За бързи КУЛИНАРНИ въпроси и отговори

  • 30 442
  • 774
  •   1
Отговори
# 75
  • София
  • Мнения: 12 221
Маслени сладки без набухвател - класически шортбред.
Че са и вкусни.
Не! SHORTBREAD не са за тази точилка, не разваляйте моля, бисквитата!
Здравейте! Може ли да ми кажете къде в София мога да намеря конци за печене на месо-тези, с които се увива месото, за да не се разпада при печене.


Където продават конци.
Не и това не е вярно. Такъв конец, той си е специален конец,  се продава в Метро, цяла макара е, мога и да го снимам.
С това се и записах, че съм ви изпуснала , благодаря, Пепи

# 76
  • Мнения: 1 876
Здравейте, колкото и да ме е срам, идвам да се допитам до вас...
Правих зелеви сърми с кайма.
Начинът ми на правене е : запържвам лук, слагам 1 чаша ориз и той да се запържи, слагам каймата към тях да си смени малко цвета и заливам с 1 чаша ( колкото е мярката за ориза) вода и задушавам докато поеме водата.
После в листа от кисело зеле завивам сърми ( някои са по-големи, други малки, според листото), редя в тенжерата на кукъра, заливам със олио и зелева чорба и на варене задушавам докато омекне зелето. Сърмите бяха покрити до горе с течност, но сигурно не е била достатъчно, защото зелето се увари, но ориза остана сух ( въпреки, че мислих, че ще се разкашка, че ги варих почти 2 часа...) .

Как мога да ги поправя, че да стават за ядене?
Да ги залея с течност и още да ги варя, да ги надупча с игла да не би течноста да прониква през листото?
Да направя същото но да ги сложа във фурната на по ниска температура за запичане?

Домакиня съм от сто години, сърми готвя също от толкова, смея да твърдя, че готвя вкусно и гозбите ми се харесват,  никога не ми се е случвало такова чудо...
Моля помагайте...
И да поравя сегашния гаф, и да не ми се случва за напред...

# 77
  • Мнения: 9 460
Да не би да си ги навила много стегнато? Иначе няма как водата да не премине през зелето.
Или водата/зелевата чорба са били малко.
Сега ги сложи на един ред в тава - да не са много наблъскани една в друга, а да има малко място между тях; налей вода и зелева чорба общо три чаши, слагай фолиото отгоре и във фурната за час на 180

# 78
  • In transit
  • Мнения: 14 217
Аз си мисля, че проблема е в ориза. Майка ми беше вземала един, който нямаше сваряване и седеше тричав и сух, дори на пиле с ориз.

# 79
  • Мнения: 1 876
Благодаря, пеп-чо.
Така ще направя за вечеря.
Бвз да ги дупча, нали?
Не са стегнати, зелето е невтасало и дори са рехаво навити.Те не са и много, но обичаме сърми и ми е жал да ги изхвърля...

П.п. Оризът е Крина - Европа. Не съм готвила с него, нов пакет е.

# 80
  • Мнения: 10 680
Марчева, купувала съм точно този специален конец от точно такъв магазин за конци и то не веднъж! Мога да ти го снимам. Не е нужно да се изказваш, ако не си запозната.
Как се казват сладките без набухвател от масло, пудра захар и брашно и от какво се прави шортбредът?защото аз това коментирам.

# 81
  • Sofia
  • Мнения: 22 572
И аз ориза  бих обвинила, ама не е само това сякаш... много продукти не са това, което бяха...
Моите постни сарми не бяха стегнато завити и добре се сготви оризът в тях (дори не съм слагала вода преди завиването), но ми остана малко плънка и я поръсих в тенджерата, та този ориз си беше сварен, а в сармите - алденте, така да се изразя. Готвих ги... доста (към час)... умишлено ги "забравих" на слаб огън. Simple Smile
А съм варила сарми и за 20-30мин. ... сега може би бих сварявала ориза повече преди завиването...

# 82
  • Мнения: 279
Момичета, ако забъркам нещо с бакпулвер или сода, мога ли да го пека след около час-два?

# 83
  • Мнения: 15 046
На мен от ориза в сухите чушки има какво да се желае, а в зелевите листа е перфектен. Заедно ги правих, с една плънка и в един съд.

# 84
  • In transit
  • Мнения: 14 217
Не, трябва веднага. Бакпулвер и сода са набухватели за моментна употреба. След час-два става, ако правите нещо с мая.

# 85
  • Мнения: 7 973
От италиански магазин купих пюре от кестени в буркан. Какво да го правя?

Аз пък го купих от Лидъл и имам същия въпрос. Joy Joy
П.П. Купих го, защото беше на промоция. Joy Joy
На моето бурканче пише, че може да се вложи в крем за торта и сладкиши. Моето е крем, не знам едно и също ли е с пюрето.

Обърквате с маскарпоне и захар на вкус, ако е нужно. Разбивате малко сметана и я добавяте към крема, за да стане по-въздушен, а после си правите някакъв блат за торта и ползвате крема за пълнеж.
То, става малко като "купих си копче и сега трябва да му добавя и палто" Joy, но пък са празници и нещо сладичко никога не е излишно Wink.

# 86
  • Мнения: 17 116
Правих зелеви сърми с кайма. Начинът ми на правене е : запържвам лук, слагам 1 чаша ориз и той да се запържи, слагам каймата към тях да си смени малко цвета и заливам с 1 чаша ( колкото е мярката за ориза) вода и задушавам докато поеме водата.
После в листа от кисело зеле завивам сърми ( някои са по-големи, други малки, според листото), редя в тенжерата на кукъра
Ами на няколко места може да е станал фал. Първо, каймата ако я сложиш сурова най-накрая към леко омекналия ориз тя също ще даде влажност на ориза и ще помогне да омекне напълно в сърмите. И второ, зависи на каква програма си го сложила в кукъра, ако е на някаква програма за бавно готвене това може да изисква повече от два часа, иначе ако е готвено по стандартния начин за тия два часа не може да не уври, просто тук нещо не ми се връзва. И на трето място ако са били дебело завити сърмите няколко пласта няма как водата да стигне до ориза въобще. Комбинация от тези неща май се е получила и затова.

# 87
  • Мнения: 2 656
Остана ми сладкиш, който поизсъхна. Какво мога да го модифицирам? Сладкиша е обикновен, с кисело мляко и сладко.

# 88
  • Мнения: 1 876

Могло значи Simple Smile, станаха за ядене Simple Smile. Сега ще им предам малко търговски вид Simple Smile - да се поизпари течността и да се позапекат от горе и ,,нова манджа, стар фасон Simple Smile"" ,,Рециклирах""ги, като ги наредих рехаво, пораздърпах ги, залях ги да ги покрие течност и под фолио пекох около час на 180.
Благодаря ви!
П.п. И да не се случва на никой, когато очаква гости Simple Smile....

# 89
  • Мнения: 700
някой знае ли как може да се направи содена питка , но да не жълтее , а да остане хубаво бяла вътре ?
содата прави тестото да потъмнява , но сякаш имаше нещо , което запазва белия цвят на тестото

Общи условия

Активация на акаунт