Борбата с рака - духовно оцеляване, физическо преодоляване 78

• 50 972
  • 742
  •   1
Отговори
# 135
Kasabi, да разбирам ли, че си била на 12 бр. ежеседмични Паклитаксела? Издържа ли се наистина? И защо препоръчваш седмични?

# 136
Защото дозата е по-малка и се понасят по-леко.

# 137
При мен, въпреки че не бях на седмични, а на 21-дни, палитаксел-а определено беше с по-малко странични ефекти, от доксетацел-а( от който направих тежка алергична реакция и ми го спряха). Но ми го пускаха много бавно( по няколко часа течеше системата, та може и това да има отношение). Същото и с карбоплатината- почти не я усетих. Страничните ефекти като изтръпване на крайниците и бодежи, са от дексаметазона.

# 138
Здравейте момичета, на някой правили ли са му следните изследвания – преписвам ги дословно:
1. дефицит на DPD
2. за наличие на PIC3C и BRCA1&2 мутации
Какво следва от тях, имало ли е смисъл - питам тъй като на майка ми ги назначиха в комбинация със сцинтиграфия, евентуално за последващо лечение с капецитабин.
Последното лечение преди поредния рецидив беше на Фазлодекс и Летрозол едновременно, очевидно без ефект. След последната операция, хистологията показва че няма промяна във вида на тумора.
Благодаря предварително.

# 139
Има лечение, които са безплатни и приложими само при генни мутации- BRCA1&2.
Другите не съм наясно🤔
На майка ù  правиха и CPS- идея нямам какво е 🙄
Но и то беше, заради предстоящо лечение.

# 140
На мама ще са на една или две седмици...малко ми е неясно, защото ѝ дават нещо като избор от чисто логистична гледна точка, което не знам до колко е правилно от терапевтична гледна точка. Вливките са доста по-дълги, бавна капка е системата...също не знам защо е така. А и не разбирам колко ще са като брой, от какво зависи?

# 141
  • София /Абсурдистан
2020 година нямаше такса за лъчетерапия в Сити Младост, само за химията имаше и 2019 беше 450лв. Бях при Николай Недев тогава
Сега има ли?
Има, до миналата година беше 500 лв, сега не знам дали има промяна.

# 142
Kasabi, да разбирам ли, че си била на 12 бр. ежеседмични Паклитаксела? Издържа ли се наистина? И защо препоръчваш седмични?
Да, издържах 12 вливания Паклитаксел. Проф.Щерев ми предложи два варианта. Бързия и по-тежък за организма е 4 бр.през две седмици. За 12 седмичния ми даде да прочета протоколите на NCCN. Дозите на лекарството са по - малки и рискът от алергични реакции също. Затова избрах този вариант. На петата вливка левкоцитите ми паднаха до 3.20. Тук в темата две момичета похвалиха действието на Герисан и го взех. За четири дни по една капсула дневно левкоцитите се вдигнаха на 7.

Последна редакция: сб, 07 яну 2023, 23:14 от Kasabi

# 143
Аз правих лъчетерапия в Сити през октомври 2022 и не са ми искали никакви пари. Може би, защото цялото ми лечение с изкл. на операцията съм провела при тях. Само в началото преди химиите съм платила към 500 лв. такса.  И един ЯМР преди операцията си го платих, защото хирургът го искаше, а Сити отказаха да ме пратят по ЗК, защото не били минали два месеца от последния ми скенер и съм нямала право! Проверих и се оказа, че това изобщо не е вярно, но ми беше важно да стане по-бързо, отколкото по-евтино и не съм се разправяла. Та да знаете, че това го пробутват като аргумент, където минава.

# 144
  • София
Много странно, те обикновено не се скъпят за скенери/ямр, защото си получават парите от касата. По-скоро наистина не са имали право - ако се водиш на диспансер там, мисля, че на 3 месеца могат да правят скенери. Може би зависи с какъв статут си била - не споря, просто си разсъждавам.

