Борбата с рака - духовно оцеляване, физическо преодоляване 78

• 50 970
  • 742
  •   1
Отговори
# 165
Желая успех на всички, на които предстои изследване или начало на курс или лечение 🍀🙏😘.

Момичета, при започване на химиотерапия дават ли информация какви странични ефекти да се очакват, какво да се взима като добавки, какъв хранителен и двигателен режим да се спазва и т.н. ?

# 166
  • Sofia
Желая успех на всички, на които предстои изследване или начало на курс или лечение 🍀🙏😘.

Момичета, при започване на химиотерапия дават ли информация какви странични ефекти да се очакват, какво да се взима като добавки, какъв хранителен и двигателен режим да се спазва и т.н. ?
Да, би трябвало повечето неща да ти разяснят и да ти отговорят на въпросите. Първият път не знаех какво да питам и проф.Дудов каза, че няма да ми обяснява, а в хода на лечението да питам. Единствено настоя да не пия никакви добавки.Тогава абсолютно нищо не четях за лекарствата. Сега втория път проф. Щерев каза, че нищо няма да ми обяснява, защото всичко си знам. 😂 Пак не съм разпитвала, нито съм чела. Преди първата химия д-р Ганчева ми каза за какви евентуално алергични реакции да следя. Втория път дори това не сме коментирали.

# 167
Страничните ефекти на ХТ са индивидуални. В Надежда не изброяват всички възможни, за да не плашат. Mask
Преди първа вливка ми дадоха рецепта за Зофран и Оланзапин срещу гадане и след мой въпрос относно косата: ползване на каска.
Лекарствата пиех при поява на гадене (повърнах два пъти за трите месеца досега), въпреки че ги дават превантивно по едно на ден преди хранене.
Поставям каска - има ефект, запазих косата на около 50 %. Е, подстригах я къса, но поне има останало окосмяване по скалпа.
На всяка следваща вливка се обсъждат с онколог възникнали оплаквания и се взимат мерки. На мен ми падат левкоцитите и се разместват разновидностите им - бият ми растежен фактор.
И да дам инфо за д-р Недев в Сити:
срещу 235 лв влязох на мига, прегледа хистологията след операцията, обеща липса на странични ефекти, разреши ми море, слънце, сауна след време.Laughing
Насрочихме скенер без контраст за определяне точки на облъчване и ориентировъчно започване първата седмица на февруари (имам последна химия на 12.01.)

# 168
Еха, не се шегуват в Сити Simple Smile
Септември прегледа при Недев беше 195 лв. 40 лв отгоре за има-няма 3-4 месеца!
Бравос!

# 169
Моли, аз бях на 30.12.22 т.е.последния работен ден и платих 195 лв. Явно това е нова цена за новата година.

Juppas, майка ми мина на сцинтиграфия на 05.12. в Токуда.
Взе направление от ЛЛ за онколог.
В края на ноември отидохме в Онкологията. На централната регистратура приеха направлението, попитаха ни за какво сме, регистрираха я и издадоха картон. След това ни изпратиха в сградата за лъчетерапия.
Минахме с направление при проф.Михайлова. Каза, че ще ни даде направление стига да си запишем час.
В Дървеница записваха за края на декември, в Токуда ни дадоха час за след няколко дни, което беше супер.

Последна редакция: пн, 09 яну 2023, 15:06 от Kasabi

# 170
  • Sofia
235 лв. беше цената за Дудов септември месец, не се учудвам, че са изравнили. 2019 и при двамата беше 195. Според мен съвсем скоро ще има и такса за лъчетерапията.

# 171
Gery@k, значи има ефект от тази каска, така ли? Когато пишеш, че косата на 50% е останала, това равномерно ли е, или има участъци с изцяло паднала коса. Интересно ми е и на какъв принцип действа, нали венозно се вливат лекарствата .
От къде се взима тази каска и каква е цената?

