах друга и така няколко пъти на ден.
Иначе и на мен бялата по-трудно ми понасяше от червената.
Успех, дами!:gift_heart:

# 123
При сестра ми от червената химия почерняха (посиняха) ноктите долу в основата (на дъга по средата, кръгче от живеца нагоре по средата) и станаха много чупливи, докато не изкара това цялото... Но при мен така стана от най-първия вариант на Ковид, та не знам от химията ли е, от променените кръвни показатели ли е...

# 124
Моли, ще се сдобия с черен лак. Ще съм хит вкъщи защото освен крем за лице и ръце, друго почти не ползвам, та ще предизвикам интерес 😉. Безценни съвети си написала, не знам как да изразя благодарността си 🙏❣️🙏.
Сега сигурно ще ви разсмея с този мой въпрос, но след като пораснат отново веждите, същата форма и гъстота ли са 🙄. И косата дали се сгъстява или променя цвета си ?

# 125
Не знам за сгъстяване, но на сестра ми косата от леко чуплива стана ситно спираловидно къдрава, направо "афро" коса придоби Wink Голям ми е бонбон в момента Simple Smile Веждите са си същите, миглите още не са на предишната дължина, но вече са по-дълги от моите (както винаги са й били - гъсти, черни и извити)...
При нея на лъчето слагаха някаква лепенка - силикон сърху кожата по време на облъчването и крем който да маже веднага след процедурата... както и месец след това ежедневно след тоалет. Коата на мястото потъмня малко, като след слъчнево изгаряне. Тя ходи с децата на море веднага след края на процедурите и нямаше проблем с протриване. Лъчето беше в Панагюрище.
След два месеца чакаме контролен ПЕТ скенер, дано всичко е наред! 🙏

# 126
Здравейте,
Предстои ми лъчетерапия. Смятам да я проведа в Сити клиник и записах час за консултация с д-р Недев.
Може ли запознатите да ми кажат как протича прегледа - гледа ли дискове от образни изследвания, епикризи, проведени лечения (на химиотерапия съм с последна вливка 12.01.)? На прегледа ли ще ми назначи подходящи за случая ми дози и брой облъчвания? Ще може ли да насроча дата за започване?
Здравейте, момичета и за много години!
На 30.12 бях на преглед при д-р Недев. Със записан час чаках да ме приеме два часа, за което ми се извини човека. Прегледът е 195 лв.  
Носех цялата документация, прегледа хистологията от биопсията и от операцията. Обясних му, че имам дилема - дали да си направя аксиларна дисекция или да продължа с лъчетерапия и че моя лекуващ онколог не ми казва категорично как да продължа, а ми казва аз да взема решение.
Това е първият лекар от началото на лечението ми, който отвори и видя ПЕТ скенера. Аз имам два, първият е за стадирането а вторият е преди химиотерапията. Сравни ги, показа ми къде светят лимфните възли и ми каза, че той ще вземе решение как да продължа с лечението. Трябваше да се върна след седмица за скенер и маркиране, но реши веднага да го направя. Още докато бях на масата в скенера, доктора влезе и ми каза,че химията е повлияла добре и нямам видими аксиларна възли. Написаха ми дата за прием и ми дадоха листче, на което пише, че ми трябва направление 7 от ЛЛ. Лъчелечението е безплатно. Като продължителност е пет седмици.

Последна редакция: пт, 06 яну 2023, 21:34 от Kasabi

# 127
Леле, моята коса е много чуплива сега, на цвят тъмно руса, интересна гледка ще съм ако стана като сестра ти, ,Peneva-a 😄😉.
Благодаря за споделеното 🤗

# 128
Лака не е задължително да е черен- може и друг тъмен цвят, но да е плътен и задължително на няколко слоя, да пази( това го научих на третата порция химии и определено имаше ефект).
Косата може да стане по-гъста, по-къдрава( може и на едри къдрици, които обаче след време се поизправят) и по-черна( моята окапа бяла, сега е повече черна). Веждите и миглите са си като преди. Но, понеже за всичкото окосмение след терапии полагаме повече грижи- определено  стават по-хубави... Най- хубавото е че не мислиш за епилация, по време на терапиите.
За химиите: червената- тя е по-гадна, като влиза и излиза, че пари...а, бялата влиза леко, ама после боли все едно са те били. Но и при едната и другата зора е към до 3-4 ден, после живваш.
Касаби, много се радвам че си си намерила читав доктор и имаш път и посока!

