Новите условия за градски транспорт в София

• 171 550
  • 4 035
  •   1
Отговори
# 135
Да, става, но си е разправия, а аз мразя разправии.

Е, да. Трябва да отидеш до пункт на ЦМГ и става за 5 минути. Не е особена разправия.

# 136
Сигурно е коментирано, но аз късно стоплих по отношение на билетите, които се трансформират в карта. Правилно ли разбирам, че ако закупя билет за половин час и след това още един такъв, автоматично ми става карта за цял ден. Да, ама аз може да имам нужда само от 2 билета, например с 2 автобуса да стигна до гарата и например да заминавам за провинцията, т.е. до края на деня не ми трябват повече билети, но системата уж да ми е изгодно ми ги трансформира в карта за 4 лева, вместо да си останат 2 билета по 1,60 или колкото е там. Т.е. ща не ща, ще пътувам с билети от 2 лева в подобен на описания случай
Надявам се ме разбрахте Simple Smile
Правилно сте разбрала. Принципно пътувам с месечна инвалидна карта за цялата градска мрежа, която от 6 лв. я направиха 10 лв.,но когато отидох на няколко места да си я заредя, се оказа, че павилионите са затворени до неясно кога и че изобщо много от тях ще отпаднат. Така за един ден системата ме прецака. Купих с дебитна карта последователно в две превозни средства два билета уж по 1.60. След това си направих профил и си заредих картата онлайн за 1 месец и не съм пътувала повече в същия ден. Когато проверих какво е отчела дебитната ми карта се оказа, че са дръпнати 4 лв., а не 3.20, т.е. едни 80 ст. бях подарила явно, за да се покрият разходите за някой мангал, който никога не плаща за билет.
Едновесечните карти за 1 линия са отпаднали, защото инетересът към тях е бил нищожен. Мисля, че струваха 35 лв., а персонализирана карта за цялата градска мрежа е 50 лв. Така месечната за 1 линия излиза много по-скъпо. Тези електронните за метро бяха супер и не доумявам защо са ги премахнали. Нормативният акт може да се обжалва пред Административен Съд  - София, но не мисля, че някой ще го направи.

# 137
За възрастни може и да няма много смисъл от една линия, и да не е била популярна, но за деца има. Възрастните може да ползват и други маршрути. Ето и за хората с ТЕЛК има 66-67% увеличение. Значи ЦГМ ще товари родителите на деца - 122% и инвалидите - 66%. Това за сметка на гратисчиите де, тях пак няма да закачат. Екстра сме.

# 138
Увеличена е само цената за ТЕЛК над 71% - беше 6 лв, сега е 10 лв.
Другата  (от 50-70%) не е вдигната, пак си е 20лв.

# 139
За Mpass да попитам, малко като индианец... Как се рефрешва? Гледах и не разбрах.
Достатъчно ли е умен, за да си купя 2 билета с него? С Mpass.
На години съм вече и не разгадавам толкова лесно модерните технологии в ГТ. 😁

# 140
  • София /Абсурдистан

На години съм вече и не разгадавам толкова лесно модерните технологии в ГТ. 😁
И аз съм така. Много съм зле с всякакви технологии, нещастният ми хуманитарен мозък трудно ги проумява. Обаче има хора, които са още по-зле. Особено пенсионерите. И не само.
Аз след месец ще имам нова телк комисия. За този вид карти, къде ще се зареждат?

# 141
Картите за хората с ТЕЛК би трябвало да се зареждат на същите места както и преди - в  касите и офисите на ЦГМ. Навсякъде имат компютри, имат всички данни, става много бързо. Ако имаш нова пластика би трябвало да става и онлайн.

