Право - къде?

• 4 675
  • 18
  •   1
Отговори
# 15
Здравейте!

Пиша Ви, защото имам сериозен интерес към обучението по право в Нов български университет и бих искала да получа повече информация от хора, които са запознати с програмата и възможностите, които тя предлага.

В момента съм в процес на проучване и обмислям кандидатстване, но за мен е важно да насоча информиран избор. Интересувам се както от самото обучение – начина на преподаване, учебните дисциплини, преподавателския състав, така и от възможностите за практика и професионална реализация след завършване.

Бихте ли могли да споделите какви са предлаганите от юридическата програма в НБУ към други университети? Получават ли студентите достатъчно практически знания и умения, които да им помогнат в реалната правна среда? Предлага ли университетът възможности за стажове, практически заетия и взаимодействие с юристи, адвокати, съдии или други специалисти от правната сфера?

Освен това, бих искала да научи повече за реализацията на завършените – успяват ли възпитаниците на НБУ да се наложат на пазара на труда, намират ли работа в престижни адвокатски кантори, съдебната система или в държавната администрация? Дипломата от НБУ е ценна дали е сред работодателите, и ако да – в кои сектори най-вече?

Ще съм Ви много благодарна, ако споделите Вашето мнение и ми дадете насоки по тези въпроси. Информацията, която ще ми предоставите, ще бъде изключително ценна за мен при вземането на окончателното ми решение.

Благодаря предварително за отделеното време и внимание!

# 16
Здравей, не съм завършила там, но имам приятели, които са учили тази специалност в НБУ, така че мога да ти дам сравнително адекватна информация и отзив. Също държа да почертая, че мнението ми по никакъв начин няма да е повлияно от вечната надпревара кой е по-по-най.
Започваме от преподавателите: преподават техни кадри, както и някои от професорите в СУ. Понеже имам наблюдение над вторите, защото съм възпитаничка именно на Университета, бих казала, че в НБУ не дават всичко от себе си (коментирали сме с приятелите ми как протичат там изпити, лекции и т.н.). Малко гледат на студентите като на банкомати. Без значение от това – най-важното от висшето образование е, че се запознаваш със специалисти. Ако изградиш добри отношения с тях, би ти било от полза занапред. При всички случаи обаче в СУ са си най-известните преподаватели.
Начин на преподаване: Всеки навсякъде има различен подход – това е общо за всички юридически факултети в страната. Един ще предприеме по-модерни методи – под формата на презентации, клипове (например по Криминалистика), друг ще си живее още в старите ленти и ще си чете публично учебника, трети-ще се насочи по практически – тоест няма да ви води стандартно лекциите/упражненията, а ще ви дава различни примери от практиката, ще ви задава много въпроси, над които да разсъждавате… Различни хора. Така е и с изпитите – при едни ще се наложи да рецитираш думите им, други ще приемат и чуждо мнение, стига да е поднесено с нужната аргументация. В СУ изискват в пъти повече знания на изпит, в НБУ знам, че е по-известна системата с курсовите и онлайн тестовете, което е мечешка услуга. Simple Smile
Учебни дисциплини: Навсякъде е еднакво – задължителни и избираеми (които не винаги се водят съвестно, това пак е навсякъде). Можеш да отвориш сайтовете и да разгледаш програмите, аз така правих преди да кандидатствам. В общи линии всички важни предмети ги учите. Плюс в НБУ е, че латинският е задължителен. 😉
За знанията и уменията: Всичко си зависи от теб, никой не може да ти налее нищо в главата, не им е това работата. Самоподготовка му е майката. Материалът, който ти изискват за изпити, е базов – както в училище, трябва, например, да можеш да смяташ дори и да не се занимаваш с математика занапред. Тоест, за да се развиваш като специалист, още в студентските години трябва да се интересуваш от странична литература, статии и т.н..
За стажовете: Това никъде не го правят насериозно… Ще се налага да ходите в съдебни заседания, за да ви дадат заверки, но е просто едно присъствие за 1 час. Неефективно. Ако имаш задълбочен интерес към конкретен предмет – има кръжоци (поне в СУ, за НБУ ще те подведа, защото с това точно не съм наясно)
За дипломата: Тя се гледа, когато кандидатстваш на първа работа, после ти гледат СВ-то. Наистина има опасност на някои места да неглижират дипломата от НБУ. Чувала съм изказвания от големи кантори, които гласят следното:“като видя СВ с диплома от СУ с успех 4.50 и от НБУ с 6.00 – предимство има този от СУ“; „Като видя СВ с диплома от НБУ, отива в кофата“. НО пък работя с колежка от НБУ, която е добър специалист и някак не приемам насериозно такива изказвания, нищо, че са факт. Нооо, докато завършиш, е възможно нещата да се попроменят. 😉 Да не говорим, че при направено силно впечатление пред някой преподавател, поне при нас доста често някой директно предлага работа(това е и моята ситуация) - така че понякога се случва на 25 години да работиш в някоя доста добра кантора и да взимаш хубаво възнаграждение. В тези случаи ме съмнява да те взимат заради дипломата, а по доста по-обективен критерий -  способности и знания.
Успех ти пожелавам, накъдето и да се насочиш! Simple Smile

Последна редакция: пт, 21 фев 2025, 16:23 от darbie9596

# 17
За качеството на обучение нямам впечатления. Включвам се, за да кажа че за съдебната система и държавната администрация дипломата няма никакво значение откъде е. Има конкурс, в зависимост от позицията от две части, каквото се представи на конкурса, това е. При много теоретична ситуация може да се вземат оценките от държавни изпити, но не и откъде са получени.

# 18
За качеството на обучение нямам впечатления. Включвам се, за да кажа че за съдебната система и държавната администрация дипломата няма никакво значение откъде е. Има конкурс, в зависимост от позицията от две части, каквото се представи на конкурса, това е. При много теоретична ситуация може да се вземат оценките от държавни изпити, но не и откъде са получени.

Да, в съдебната система зависи от представянето на магистратските изпити. Канторите могат евентуално да бъдат проблем.

Общи условия

Активация на акаунт