# 172
На мен червената химия ми понесе по-зле от бялата. Много повръщах, но за 2-3 дни. От бялата (доцетаксел) ми паднаха ноктите, както си миех сутрин лицето оставаха в мивката. Вежди и мигли също, но всичко се възстановява. Преди диагнозата нямах един бял косъм, вече има тук-там. С операция съм на лява гърда - лъчетерапия правих в Св.Иван Рилски. Много съм доволна, задържането на въздух беше между 20 сек и 1 мин.

# 173
Luce,
При мен опада долният пласт коса - този около ушите и около врата, горният е разреден, но наличен.
Каската охлажда скалпа до 22 градуса: свиват се венозните съдове, което възпрепятства притока на кръв и от там се намалява дозата химия, достигаща до космените фоликули.
Доста боли, каската се слага 30 минути преди химията и остава на главата час след вливката.
Първите 3 са по 240 лв, след това - по 220. Купуват се шампоан и балсам: 70 лв. Питаш на регистратурата и ще те запознаят с жените, които се занимават с каските - външна фирма са.

# 174
Боже, Гери, как издържаш толкова време с това нещо на главата?
Моята бяла химия ми я пускаха на много бавна капка заради склонност към алергия  и течеше 8 часа. Как се издържа 10 часа с охлаждаща каска ?
Аз нали съм си Тома Неверни, много се чудех дали да позлзвам каска, защото прочетох колкото положителни, толкова и отрицателни мнения. В смисъл от "има страхотна полза" до "само си дадох парите и косата си ми опада". Може да ми се смеете, но ме убеди една , вероятно глупост, която прочетох във фейса:
Охлаждането има за цел химията да не убие бързоделящите се клетки, каквито са космените фоликули. А ако, не дай Боже, има някакви мети в главата, то химията няма да може да достигне до тях и да ги убие, защото охлаждането пречи.
Вероятно няма нищо вярно, не съм ровила да търся статистики или някакво научно доказателство или опровержение, но мен това ме отказа, честно !

# 175
За мен е важно да не обяснявам на всеки срещнат какво ми е.
А доколкото чета, химията не влияе на мети в главата. Там се действа с лъче, ако се налага.

# 176
Момичета, какво е това задържане на дъха при лъчетерапия? На мен не са ми казвали нищо подобно, само, че не трябва да мърдам и ръцете над вдигнати, над ушите да държа в една и съща поза .
Благодаря много за споделеното за каската. Ще помисля. Вчера казах на сина ни какво ще следва и от днес отново е болен. Мисля, че като чуе, че нещо ще се случва с мен и прави такава реакция. В интерес на истината, подкашля, то и много вируси сега има.
А какви храни биха помогнали за по-лесно то понасяне на химиотерапията ?

# 177
Задържането на дъха е необходимо при облъчване на лява гърда, за да се пази сърцето.
Аз ям всичко и по много с цел да поддържам еднакви килограми.
Правя си вода с лимон и понякога джинджифил. За гаденето ми помага газирана вода.

Последна редакция: пн, 09 яну 2023, 17:48 от GERy@K

# 178
Благодаря много, Гери 🤗, на мен ми облъчваха лявата гърда, където беше и операцията, но не са ми казвали да задържам дъха си. Лъчетерапията беше в Онкологията в Дървеница.

# 179
  • Варна
Здравейте, момичета! Не съм се включвала тази година, затова първо ще ви пожелая най-вече здраве през новата година и чисти образни изследвания! Simple Smile

Искам да ви попитам, на някой случвало ли му се е да сменя работата, когато вече е бил с ТЕЛК? Имали ли сте проблеми при новия работодател? В процес на търсене на ново работно място съм и ми предстоят интервюта, та се чудя на кой етап е по-добре да предупредя, че съм с ТЕЛК. Мисля си, че е най-коректно да го кажа в самото начало, то ако фирмата е точна, няма да имат проблем с това, но все пак... Искаше ми се да почерпя опит от вас, ако някой е минавал през този процес. Simple Smile

Общи условия

Активация на акаунт