Борбата с рака - духовно оцеляване, физическо преодоляване 78

• 50 983
  • 742
  •   2
Отговори
# 195
  • Русе
Лу, пробвай с търсачката дали ще ти излязат постове. Има мацки с портове и има коментари по темата.

# 196
За мама аз поисках да ѝ сложат, след като прочетох споделени мнения тук в темата /точно за това съм благодарна, че пишат за опита си различни момичета/ и така реших, че е добре да е подготвена преди първата химия.
Скрит текст:
При д-р Дарданов ни изпратиха от Надежда. Телефонът му е публично известен, свързах се с него след настойчивост и на следващия ден бяхме в Александровска при него. От цялата страна приемат за поставяне, защото при някои вече няма друг начин и ги пращат задължително за порт.

# 197
Skip, а колко време преди първото вливане го направихте и как се случи,ако може и информация за цена и кога е било.
Аз в понеделник трябва да съм в Надежда за подготовка за първо вливане .

# 198
  • Бургас
Luce, аз съм с порт. Поставиха ми го в деня преди първата химия. Лека операция - по малко от 30 минути под упойка и първите 2 дни не усещах кой знае какво. После около седмица имах нещо като схванат врат/шия - неприятно, но не бих го нарекла болка. По-гадно беше, че съвпадна с обявяването на първия лок даун и всички усещания ми приличаха на Ковид и си истерясвах вкъщи.
Още не съм се наканила да го махна порта, толкова свикнах с него, че въобще не го усещам. Доста ме е яд, че не го ползват навсякъде, реално само химия са ми вливали с него, после операции, контрасти и тн все абокат ми слагат 😤

# 199
Solace, Skip,благодаря много за споделеното 🤗

Последна редакция: сб, 14 яну 2023, 16:18 от luce

# 200
На мен порта ми го сложиха в Първа Хирургия, Александровска болница, до Света Екатерина на бул.Пенчо Славейков. Д-р Тодоров, много симпатичен млад лекар. Миналата година октомври, обадих му се да ми даде дата, отидох в осем, към 14 ч.беше приключило, с местна упойка, само срещу каквато и да била епикриза от болницата, където правиш химия, напълно безплатно. На другият ден бях на вливка, но не можаха да го ползват / обясниха ми че е оточно малко  мястото/, но после си ми правиха все там вливките .  И  в Надежда слагат, но е платено и е с пълна упойка, тоест трябва да преспиш там, а не е нужно. Боля ме леко няколко дни, сега не го усещам въобще.

# 201
Благодаря, jul@e, аз ще остана две нощувки в Надежда като за първи път. А каква е цената в Надежда, ако случайно знаеш.

# 202
  • Варна
Благодаря на всички момичета, които се включиха по темата! В крайна сметка на първия етап от интервютата не го споменах, наистина щеше да е странно и ненужно да го вметна. Забелязвам, че сякаш повечето фирми са израснали някак за тези неща или пък се дължи на липсата на кандидати за позициите, не знам. Дано е положителна тенденцията, в крайна сметка ТЕЛК-а не ни прави половин хора, и ние сме си работяги. Simple Smile
Скрит текст:
Здравейте, момичета! Не съм се включвала тази година, затова първо ще ви пожелая най-вече здраве през новата година и чисти образни изследвания! Simple Smile

Искам да ви попитам, на някой случвало ли му се е да сменя работата, когато вече е бил с ТЕЛК? Имали ли сте проблеми при новия работодател? В процес на търсене на ново работно място съм и ми предстоят интервюта, та се чудя на кой етап е по-добре да предупредя, че съм с ТЕЛК. Мисля си, че е най-коректно да го кажа в самото начало, то ако фирмата е точна, няма да имат проблем с това, но все пак... Искаше ми се да почерпя опит от вас, ако някой е минавал през този процес. Simple Smile