# 129
И аз съм къдравелка сега, преди си бях с права коса, обаче забелязвам, че започна да се изправя. Веждите и миглите сякаш още не са пораснали като преди, чакам ги да се сгъстяват  и потъмняват още.

# 130
Касаби, и аз много се радвам за теб, че си намерила "своя" доктор, това си е на поне 50% спечелена вече битка защото ти дава вяра и надежда, че си във вещи ръце и че знае какво прави, което носи успокоение и самия ти си помагаш като се настройваш позитивно.
Преди работех в козметична фирма и имам останали някъде разни лакове. Ще се разровя и ако няма черен, ще се наглася с възможно най- тъмния Simple Smile, пък и а дано новата коса е без белите косми. Пълна промяна ще има 😉, няма как и да не олекна с някой и друг килограм. Днес успях да се намъкна в един стар панталон:)

Последна редакция: пт, 06 яну 2023, 21:44 от luce

# 131
Здравейте, за Много години и честит Йордановден Tada
Винаги съм била с червен лак на ноктите, последните години с гел лак, но цвета не сменям.  Попитах при първата червена химия, дали ще е проблем, викам си, косата ми я няма, поне лака да ме радва, онколозите  ми казаха, че не пречи. После започнаха да почерняват, сложих по-тъмно червено, личеше, но много важно, след това няколко в различни етапи паднаха, но честно казано разбрах късно, защото гел лака ги беше задържал. На краката също ми почерняха ноктите и също падаха, даже последният преди няколко дни, а от последната ми химия мина година и половина. Косата ми порасна къдрава и суха, но странното е, че веждите ми почти ги няма все още, а имах съвсем нормални. Получих изтръпване на краката и ръцете след бялата химия, което все още  имам, но... Животът е прекрасен Flowers Four Leaf Clover

# 132
Здравейте, за много години!
И на мен от бялата химия -доцетаксел- ми се отлепваха ноктите от плочката без да си променят цвета, но една  маникюристка каза, че от химията се губи мазнина от ноктите и ми даде едно масло да нокти и минах без падане.
За косата - къдрава съм по природа, но след химиотерапията новата коса ( тази която беше опадала) дето порасна е още  по-къдрава.

# 133
Моят паклитаксел 12 бр. не го усетих.
Никакво гадене и болка нямаше. Първите три пъти вдигах лека температура и като се събудя бузите ми бяха червени, все едно съм изгоряла, но това е от дексаметазона. Нямах афти и вагинални гъбички. В носа ми ставаха рани. Само веднъж ми изтръпнаха ръцете и краката.
На новите момичета препоръчвам ако имат възможност седмичен паклитаксел.
Сега ми расте бяла коса.

# 134
При мен пък още на червената химия ноктите посиняха, но дотам Веждите са на две трети от предишното, имам една дупка в лявата и досега, но не смея да мажа с никакви растежни средства, даже ме е страх и от вит.А и Е.Изобщо, настръхвам като чуя за растеж.Каквито, такива, понякога ги подсилвам с молив.Косата - по мека от преди, за моя радост, жива и еластична.Сякаш е малко по- рядка и тя, но пък една идея по- черна.Две години след края на лечението още не съм я боядисвала сериозно обаче.Само с оцветител на билкова основа няколко пъти.Сега обмислям каква боя да ползвам.

Общи условия

Активация на акаунт