# 145
  • Sofia
Ще правя лъчето отново в Сити. Все още обмислям къде да остана на диспансер след това.
Щерев каза, че не се комбинира лъче с хормонална, а аз от първия път знам, че е точно обратното. Даже си спомням, че още си оправях протоколите и книжката (голямата бумащина първия път) и си купувах тамоксифена. Недев ми беше казал, че даже е желателно да се съчетава с лъчето.
Много неща не ми харесват в Надежда, в Сити ми се струват много по-организирани и го няма това размотаване на сестри и персонал.

# 146
Благодаря за отговорите относно преглед при д-р Недев!
Как протича лъчетерапия в Сити?
Имаш ли определен час за деня, чака ли се, колко продължава самата процедура?
Взима ли се кръв за изследвания и ако да, колко често?
Прави ли се скенер и какъв преди започване на процедурите ( имам един от август, преди операцията)?

# 147
Оливче, и аз не знам каква е причината и си разсъждавам.
Чух, че вътрешните правила ги "стимулират", когато изследването, при това скъпо, се плаща директно от пациента веднага, а не по ЗК, която им плаща за него след месеци. Гонят си добра събираемост хората Simple Smile . То това е и причината вероятно по-голямата част от първичните прегледи да не са по ЗК.  д-р Недев например не работи по ЗК за първичен преглед преди лъчето, а когато вече я провеждаш при тях , контролни прегледи правиш по клиничната пътека. Вярно, че и там ти пробутват специализанти, но ако настояваш, може и с Недев да се видиш.
А ЯМР -то е по искане на хирурга, който не е от техния екип, така че сигурно го броят, че не е по тяхна преценка. Въпреки, че устно онколога от Сити ми каза, че трябва да го направя.  Вероятно, ако имаха хирургия и решиш да се оперираш при тях, няма да има проблем да ти назначат и ЯМР по ЗК.
Моя дружка искаше преди операцията да й назначат ПЕТ по настояване на хирурга от ВМА, но й излязоха със същия мотив за двата месеца. Обаче тя разрови по-нагоре и като се видя, че няма да мине, й направиха ПЕТ- а за два (!!!) дни. Няма ред, няма записване и чакане с месеци. Не е с връзки жената, просто каза, че може да си го позволи и да си го плати, но няма да го направи, защото й беше писнало. Три месеца по време на химиите, с огромни странични ефекти и проблеми, се опитваше да се види с лекуващия онколог д-р Ганчева и все й казваха, че може само със специализантите да контактува, а ако държи с Ганчева, да си запише платен преглед. Може да е законно, но някак си е силно неморално. Та за това тя се беше захапала с тях за ПЕТ-а. Аз за 10 месеца лечение при тях така и не минах ПЕТ. Не било нужно в моя случай. Надявам се и се моля да са били прави. Сега в края на януари ще правя за пръв път, назначен ми от д-р Орешков от Токуда, при който ходих на консултация преди да реша къде да се диспансеризирам.
Умирам от страх какво ще излезе!

# 148
  • Sofia
Моли, всичко ще е чисто, ще видиш!
В Токуда ли оставаш на диспансер?

# 149
Чайлд, дано! Сън не ме лови!
Бях се засилила в Токуда, но Консулова горещо ми препоръча Надежда и се регистрирах там. На 07.02 ще ми е пъвия преглед. Трябваше да е на 26.01, но като ми се обадиха за ПЕТ за 25.01, от Надежда казаха да ида на 7-ми, за да е готов и ПЕТ скенера .
Много се тревожа, защото още имам неразнесъл се хематом от операцията и си напипвам бая бучка. Все едно не съм оперирана. Преди празниците ходих на мамолог по мое желание и ми казаха, че е хематом и да не се тревожа, но можело и да е капсулирана серома, защото са минали вече 4 месеца от операцията, а все още си седи. Ако се окаже така, то трябва оперативно да се отстрани. Масажирам го по съвет на лекаря, но освен че си докарах болки в гърдата от натискане, друг ефект няма

Общи условия

Активация на акаунт