Аз смених работа и започнах в голяма международна фирма, но на нито едно от интервютата там не ме попитаха, нито намерих подходящ момент да го кажа - първоначално мислех, после се отказах, защото бях точно между подновяване на ТЕЛК, а не ми се стори подходящо да се обяснявам с каква диагноза съм, щеше да изглежда странно да обсъждаме подобни неща. Всъщност никой няма право да пита за подобни лични неща на интервюта и големите международни фирми не го правят, нито пък съобразяват подбора на персонала с това, защото ще ги обвинят в дискриминация. Сега, когато ми заверят ТЕЛК-а, просто ще го занеса в ЧР, но наистина не очаквам проблеми, мисля, че има и други хора с ТЕЛК там, понеже са наистина много големи - към 1500 човека персонал.
Ако започваш в по-малка фирма, особено българска, вероятно това би имало значение, но принципно нито имат право да те питат, нито си длъжна да казваш. Аз вероятно в такъв случай бих казала в момента, в който ми предложат договор, за да са наясно.

# 203
Имам подут лимф, биопсията не показва нещо притеснително, скенера показа киста,но не попитах доктора доброкачествена ли е имал предвид (тогава не знаех,че имало и злокачествени) ,каза само,че понеделник ще уточним дата за операцията и,че трябва да се отстрани.

# 204
lucе, поставен е една седмиица преди първата химия и сутринта преди първа химия, докторът го провери дали е проходим и дали може да се ползва. В Александровска платихме сто лева за поставяне, в края на октомври. В стаята имаше и други пациенти за постовяне на порт при други доктори, единият от тях /съвсем млад доктор, жалко че не запомних името му/ ми направи страхотно впечатление, като дойде след постовянето му и обясни безкрайно спокойно, обстойно и с внимание всичко за порта на своята възрастна пациентка.
До колкото разбирам не от първи път успяват всички сестри да поставят иглата в порта в Надежда.

# 205
Skip, много благодаря за споделеното 🤗

# 206
Gery@k, значи има ефект от тази каска, така ли? Когато пишеш, че косата на 50% е останала, това равномерно ли е, или има участъци с изцяло паднала коса. Интересно ми е и на какъв принцип действа, нали венозно се вливат лекарствата .
От къде се взима тази каска и каква е цената?
Привет, в някои от болниците се предлага каската. Равномерно е падането. Няма участъци без коса. За първите 4 вливания 240лв, следващи 4- 220, следващи 4 -200. Отделно балсам и шампоан по 35.00 лв на брой.

# 207
Аз съм виждала коса след такава каска.
Проскубана кокошка виждали ли сте ? Дето са я скубали, ама не са я доускубали.

# 208
Момичета, утре ми е първото вливане с бяла химиотерапия. Само бяла ще е. За порта си ме отрязаха защото, до колкото разбрах, ме броят за "лек случай" защото химиотерапията била само заради високото Ки-67 и нямало да има нужда от допълнителни процедури. Дано е така:).  Няма да има червена поради същата причина. Малко говорихме за страничните ефекти. Преди следващата ще говорим отново. "Разпознаха" ме, че съм от четящите:), но предпочитам да знам какво се случва и евентуално ще се случи с мен предварително:)

# 209
Здравейте и от мен.Минавам да споделя новото покрай мен.След резултатите от операцията 1 стадий ,без метастази в лв.Ки-15%.Минах скенер и слава на бога е чист.Искаха да видят него и да решат.И така на 23 ти започвам отново с химията.За сега 3 на брой.Казаха ,че няма да е пак червена химия,но не разбрах и каква ще е.Бях сигурна,че ще имам ,но ми стана гадничко де.Тъкмо се по възтанових и физически и психически и пак на ринга.  Luce ,миличка успех и да я изкараш лекичко.На мен ми изписваха една инжекция за вкъщи ,която беше против странични ефекти и незнам дали от нея или просто си е до организъм но не съм я изкарвала толкова тежко червената.Даже мисля сега пак да я купувам .Пиши как е минало.Кураж😊

Общи условия

Активация на акаунт