За бързи КУЛИНАРНИ въпроси и отговори

• 30 502
  • 774
  •   1
Отговори
# 525
Витаминче зависи с какви други продукти разполагаш, но от мен като идея мляко с ориз.
Може да го досладиш и поръсиш с канела или солен вариант като добавиш кашкавал.

# 526
  • Sofia
Като сте се заприказвали за каймак... Колко каймак трябва да се събере за да стане на краве масло? Веднъж в седмицата вземаме около 4-5 литра прясно мляко от жена, която отглежда крави. И как точно да го направя това прясно мляко?
И още: Снощи забелязах, че около 400-500 мл. мляко се е пресякло? Може ли да направя извара от него и как?
Какво питаш за прясното мляко?!
Масло става дори малко да ти е каймакът.  То и течна сметана като пребиеш става на масло.  Та колкото имаш каймак, но все пак е добре да имаш поне 200 - 300г/мл... и пробвай.  Аз скоро не съм избивала масло, не помня от колко каймак колко масло се получава. 
Не съм пробвала  от развалено мляко да правя изваря или друго. Пробвай... извара се прави, като загряваш сурово мляко и тъкмо преди да кипне/да се свари, добавяш лимонов сок.

# 527
Става извара, слагай да отвариш, както Морена е писала.

# 528
  • При децата ми
Като сте се заприказвали за каймак... Колко каймак трябва да се събере за да стане на краве масло? Веднъж в седмицата вземаме около 4-5 литра прясно мляко от жена, която отглежда крави. И как точно да го направя това краве масло?
И още: Снощи забелязах, че около 400-500 мл. мляко се е пресякло? Може ли да направя извара от него и как?
Масло става дори малко да ти е каймакът.  То и течна сметана като пребиеш става на масло.  Та колкото имаш каймак, но все пак е добре да имаш поне 200 - 300г/мл... и пробвай.  Аз скоро не съм избивала масло, не помня от колко каймак колко масло се получава.  
Не съм пробвала  от развалено мляко да правя изваря или друго. Пробвай... извара се прави, като загряваш сурово мляко и тъкмо преди да кипне/да се свари, добавяш лимонов сок.

Грешка - исках да напиша краве масло. Разсеяна работа! Smiley

# 529
Доколкото разбрах не е развалено, а пресечено. Млякото може и от 1 троха да се пресече. Не значи развалено. Става извара , но и без да го докарваш до извара можеш да го сложиш на солени гофрети . Важно е да не е развалено.

# 530
  • Sofia
А аз моля за предложения за оползотворяване на около литър прясно мляко.
И десерт може, и нещо за вечеря.  Че и двете нямам в момента  Grinning
Забравих това да ти предложа, пак тиква... ама е важна идеята де Simple Smile

Като сте се заприказвали за каймак... Колко каймак трябва да се събере за да стане на краве масло? Веднъж в седмицата вземаме около 4-5 литра прясно мляко от жена, която отглежда крави. И как точно да го направя това краве масло?
Масло става дори малко да ти е каймакът.  То и течна сметана като пребиеш става на масло.  Та колкото имаш каймак, но все пак е добре да имаш поне 200 - 300г/мл... и пробвай.  Аз скоро не съм избивала масло, не помня от колко каймак колко масло се получава.  
Не съм пробвала  от развалено мляко да правя изваря или друго. Пробвай... извара се прави, като загряваш сурово мляко и тъкмо преди да кипне/да се свари, добавяш лимонов сок.

Грешка - исках да напиша краве масло. Разсеяна работа! Smiley
Аха... ами събираш му каймака и го слагаш в блендер, а ако нямаш или с тел на ръка, или в буркан и енергично друсаш/клатиш,  докато се отдели /образува бучка масло. Под студена вода го оформяш ако искаш, а останалата течност е въпросният бътърмилк.

Последна редакция: чт, 19 яну 2023, 15:31 от Morena

# 531
  • In transit
Момичета как режете блат за торта като изключвам специалните форми, които продават за разрязване, че нямам такава?
С голям назъбен нож за хляб.

Имам излишен сварен боб, какво да го направя - може ли да се замрази и ако да, как?

Пюре от зрял боб с чесново айоли

Кюфтета от зрял боб

Салата от боб с риба тон

А аз моля за предложения за оползотворяване на около литър прясно мляко.
И десерт може, и нещо за вечеря.  Че и двете нямам в момента  Grinning

Свинско филе в мляко

Мързеливо брауни с бисквити

и едно картофено пюре и литъра ще е заминал. Grinning

Жената, вкъщи все ми мрънкат като ме видят да ям масло, студено ми е много вкусно. А като малка си правех "сандвич" - тънък резен сирене върху тънък резен масло. Чудно! Grinning

# 532
Харесах си една рецепта за slow cooker. Мога ли да я направя на котлон? Ако в slow cooker се готви 4 до 6 часа, колко ще е на котлона?

# 533
  • Sofia
Харесах си една рецепта за slow cooker. Мога ли да я направя на котлон? Ако в slow cooker се готви 4 до 6 часа, колко ще е на котлона?
Ама разбира се, то ще си е обичайно готвене. А ако вземеш тенджера под налягане ще си е баш като в слоу кукъра.  Пък колко ще се готви... зависи от съставките, дай рецептата да видим.

# 534
Морена, на съм съгласна. Слоукукър не е тип "под налягане".

# 535
  • In transit
Слоукукъра е готвене на бавна температура. Може на котлон на много бавен огън да се готви ястието или в глинен/чугунен съд с капак във фурната на 130-160С, за няколко часа.
Moonriver, колко време ще се готви, зависи от това какво е ястието. Но приблизително може да спазиш времето, дадено за слоукукър и да го сготвиш на котлон, примерно на 2-3 степен (от 9). Използвай съд, който има добро топлоотдаване, като чугуна например, или глината.

# 536
Моля за идеи за оползотворяване на шампанско . Благодаря!

# 537
Дай да видим рецептата. Имай предвид че в слоукукър и ястието достига до 98° не завира

# 538
  • Sofia
Пасираш някакъв плод, лед,  шампанското и...  чуден коктейл.
Иначе в панировка...

# 539
  • София

Желе от шампанско

Общи условия

Активация на акаунт