# 142
От години пиша, вече нямам дете в училищна възраст, студент е вече, а и като ученик доста го возих, та личен интерес нямам особен от това, но аз наистина смятам, че транспорта за децата трябва да е безплатен. Хайде ако толкова ще загубят от това, лятото нека плащат. През децата цакат родителите, а достъпа до образование уж е безплатен, освен това е и задължителен Wink

# 143
Сетила се Мара....
Аз още от момента, в който Борко започна широко да пробутва чрез Спаси София тези невероятни идеи (също и преместването на маршрута на едни автобуси, крайно нелепо) ми беше ясно, че това богоугодно решение ще мине под булото на Спаси София като мега велико и За хората. Защото вече имах наблюдения.
В същия този момент детето го засилих, и изкара книжка. Сори. За 3 спирки с метрото и лишена от едномесечна карта само за една линия, цената с кола и е същата, а удобството-несравнимо.
ПП. майка ми - бабичката с ТЕЛК също ще си ползва основно колата.
Имам неприятното усещане, че откакто "връщат" едни данъци на родителите за бройка дете, гледат да си ги вземат обратно под формата я на увеличени карти за ГТ, я за поредния гланциран напечатан нов стар учебник.

# 144
Годишната карта може ли да бъде издадена на електронен носител? Бих искала по този начин да се валидирам с телефона, а не всеки път да си вадя документите. Но служителка на ГТ каза, че не било възможно. Rolling Eyes

# 145
  • sofia
Не може.
Днес билетите купени от шофьора не ги разчитаха устройствата в автобуса. В две различни линии, при четирима пътника с такива билети.....качиха се контроли и така разбрах за проблема.
Моята годишна карта не я бях валидирала и нищо не ми казаха при проверката.

# 146
Моята годишна карта не я бях валидирала и нищо не ми казаха при проверката.
Това вече е проблем. Нали уж отначало щели да проявяват търпение, но трябвало да предупреждават.

А за билетите от шофьора, не знам какви устройства трябва да ги разчетат, ако са хартиени. Сините валидатори са си за карти.

# 147
  • sofia
Имат QR код, с него се валидират на устройствата..."долу дето свети" Joy
После контролата като сканира кода би трябвало да излезе инфото за валидация

# 148
Ахаааа...не знаех че имат снимачка тези валидатори, мислех си, че светлинката е за ориентир къде да допра картата Joy

# 149
  • София
Не може.
Днес билетите купени от шофьора не ги разчитаха устройствата в автобуса. В две различни линии, при четирима пътника с такива билети

Днес доста се повозих в ГТ, по различни направления. С карта за ЦГМ съм.
Почти навсякъде бяха плъзнали шайки контроли, наблюдавах ги.
2 момчета си взеха билети от шофьора, уж ги допряха до синьото устройство, то издрънча нещо. Да, ама не - контролата викна, че не са се чекирали и следва глоба.  Те и обясниха какво са направили - ами не било така.  В долната част на устройството имало нещо като прозрачно прозорче. Шофьорския билет трябвало да се сканира там. Едната  леля реши да  покаже нагледно как се прави и в продължение на 3  спирки от УНСС до Г.М. Димитров/авт 413/ скенера нищо не отчете. То и нямаше как защото билета трябвало да се държи неподвижно, но доста дупки по асфалта не разрешават, ръката и трепереше. Зарязаха младежите и се хванаха за девойче с банкова карта - не я е отчело устройството. Ама защо, ама как - повлякоха я към другата врата там да се чекира. Стигнаха и до мене - направо отличничка с карта и чекирана. Едната доста сумтя, че няма за какво да се заяде и отмина.
После в друг транспорт по посока Кауфланд Ст. град - доста баби с колички се качиха в 102. Всяка първо си заплюва място, оставя количката да го пази и се връща да се чекира. През това време друга напориста баба и бута количката за да седне. Следва скандале гранде на висок тон.
На връщане в авт. 67 по Симеоновско шосе - авт. пълен, трудно се стига до чекиращото у-во. Аз бях и с покупки, та се наложи малко силово да разбутам кибиците. Те, милите, се отбелязали и си застанали до уреда. А, че по-навътре празни седалки и място бол, какво им пука.
Приближаваме към моята спирка, отправям се към втора врата. Да, ама не насреща ми се бута леля с отворена чанта и протегната ръка с карта за чекиране. Пречим си взаимно, но аз не отстъпвам - искам да слеза. А и имам опит в  ГТ в световни мегаполиси.
В заключение - неудобна система, бавене на качване и слизане, допълнително изнервяне.
Може би ако се обособи от коя врата да се качваме и от къде да слизаме ще е по-удобно.
Но не се знае знае ли се.

Общи условия

Активация на акаунт